Skip to content

Mire jó egy egyszerű jegyzetfüzet?

Akár hatékonyságod növelése, gondolataid tisztázása vagy ötletek lejegyzése a célod, egy egyszerű jegyzetfüzet sokat segíthet. Ebben a cikkben megosztom, hogy én miért és hogyan töltöm meg a saját jegyzetfüzeteimet tartalommal.

Manapság már mindenre van egy szoftver.

Én is nagy rajongója vagyok a hatékonyságot növelő applikációknak és az olyan tudásmenedzsment programoknak, mint a Notion, de amikor a mindennapos használatukról van szó, akkor a technológia is jár bizonyos hátrányokkal.

Naponta 8 órát ülök egy képernyő előtt. Sem kora reggel csempes szemem, sem kivörösödött esti verziója nem akar még több időt képernyő közelében tölteni olyan tevékenységekkel, aminek vannak egyszerűbb alternatívái is.

Pedig én kipróbáltam milyen, ha munka után csak sebességet váltok, felveszem a személyes produktivitási kalapomat, de nem működött. A szemem égett, és szükségem volt egy kontextusváltásra, hogy lezárjam a napom kilenctől ötig tartó részét.

Itt bizonyult értékes szövetségesemnek a hagyományos papírfüzet.

Évek óta véletlenszerű dolgokat írok jegyzetfüzetekbe.

Idén már az ötödik naplómat töltöm meg, és közben sokat kísérleteztem pszichológiai könyvekben felfedezett gyakorlatokkal, szokások nyomon követésével és még sok mással.

A kézzel írásnak tudományosan alátámasztott előnyei vannak.

Egyszerűen jobban érzem magam, miután papírra írtam néhány száz szót, míg ugyanez az érzés hiányzik, ha digitális környezetben dolgozom.

Az alábbiakban hozok néhány ötletet, hogy mit érdemes jegyzetfüzetbe írni. Használd ezeket a kis részleteket inspirációs forrásként vagy a digitális rendszered néhány lapjának lehetséges helyettesítőjeként.

Különbség a jegyzetfüzet és a napló között

Mielőtt rögtön beleugranánk a jegyzetfüzet felhasználási eseteibe, szeretném felhívni a figyelmet a jegyzetfüzetek és a naplók közötti különbségre.

A jegyzetfüzet egy olyan papírgyűjtemény, amelyet többféle esetben is használhatsz. A jegyzetfüzeted a legtöbbször nem csak egy speciális célra, hanem általános használatra szolgál. Ötletek lejegyzése, jegyzetek készítése és teendőlisták írása a jegyzetfüzet használatának népszerű módjai.

A napló egy olyan jegyzetfüzet, amely egy meghatározott célt szolgál. Míg a jegyzetfüzetbe strukturálatlan jegyzeteket firkanthatunk, addig a naplót arra használjuk, hogy összefüggő gondolatokat írjunk bele.

Utálom a korlátozó fogalmakat, ezért ezeket a népszerű megkülönböztetéseket figyelmen kívül hagyom. Személy szerint bármiről írok, amiről akarok, és legkevésbé sem érdekel, ha írományaim elsznevedője egy jegyzetfüzet, egy napló vagy épp egy köteg A4-es rajzlap.

Ugyanezt javaslom neked is.

Most viszont térjünk rá mit érdemes papírra vetni.

1. Szabad írás

A jegyzetfüzeteimet meditatív médiumként használom.

Előkészítem a tollat és a papírt, elindítok egy időzítőt (vagy egy bizonyos oldalszámcéllal a fejemben írok), és minden értesítés vagy zavaró tényező nélkül leírok bármit, ami eszembe jut.

A szabad írás segít kikapcsolni, csökkenti a stresszt azáltal, hogy papírra vetem a korlátozó hiedelmeimet, és segít felfedezni a hiányosságaimat.

Emellett ez egy jó módja a stresszlevezetésnek is.

Néha afféle kiabálás csendben, papíron.

Az alapító atya, Benjamin Franklin hosszú, érzelmekkel teli leveleket írt politikai ellenfeleinek, amelyeket később soha nem küldött el. Az amerikai történelem egyik legérdekesebb diplomatájánál bevált az a folyamat, hogy úgy írta ki a dühét, hogy közben nem rombolta a kapcsolatait.

Miért ne próbálnád ki te is?

2. Napló

napló

A naplóírás az egyik olyan szokásom, amit úgy érzem, gyakrabban kellene csinálnom, de sokszor felesleges nyűgnek érzek.

Amikor szabadon írsz egy naplóba, akkor egy pillanatnyi képet kapsz arról, hogy adott pillanatban mit gondoltál a körülötted lévő dolgokról. A naplóbejegyzések írásával krónikát kapsz arról, hogy mi történt körülötted.

Minden decemberben évértékelést készítek. Ehhez leülök egy nagy csésze teával, és átolvasom az adott évben készült naplóbejegyzéseket.

Szemfelnyitó élmény, hogy mennyi mindent el tudok felejteni akár egy év alatt is. A nagy eseményeket teljesen elfelejtem, nemhogy a részleteket.

A naplóírás egy olyan szokás, amit az erőfeszítés után értékelek.

Megőrzi az emlékeket, és mi lehetne ennél jobb felhasználási módja egy jegyzetfüzetnek?

3. Hálanapló

Hálanapló

A gondolataink kifejezésének két strukturálatlan módja után forduljunk a jegyzetfüzet használatának átgondoltabb módjai felé.

Két-három dolog leírása, amiért hálásak vagyunk minden nap, kevéssé hatásos szokásnak hangzik, de kutatások bizonyítják a hála kifejezésének váratlan előnyeit.

Miközben az, hogy emlékezteted magadat a dolgokra, amelyekért hálás lehetsz, segít jobban a jelenben lenni, lelassítja az időt, és arra motivál, hogy értékeld az apró dolgokat, emellett látható hatással lehet az egészségedre is.

A hála kifejezése segíthet jobban aludni, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, serdülőknél pedig az étkezési zavarok ellen hathat.

Ha csak gondolatban elmélkedsz azokról a dolgokról, amelyeket értékelsz, annak ugyanolyan hatása van, mintha leírnád őket, de ha struktúrát adsz neki, akkor nagyobb valószínűséggel ragad meg szokásként.

A hála kifejezésére szolgáló jegyzetfüzet használata hosszabb időhorizontot is biztosíthat a múltbeli bejegyzések visszaolvasásakor.

4. Láss tisztán önfejlesztő gyakorlatok segítségével

Szeretek pszichológiai és önsegítő könyveket olvasni, de korán megtanultam, hogy ha nem alkalmazom a tanulságokat, akkor a nem szépirodalmi művek olvasása csak a halogatás egy elfogadottabb módja lesz.

A sok történetekkel teletűzdelt tényirodalmi könyv könnyen követhető feladatokat, remek kérdéseket és kihívásokat tartalmaz, amelyeket a saját életünkhöz kell igazítanunk.

Példának okáért összegyűjtöttem néhány kedvenc gyakorlatomat, amelyeket egy füzetbe írok:

Öt miért

Az „öt miért” technika segíthet megoldani a problémáidat azáltal, hogy felfedezed a kiváltó okukat. A koncepciót Sakichi Toyoda fejlesztette ki, és a Toyota Motor Company a mai napig alkalmazta/alkalmazza.

Az öt miért tökéletes következő lépése lehet egy szabadírás gyakorlatnak. Szabad írás során azonosítjuk a frusztráló problémákat, eljutunk azok gyökeréig, és az öt miért segítségével felvázolljuk a lehetséges következő lépéseket.

Egy példa az öt miértre:

Probléma: A cikkeim nem vonzanak új olvasókat a blogra.
Miért: – A blogbejegyzéseim nem teljesítenek jól a Google-ban.
Miért? – Nem célzok kulcsszavakra egyetlen cikkel sem.
Miért? – Keresletet akarok generálni ahelyett, hogy megragadnám a meglévő lehetőségeket.
Miért? – A meglévő kereslet kielégítésére való írás gyakran másoló cikkekhez vezet.
Miért? – Lusta lettem, és a versenytársakat ellenőrzöm ahelyett, hogy átgondolnám a témát.
Megoldás: Használjak más csatornákat a cikkeim felfedezéshez, vagy egyszerűsítsem a publikálási folyamatomat, hogy elkerüljem a versenytársak másolását.

Az öt miértből kiindulva eredetibb és átgondoltabb cikkek születnek a blogon.

Házi feladat egy életre

Matthew Dicks egy remek gyakorlatot vázol fel a Storyworthy című könyvében, amely segíthet felismerni életünk legjobb történeteit. A gyakorlat előfeltevése az, hogy a legjobb történeteket nem mi magunk hozzuk létre, hanem velünk történnek.

A probléma az, hogy nem teszünk erőfeszítést arra, hogy észrevegyük ezeket a történeteket, nem jegyezzük le őket, és végül nem is emlékszünk rájuk.

Az „életre szóló házi feladattal” szerint minden nap végén fel kell írni egy történetet, függetlenül attól, hogy mennyire unalmasak vagy említésre méltatlanok. Ezzel hosszú listát készítesz magadnak olyan pillanatokról, amelyek életed legjobb történeteivé válhatnak.

Tökéletes nap

A tökéletes nap egy gyakorlat, amivel több könyvben is találkoztam. Az a megfigyelés vezérli, hogy a nagy mérföldkőnek számító célok (mint például egy Ferrari birtoklása) ritkán befolyásolják a boldogságunkat, sokkal inkább a mindennapi szokásaink és körülményeink.

A nagy merész célok felvázolása helyett arra kér, hogy vázold fel a tökéletes napodat.

Ha nem lennének kötelezettségeid, hogyan nézne ki a tökéletes napod?

Mikor ébrednél?

Hol?

Mivel kezdenéd a napodat?

Mit ennél reggelire?

A tökéletes nap gyakorlattal végzett naplózási ülések eredményei gyakran vezetnek arra a felismerésre, hogy vannak olyan pillanatai a tökéletes napomnak, amelyeket már most is be tudok építeni az életembe.

Akkor miért is várnék?

3-2-1 hírlevél James Clear-től

A szokásformáló bestseller, az Atomi Szokások szerzője hírlevelet ír falatnyi idézetekkel és elgondolkodtató kérdésekkel.

Én ezeket a kérdéseket használom inputként, hogy tisztázzam a gondolataimat különböző témákról.

Íme, néhány kedvenc kérdésem, amelyeken a közelmúltban filozofáltam jegyzetfüzetemben:

 • Mit kell ma elérnem, és hogyan tudnám a lehető legjobban érezni magam közben?
 • A napi szinten fogyasztott média hány százaléka készült az elmúlt évben?
 • A legjobb és leghasznosabb információk hány százaléka született az elmúlt évben?”
 • Milyen típusú munka nyújtja a legnagyobb boldogságot?
 • Anélkül, hogy megváltoztatnám a helyzet tényeit, amellyel szembenézek, és anélkül, hogy figyelmen kívül hagynám a valóságot, hogy mit kell tennem, mi a leghasznosabb és legmegerősítőbb történet, amelyet elmondhatok magamnak arról, hogy mi történik, és mit kell tennem a továbbiakban?

5. Edzéskövető füzet

Edzéskövetö

Korábban több A5-ös méretű jegyzetfüzetet is megtöltöttem tintával és izzadsággal.

Rendszeresen járok edzőterembe.

A múltbeli edzéseim ismétléseivel és súlyaival teli jegyzetfüzet jól jött, amikor következtetéseket vontam le arról, hogy mi működött és mi nem.

Egy ceruza és egy kisebb jegyzetfüzet csodákat tehet az edzésedben.

Felelőssé tett és motivált, hogy tartsam magam a tervhez vagy növeljem a súlyt, még akkor is, ha nem éreztem úgy.

Emellett visszanézheted a jegyzetfüzetbe tett bejegyzéseidet, és feljegyezheted az évek során elért fejlődésedet.

6. Firkálás és rajzolás

firkálás

Amikor unatkoztam, és volt egy szabad füzet a kezem ügyében, elkezdtem firkálni. Alig találok olyan egyetemi jegyzetfüzetet, amit ne borítanának firkák, függetlenül a témától.

Az illusztrációs készségeimmel egy tízéves szintjén ragadtam, de ez nem akadályozott meg abban, hogy lejegyezzek néhány vázlatot.

Korábban az időtöltés volt a cél, de amióta írok, mindig azon gondolkodom, hogyan gazdagíthatnám a cikkeimet vizuális elemekkel, és hogyan tehetnék egy táblázatot könnyebben érthetővé.

Ezen gondolatok többsége firkaként indul mielőtt valamilyen online formát öltene.

7. Könyvjegyzetekkel teli jegyzetfüzet

Tudom, hogy a könyvek margójára közvetlenül is lehet írni, de én inkább egy külön füzetbe írom a gondolataimat a hivatkozásokkal együtt.

Igyekszem minél több tudást elmenteni az olvasmányaimból, a könyvjegyzetek és a jegyzetfüzeteim idővel rengeteget segítettek ebben.

Amikor egy összetett, nem fikciós könyvvel találkozom, gyakran rajzolok néhány gondolattérképet, mint olyan eszközt, amely segít megérteni a könyv fogalmait.

A jegyzetfüzetek nagyszerű módja lehetnek annak, hogy bármilyen témában elmetérképet készítsünk, függetlenül attól, hogy milyen médiumon fogyasztottuk a tartalmat.

Végszó: Megéri egy jegyzetfüzettel vesződni?

A jegyzetfüzetbe írás meglepően nagy hatással lehet a gondolkodásunkra. Egy egyszerű tollal és papírral tisztánlátásra tehetünk szert, megőrizhetjük az értékes pillanatokat, növelhetjük a hatékonyságunkatés elüthetjük az időt is.

És szinte ingyen van.

Mit írj egy üres füzetbe?

 1. Szabadírás
 2. Napló
 3. Hálanapló
 4. Önismereti gyakorlatok
 5. Edzések követése
 6. Firkálás
 7. Könyv jegyzetek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük