Jéghegy modell a hatékony problémamegoldásért

A jó problémamegoldók közös tulajdonsága, hogy megfelelően értelmezik az eseményeket és felfedezik a valódi problémákat. Ha sokadik durrdefekted szenveded el, akkor a kerékcsere helyett lehet mélyebbre kell ásnod. Olyan területeket kell megvizsgálni ilyenkor, amelyekre első körben nem is gondolnál.

Egy esemény teljes megértésében és a probléma gyökerének azonosításában segíthet a jéghegy modell. 

A modell a problémát egy jéghegyként ábrázolja. Egy mezei jéghegynek csupán a 10%-a található a víz fölött, a jéghegy 90%-a pedig a víz alatt helyezkedik el. Ehhez hasonlóan a problémáknak csupán a 10%-át fogjuk fel első ránézésre. Ez pedig további gondokhoz vezethet.

A probléma megoldására felvetett ötletek néha elegendőek ugyan ideiglenes megoldásként, azonban gyakran eredményezik a probléma újra-újra felbukkanását. A jéghegy modell egy négylépcsős problémamegoldó keret, ami egyre mélyebb rétegeket vizsgálva segít eljutni az esemény valós okáig.

A jéghegy modell részei

A jéghegy modell lehetővé teszi, hogy egyet hátralépjünk és a problémát egy komplex rendszer részeként értelmezzük.

jéghegy modell

1. Események

A jéghegy teteje maga a bekövetkező esemény. Az esemény jelenti azt, ahogyan felfogjuk a valóságot. A defektes példánál maradva az esemény a pukkanás, az oldalra húzó kormány és a jobb napokat látott kerék.

A következő kérdések segítenek azonosítani az eseményeket (bár az eseményeknél nem sok szükség van kérdésekre):

  • Mi történik?
  • Mi történt?

2. Minták és trendek

A minták segítenek megérteni, hogy az esemény nem egyedi és érdemes kontextusban vizsgálni. Ha mindig ugyanazon az útszakaszon kapunk defektet, vagy ha már a harmadik kollégánk mond fel a hónapban, az jó jel arra, hogy a probléma azonnali megoldása csupán tüneti kezelés, érdemes mélyebbre ásni.

Kérdések:

  • Mi történt az elmúlt időben?
  • Mik a trendek?

3. Rendszerek és struktúrák

Szabályok, játékszabályok, normák, alá-fölérendeltségi viszonyok és a természet irányító elvei a jéghegy egy mélyen fekvő részét jelentik, amely megismerése gyakran elegendő a probléma megoldásához. A rendszerek elemzése segít összekötni a különböző mintákat.

Kérdés:

  • Mi magyarázhatja ezt a trendet?

4. Mentális modellek

A mentális modellek magyarázzák gondolkodásunk azon elveit, amelyek alapján rendszereket és struktúrákat kreálunk. Alapvető értékrendünk, kultúránk, hitrendszerünk és tapasztalataink képezik részét.

Kérdés:

  • Milyen értékek vagy feltételezések alakítják a rendszert?

Gyakorlati példa

Hogyan vehetjük hasznát a jéghegy modellnek egy hétköznapi problémánál? Vegyünk egy gyakorlati példát. Tegyük fel, hogy folyton fáradt vagy. A probléma okát nagyjából ismered, de nem tudod hogyan oldd meg.

  • Esemény: Folyton fáradt vagy.
  • Minták és trendek: Későn fekszel le, korán kell kelned.
  • Rendszerek: Késő estig sorozatokat nézel.
  • Mentális modell: Neked jár az a néhány sorozatrész. Ez az egyetlen szórakozásod az unalmas hétköznapokban.

Jéghegy modell nélkül magától értetődik a megoldás: hagyd ki a sorozatrészeket és feküdj le korábban. Ez ideig-óráig működik is, de kedvenc sorozatod új évada előbb-utóbb visszacsábít a képernyő elé, mert a probléma gyökerét nem oldottam meg. 

Unatkozol.

A jéghegy modell segít a nem egyértelmű megoldások felkutatásában. Esetünkben egy új hobbi, egy dél-amerikai dzsungeltúra, vagy egy koncert hatékonyabb megoldás lehet a fáradtság kezelésére, mint a sorozatok elhagyása.

Freud, Goldman, Hall, Schein

A jéghegy modellt számtalan különböző területen lehet és érdemes alkalmazni. 

jéghegy modell freud

A pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud jegyzi az egyik legnépszerűbb hasonló modellt. Freud tudatos, tudatelőtti és tudatalatti részeit különböztette meg személyiségünknek. A Freud-féle jéghegy modell a tudatalattira irányította a figyelmet, mint ahogy a cikkben bemutatott modell gondolkodásunk mélyebb rétegeinek jelentőségét hangsúlyozza.

A szervezeti kultúra, a vezetői tulajdonságok, és az egyéni kompetenciák fejlesztésére is találunk jéghegyeket. Bár a cikkben ezekkel részletesen nem foglalkoztam, de linkelek pár forrást, ami hasznos lehet a további kutakodásban:

Megosztanád másokkal?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Folytatjuk e-mailben?

Írok egy hírlevelet válogatott könyvajánlókkal és egyedi tartalmakkal. Tetszett, amit olvastál és szeretnél többet? Iratkozz fel!

Érdekel mire számíthatsz? Olvass bele!


Hasonló tartalmak

Az olvasás megtérülése

Az olvasás hasznos. Ezzel az állítással szinte mindenki egyetért, bár különböző okokból. Van, aki első kézből tapasztalta meg a könyvek életére gyakorolt pozitív hatásait és

A leghasznosabb appok szubjektív listája

Egy irányított meditációs alkalommal kezdem a napot. Utána átpörgetem a kedvenc szakmai blogjaim legújabb cikkeit, majd elmentek néhányat könyvjelzőként. Munka közben kellemes akusztikus zenét hallgatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2018-2020 – Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató