Szűcs R. Gábor: Jól fésült ügyek, avagy hogyan lettem diplomata?

Sötétített autók, rendőri felvezetés, mindig öltönybe szorított elegáns hölgyek-urak, akik zárt ajtók mögött, több nyelven tárgyalnak. Ilyen kép él a laikusok fejében a diplomatákról, ezek azonban mind csak kisebb részei egy nagy kirakósnak. A puzzle széleit végeláthatatlan papírmunka, mindennapos bürokrácia alkotja, és mindezek mellett találkozás addig nem ismert kultúrákkal és a szemünk előtt alakuló történelemmel.

Szűcs R. Gábor könyve olyan diplomata-életrajz, ami nem tankönyv, mégis bevezet az ismerni szükséges fogalmakba. Nem is regény, mégis kerek és olvasmányos mű. Stílusa szórakoztató, anekdotái mulattatóak, s közben megmutatja az érem kevésbé fényes oldalát is.

jól fésült ügyek

A Jól fésült ügyek szinte felveti a kérdést, vajon ezeket a szinte titoktartási szerződésért kiáltó történeteket valóban jogom van-e elolvasni? Mert Szűcs R. Gábor átélte, megtapasztalta ezeket. Persze jobban belegondolva elég sok idő múlt már el, és ez egyrészt bizonyos részletek titkosságát feloldja, másrészt viszont a negyven-ötven, sőt hatvan éve megesett történelmi jelentőségű eseményekhez már magyarázat szükséges, és a kontextussal együtt olvashatunk róluk. A kommunizmus személyi kultuszát, a Tito és Kádár közötti párhuzamot szemléletesen írja le az Országház Vadász-terméből kitessékelt delegáció. Az ok? A magas vendég vacsorázni szándékozott.

A fogadó országok atmoszféráját személyes történetek teszik megfoghatóvá. A jugoszláv valóságot apró részletek tükrözik: Belgrád alig leküzdhető reggeli csúcsforgalma, a lakásban felbukkanó bogarak, a szerbek és horvátok között tapintható feszültség. Leegyszerűsödött és olykor komikus világ. A másik állomáshely: Dánia. Egy másik bolygó: működő iskolarendszer, nyugodt emberek, és az előtérben a gazdasági kapcsolatok.

A könyvet színessé teszik a szerző anekdotái, de Szűcs R. Gábor nem ragad le a sztorizgatásnál. Részletesen leírja a kor kereskedelmi-diplomáciai szempontból fontos történéseit, kicsit többet is mond el, mint várnánk, de minden megállapítása helytálló. Ha megbántották, azt is profi módon, diplomatikusan kezeli.

A Jól fésült ügyek ráadásul sikeresen demisztifikálja diplomáciai pályát. A külszolgálatosok élete nem csak elegáns fogadásokból, elhallgatandó tartalmú megbeszélésekből és fontos döntésekről (vagy azok előkészítéséről) szól. Nem egy fordulat kalandregényben is megállná a helyét, az olvasó ma csupán nevet azon, ami a maga jelenidejében dühítő igazságtalanság volt. Igen, a politika sokszor frusztrálóan befolyásolta az eseményeket. És ez kortól, országtól, rezsimtől függetlenül igaz mindenhol.

A diplomata munkája minden területen szigorúan szabályozott, katonás fegyelmet követel. Neki nem lehet saját véleménye, mindenkor az országa, a kormánya álláspontját tolmácsolja. Ha pedig saját eltérő véleményét hivatali minőségében hangoztatja, annak csúnya a vége. (Történetei között erről is olvashatunk több példát.)

Nem szakkönyvet írt Szűcs R. Gábor, mégis sok mindent tanulhatunk nemzetközi kapcsolatokról, protokollról, gazdaságról. A Jól fésült ügyek kellően élvezetes, kellően laza, mert a kevésbé érdekfeszítő tárgyalások leírását is feldobja egy anekdota. Ha a könyv végére érve az olvasóban kicsírázott valami, hogy legalább egy nyelvkönyvet vegyen a kezébe, ne adj’ isten, rajongani kezdett a diplomata pálya iránt, akkor Szűcs elérte célját.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tetszett a cikk?

Havonta küldök egy emailt válogatott könyvajánlókkal és egyedi tartalmakkal.

Érdekel mire számíthatsz? Olvass bele >>


Hasonló cikkek

Ha írsz, akkor értesz hozzá?

Nem is olyan régen még tejfogakkal teli szájjal ültem a TV előtt. A mese maratonokat és spanyol szappanoperákat esténként megszakította

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2018-2020 – Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató

Csatlakozz az olvasó
listához

Nem, nem ígérek kamu pdf e-könyvet.

Helyette:

  • Kapsz havonta egy e-mailt válogatott könyvajánlókkal.
  • Küldök egy általam gondozott listát olvasásra érdemes cikkekről.
  • Új cikkekről elsőként értesülsz.
 
Bocsi a felugró ablakért. Én is utálom, de működik.