Skip to content

A legjobb alkalmazások jegyzeteléshez

Egy jó jegyzet app több területen segíthet neked, mint azt előre gondolnád. Persze ezeknek az appoknak az elsődleges és legnépszerűbb alkalmazási módja a tanulás. Az egyetemen nem minden jegyzetet lehet két sörért megvenni.

Érdemes jegyzetelni, különösen ha a megszerzett tudást utána használni is szeretnéd. Saját jegyzetből tanulni is egyszerűbb. A digitális appok pedig olyan minőségbeli ugrást jelenthetnek (pdf annotáció, dia szélére jegyzetelés, megoszthatóság, sebesség), ami miatt megéri elgondolkodni, hogy egy ilyen appba pötyögd az okosságokat, mintsem papírra firkálj.

De az iskolapadból kikerülve is hasznosak a jegyzetappok.

A jegyzetek segítenek emlékezni és második agyunkká léphetnek elő, ha jól használjuk őket. Nekem ezek az appok segítettek, hogy minden menő idézetnek, könyvajánlónak, pszichológiai fogalomnak vagy korábban ismeretlen spanyol szónak nyoma maradjon.

Megmutatom melyek voltak ezek az appok és megosztom veled az egyes alkalmazások előnyeit és hátrányait, hogy megtaláld a számodra ideális jegyzetappot.

Jegyzetappok típusai

Van egy közepes mértékű „új app függőségem” és ez különösen igaz, amikor egy új jegyzetappról olvasok Twitteren. Mindig van valami apró funkció, ami miatt megéri kipróbálni egy új appot. Ez sok időt vesz igénybe és a végén úgysem használok csak 1-2 jegyzet applikációt mindennapi szinten.

De ami nekem teszteléssel elvesztegetett idő az neked egy lehetőség, hogy összehasonlíthass több jegyzetappot azok kipróbálása előtt.

Eszköztípus, operációs rendszer

Amikor digitális jegyzetelésre váltasz és app keresgélésébe kezdesz a legfontosabb kérdés, hogy egyáltalán mi érhető el a te eszközödre.

 • Laptopon, tableten, esetleg telefonon szeretnél jegyzettelni?
 • Létezik-e az appnak windowsos, androidos és ios verziója is, vagy az a kombináció, amelyre neked szükséged van?

Személy szerint ezt az egész skálát lefedem.

Jegyzetelek tableten, pötyögök telefonon és ezeket a jegyzeteket gyakran a laptopomon rendezgetem. Windows laptopot nyűvök szabadidőmben, de egy macbookon dolgozok. Gyakran használom az ipademet jegyzetelésre, de fontos, hogy nem alma kompatibilis eszközökön is meg tudjam nyitni a jegyzeteimet.

Jegyzetelés folyamata

A jegyzetelés nem egy atomfizika, viszont érdemes a jegyzet későbbi célja alapján különböző kalapokba tenni a jegyzeteket, amikhez gyakran más appokat érdemes használni.

Az én egyszerű jegyzetelési folyamatom a következőképp néz ki:

 • Lement: Az egyik legfontosabb tulajdonsága egy jegyzet alkalmazásnak, hogy gyorsan le tudjak vele jegyezni egy gondolatot. Ez kevésbé fontos, ha egy tanórán laptopon körmölsz, de sokkal falsúlyosabb, ha a kilences buszon jut eszedbe egy világmegváltó ötlet és azt szeretnéd „lementeni”.
 • Rendszerez: Ha pár éve jegyzetelsz, akkor valószínűleg van több száz jegyzetet, amit sosem nyitottál meg újra. Ezt egy jó rendszerező appal, mappákkal, címkékkel és flashcardokkal ki lehet játszani. Viszont csak akkor, ha ezek a funkciók elérhetőek a választott alkalmazásodban.
 • Felhasznál: A hasznos jegyzet az, ami egy idő után valami többé alakul. Egy beadandóvá, egy videóvá, vagy egy idézetté egy képeslapon.

Hozok appokat, amelyek mindhárom lépést „elég jó” módon kezelik és alkalmazásokat, amik inkább a jegyzetelés egyik státuszában erősebbek.

De ugorjunk az appokra.

Notion

notion jegyzet app

A Notion egy egyszerű jegyzetappként indult és ezt a funkcióját mai napig elég jól végzi. Viszont idővel temérdek egyéb funkciót kapott az alkalmazás és ma már egy Csináld Magad App, amivel CRM rendszerektől kezdve, produktivitási rendszereken át céges Wiki oldalakig bármit tudsz építeni.

Az adatbázis funkció különösen hasznos, így egy ötletet könnyen kontextusba helyezhetsz, tervezhetsz vele, fontosságot rendelhetsz mellé. Én például cikkötleteket dobálok a Notionbe jegyzetekként, majd ugyanitt írom meg az első vázlatot.

De a neten látott okosságok lementésére is hasznos a Notion. A Notion Webclipper bővítménnyel a böngésződből egy kattintással dobálhatsz át linkeket az appba, ott pedig már csak a kreativitásod szab annak határt mit kezdesz ezekkel a linkekkel. Én könyvajánlókat, videóötleteket, idézeteket is gyűjtök külön Notion-ös oldalakon.

Eszköztől és operációs rendszertől függetlenül hatékonyan használhatod a Notion-t. Mindegyik platformra dobtak ki gyors és funkcionalitásában megegyező appokat. Igazából a Google Drive mellett nekem a Notion az az app, ami segít áthidalni a több eszköz használata okozta nehézségeket.

Negatívum talán, hogy a Notion nem az eszközöden fut, hanem a felhőben tárolja az adataidat. Ez megnehezíti az offline használatot, vagy mondjuk úgy ellehetetleníti, ha nem mobilnettel szaladgálsz a vadonban.

Illetve, amikor nem elérhetőek a Notion szerverek, akkor a jegyzeteidet sem tudod megnyitni. Viszont szerencsére nem nagyon vannak szerverkiesések. Négy év alatt egyszer fordult elő, hogy nem tudtam megnyitni a jegyzeteimet és akkor is pár órán belül javították a hibát.

A Notion egy ideális jegyzetapp általános használatra, amit jó szívvel tudok ajánlani bárkinek.

Ha érdekel több, akkor írtam arról én mire használom az appot:

Ha pedig letöltenéd az appot:

Apple Jegyzetek / Notes

apple jegyzetek

Az Apple alapértelmezett jegyzet applikációja minden almás telefonon, tableten és laptopon megtalálható. Ha csak almás eszközöket használsz, akkor az icloud által megtámatogatott szinkronizáció nagyban megkönnyíti, hogy több eszközön is jegyzetelj.

Tudsz offline is jegyzetelni, amit szinkronizál az eszközöd, amit internetet kap.

könyv jegyzetek

Az Apple Notes előnye az egyszerűsége és a jó beágyazottsága az almás termékekbe. Gesztusokkal vagy egy gombnyomással tudsz új jegyzetet hozzáadni, míg a legtöbb másik appban először oldalakat, mappákat, címkéket kell keresned, mielőtt pötyöghetnél.

Sok jegyzetet „mentek le” az Apple Jegyzetek segítségével, amikor papír alapú könyveket olvasok.

Kijelölés, megosztás után azonnal látható az app és nem kell görgetni. hogy megtaláljuk.

Ezen kívül szinte az esetek 100%-ában képes felismerni a szöveget az almás eszköz, ami nagy segítség. Régen ezeket a papír kiemeléseket kézzel pötyögtem be.

Egyszerű bevásárlólista írásához, receptek feljegyzéséhez is tökéletes az app.

Tabletes ceruzákkal, mint például apple pencillel is hatékonyan lehet jegyzetelni az appba, viszont ha pdf-eket, más dokumentumokra akarunk kommentelni, arra van jobb megoldás a piacon. Rá is térünk hamarosan.

Jegyzeteinket mappákban rendszerezhetjük, kaptunk címkéket is, amiket a # jellel használhatunk. Nemsokára a jegyzetek közötti backlinkek is elérhetővé válnak, így sok fontos funkció lesz egy alapvetően egyszerű appban.

Google Keep

Amikor elkezdtem dolgozni és hirtelen több dologra kellett emlékeznem, mint amit a fejemben tudok tartani a Google Keep volt az első app, amit megnyitottam. Nem kellett extra appot letölteni, hogy kis kártyákat írhassak a Keep-en belül, mivel a Google Dokumentumokhoz és Táblázatokhoz hasonlóan a Keep is elérhető a böngészőben.

google keep jegyzetek

A Keep jegyzeteket is lehet címkék alapján rendszerezni, aktuális jegyzeteket a tábla tetejére kitűzni, színezni és hasonlók.

Nekem a Google Keep volt az első jegyzetapp, amit használtam.

A melóra (lejegyezni dolgokat) jó volt, ráadásul ingyenes.

Jegyzetelni ma is jó, viszont vannak jobb jegyzetappok is, ha kicsivel többre vágynánk.

Craft Docs

craft docs jegyzetek

A Craft Docs pontosan azoknak való, akik kicsivel többre vágynak mint egy egyszerű jegyzetapp. 2021-ben az év Mac App-ja címet is bezsebelő alkalmazást nehéz bármelyik másik jegyzetapphoz hasonlítani. Különös gondot fordítottak a felhasználói élményre, egyszerűen élmény az appba írni.

Számtalan testreszabási lehetőséget is találunk az appban. A Notion-ből már ismert testre szabható borítóképen túl egyedi hátteret adhatunk jegyzeteinknek, jegyzeteket csoportosíthatunk és illusztris kártyákat hozhatunk létre.

A napi jegyzetek funkcióval pedig nyomon követhetjük teendőinket és valamilyen szinten teendőmenedzselésre is használhatjuk a Craft Docs-ot.

Egy véletlenszerű jegyzetem kártyákkal a Craft Docs-ban.

Hónapokig használtam az appot (még éves előfizetést is vettem), viszont nem igazán adott annyival többet a Craft Docs, hogy fő jegyzetappommá lépjen elő.

A Craft-tal ma szép jegyzeteket lehet készíteni, de a termékfejlesztési irány, amit követnek az azt célozza, hogy szép dokumentumokat készíthess vele. Sok többszereplős funkciót fejlesztenek (kommentek, emojik, megosztás), amire magányos farkasként nekem nem igazán van szükségem.

Ezentúl azt vettem észre, hogy regeteg időt szöszmötölök szép borítókép kereséssel és a tökéletes kártyadizájn összekattintgatásával. Viszont én nem vagyok az esztétika megszállotja és a jegyzeteim gyakorlati funkciót töltenek be, mintsem nagy tömegeknek mutogatnám azokat.

Funkcionális hiányosságokba is ütköztem a Craft Docs-nál.

Próbáltam a Notion-ben már felépített tartalomnaptáramat átvinni Craft-ba, de az adatbázisok hiánya körülményessé, és a Notion-höz képes sokkal hatékonytalanabbá tette a folyamatot. A táblázataik szépek, de azok nem szinkronizálódnak, ha egy oldal státusza megváltozik.

Amiért ma is néha meggnyitom a Craftot, az az AI-integrációjuk. Bár a Notion-be is betettek egy ChatGPT-szerű funkciót, de a Craft megoldás szerintem használhatóbb és a krediteinket is nehezebb náluk ellőni. Jegyzeteket foglalok össze AI-al, cikket fordítok, és Gyakori Kérdések Szekciót generálok tartalmaimhoz.

Bár úgy érzem erősen az almás termékekre koncentrálnak, de előrukkoltak egy Windows appal is, illetve webappként is lehet a Craftot használni. Az android app egy nagy hiányosság, bár ezen elvileg dolgoznak.

A Craft Docs egy olyan jegyzetapp, ami kivételes felhasználói élményt nyújt, megjelenése letisztult és élmény vele játszani. Ezt az adatbázisok és az android app hiánya árnyékolja be.

Amikor én ismerkedtem az appal volt egy elég hamar kifogyó blokklimite az ingyenes verziónak. Jelenleg korlátlan blokkot / dokumentumot hozhatsz létre fizetés nélkül 1 GB-os limitig.

Hónapokig gyűrheted az ingyenes verziót így, illetve az 50GB-s Pro csomagra való ugrás is csak 5$ / hó.

GoodNotes

Ha digitális ceruzával / apple pencillel szeretnél jegyzeteket készíteni, akkor valószínú, hogy az eddig felsorolt appok nem nyújtanak eleget számodra. A tipikus egyetemi órákat kijegyzeteled, diák szélére kommenteket írkálsz típusú kihívásokra az apple notes nem elég, a Notion nem igazán támogatja a rajzot, és a Craft Docs-ot sem egyetemistáknak találták ki.

Amikor elkezdtem spanyolra órákra járni sok időt vesztegettem el a pdf könyv kinyomtatásával, vagy épp kontextus nélküli feladatok füzetbe firkálásával.

A GoodNotes-al lehet pdf fájlokat, képeket, kiskutyákat a vásznadra importálni és ott azt kezdesz velük, amit akarsz. Én például a spanyol munkafüzet feladatait illesztem be a jegyzeteimbe és a GoodNotes-ban oldom meg azokat.

Nagyon szép jegyzeteket lehet készíteni a GoodNotes-al, ha van hozzá affinitásod.

Nekem nincs.

Viszont egy egyszeri 11 eurós előfizetésért segít a GoodNotes kihozni a maximumot a tabletes/ceruzás jegyzeteimből. Ha ipaden jegyzetelsz apple pencillel, akkor a GoodNotes az egyik legjobb app, amit használhatsz.

Obsidian

Az Obsidian a rendszerszintű gondolkodást a jegyzetek közötti kapcsolatok megrajzolásával segítő eszköz. A mappák és címkék erőtlen próbálkozások más appok részéről, ahhoz képest, amit az Obsidiannal művelhetünk.

A jelenlegi jegyzetapp univerzumomban több appal mentek le gondolatokat (Notion, Apple Notes), viszont a végén mindegyik gondolat az Obsidianba kerül. Itt rendszerezem a jegyzeteket a Zettelkasten módszer szerint és a cikkeim / viddeóim alapját is ezek a jegyzetek szolgáltatják.

Bár mobilon is elérhető az Obsidian app, viszont én csak laptopon használom. Gondolatok lementésére más ingyenes app is tökéletes, bár havi 8 $-ért az asztali alkalmazással szinkronizálható mobilappot is használhatsz.

Az Obsidian egy vászon, ami segít más szemszögből megvilágítani a jegyzeteidet, viszont a jegyzeteid egyszerű markup fájlok, amit a saját eszközödön tárolsz. Ha esetleg az app megszűnne működni (vagy egy apokalipszis tönkretenné az internetet) a jegyzeteid akkor is elérhetőek maradnának a gépeden.

Ráadásul az app ingyenes, és még a szinkronizációt is meg lehet oldani ingyenesen Google Drive-al vagy Githubbal, ha hajlandó vagy egy kicsit hegeszteni.

Komoly gondolkodáshoz ajánlom az Obsidiant.

Melyik a legjobb jegyzetapp?

A felsorolt appoknak más és más erőssége van.

Az, hogy számodra melyik a legjobb az az egyéni preferenciáidtól függ.

 • Fontos számodra a jegyzeteid szinkronizálása, de android és apple eszközöket is használsz? Jegyzetelés mellett teendőidet is követnéd az appban? A Notion a te appod
 • Csak gondolatokat akarsz elmenteni? A Google Keep vagy az Apple Notes elég lesz neked
 • Apple Pencillel jegyzetelnél tableten? GoodNotes
 • Szeretnél szép dokumentumokat készíteni egy egyedi appban? Craft Docs
 • Több ezer jegyzetedet szeretnéd rendszerezni, hogy hasznuk is legyen? Obsidian

Persze nem feltétlenül ezek a legjobb jegyzetappok a piacon, még csak nem is a legnépszerűbbek. Ezek a jegyzetappok, amiket ln próbáltam és beváltak.

Az alternatívák listája hosszú, pár közülük:

 • Evernote
 • Microsoft OneNote
 • Notability
 • Bear
 • Simplenote

Te milyen appot használsz jegyzeteléshez?

Írd meg kommentben!

4 thoughts on “A legjobb alkalmazások jegyzeteléshez”

  1. Szia Károly! Ebben a cikkben nem szerepel az Ervernote. Gondolom az ajánlást a Digitális jegyzetelés cikkre érted. Való igaz, én sem használom az Evernote-ot régen. Módosítottam a linkelt cikket a publikálás dátumával, hogy ez egyértelmű legyen. Köszönöm, hogy erre rámutattál’

 1. Szia!
  Pontosan hogyan kell csinálni, hogy papír könyvből szöveget mentsek a Notes-ba? (A Google nem volt a barátom.)

  Ezt írtad: „Sok jegyzetet „mentek le” az Apple Jegyzetek segítségével, amikor papír alapú könyveket olvasok. Kijelölés, megosztás után azonnal látható az app és nem kell görgetni. hogy megtaláljuk.”

  Hol jelöld ki? A papíron? Vagy lefényképezed, és a fényképen?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük