Skip to content

Jéghegy modell a hatékony problémamegoldásért

jéghegy modell

A jó problémamegoldók közös tulajdonsága, hogy megfelelően értelmezik az eseményeket és felfedezik a valódi problémákat. Ha sokadik durrdefekted szenveded el, akkor a kerékcsere helyett lehet mélyebbre kell ásnod. Olyan területeket kell megvizsgálni ilyenkor, amelyekre első körben nem is gondolnál.

Egy esemény teljes megértésében és a probléma gyökerének azonosításában segíthet a jéghegy modell. 

A modell a problémát egy jéghegyként ábrázolja. Egy mezei jéghegynek csupán a 10%-a található a víz fölött, a jéghegy 90%-a pedig a víz alatt helyezkedik el. Ehhez hasonlóan a problémáknak csupán a 10%-át fogjuk fel első ránézésre. Ez pedig további gondokhoz vezethet.

A probléma megoldására felvetett ötletek néha elegendőek ugyan ideiglenes megoldásként, azonban gyakran eredményezik a probléma újra-újra felbukkanását. A jéghegy modell egy négylépcsős problémamegoldó keret, ami egyre mélyebb rétegeket vizsgálva segít eljutni az esemény valós okáig.

A jéghegy modell részei

A jéghegy modell lehetővé teszi, hogy egyet hátralépjünk és a problémát egy komplex rendszer részeként értelmezzük.

jéghegy modell

1. Események

A jéghegy teteje maga a bekövetkező esemény. Az esemény jelenti azt, ahogyan felfogjuk a valóságot. A defektes példánál maradva az esemény a pukkanás, az oldalra húzó kormány és a jobb napokat látott kerék.

A következő kérdések segítenek azonosítani az eseményeket (bár az eseményeknél nem sok szükség van kérdésekre):

  • Mi történik?
  • Mi történt?

2. Minták és trendek

A minták segítenek megérteni, hogy az esemény nem egyedi és érdemes kontextusban vizsgálni. Ha mindig ugyanazon az útszakaszon kapunk defektet, vagy ha már a harmadik kollégánk mond fel a hónapban, az jó jel arra, hogy a probléma azonnali megoldása csupán tüneti kezelés, érdemes mélyebbre ásni.

Kérdések:

  • Mi történt az elmúlt időben?
  • Mik a trendek?

3. Rendszerek és struktúrák

Szabályok, játékszabályok, normák, alá-fölérendeltségi viszonyok és a természet irányító elvei a jéghegy egy mélyen fekvő részét jelentik, amely megismerése gyakran elegendő a probléma megoldásához. A rendszerek elemzése segít összekötni a különböző mintákat.

Kérdés:

  • Mi magyarázhatja ezt a trendet?

4. Mentális modellek

A mentális modellek magyarázzák gondolkodásunk azon elveit, amelyek alapján rendszereket és struktúrákat kreálunk. Alapvető értékrendünk, kultúránk, hitrendszerünk és tapasztalataink képezik részét.

Kérdés:

  • Milyen értékek vagy feltételezések alakítják a rendszert?

Gyakorlati példa

Hogyan vehetjük hasznát a jéghegy modellnek egy hétköznapi problémánál? Vegyünk egy gyakorlati példát. Tegyük fel, hogy folyton fáradt vagy. A probléma okát nagyjából ismered, de nem tudod hogyan oldd meg.

  • Esemény: Folyton fáradt vagy.
  • Minták és trendek: Későn fekszel le, korán kell kelned.
  • Rendszerek: Késő estig sorozatokat nézel.
  • Mentális modell: Neked jár az a néhány sorozatrész. Ez az egyetlen szórakozásod az unalmas hétköznapokban.

Jéghegy modell nélkül magától értetődik a megoldás: hagyd ki a sorozatrészeket és feküdj le korábban. Ez ideig-óráig működik is, de kedvenc sorozatod új évada előbb-utóbb visszacsábít a képernyő elé, mert a probléma gyökerét nem oldottam meg. 

Unatkozol.

A jéghegy modell segít a nem egyértelmű megoldások felkutatásában. Esetünkben egy új hobbi, egy dél-amerikai dzsungeltúra, vagy egy koncert hatékonyabb megoldás lehet a fáradtság kezelésére, mint a sorozatok elhagyása.

Freud, Goldman, Hall, Schein

A jéghegy modellt számtalan különböző területen lehet és érdemes alkalmazni. 

jéghegy modell freud

A pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud jegyzi az egyik legnépszerűbb hasonló modellt. Freud tudatos, tudatelőtti és tudatalatti részeit különböztette meg személyiségünknek. A Freud-féle jéghegy modell a tudatalattira irányította a figyelmet, mint ahogy a cikkben bemutatott modell gondolkodásunk mélyebb rétegeinek jelentőségét hangsúlyozza.

A szervezeti kultúra, a vezetői tulajdonságok, és az egyéni kompetenciák fejlesztésére is találunk jéghegyeket. Bár a cikkben ezekkel részletesen nem foglalkoztam, de linkelek pár forrást, ami hasznos lehet a további kutakodásban:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük