Skip to content

Introvertált jelentése, az introvertált személyiség jellemzői

Carl Jung már az 1900-as évek elején ismertette gondolatait a személyiségtípusok meghatározásáról, amelyek magukban foglalták az introvertáltság és extrovertáltság fogalmait is. Introvertált vagyok. Sokáig egyfajta negatív tulajdonságként tekintettem erre, de rá kellett jönnöm, hogy tévedtem. Nem jobb az egyik a másiknál. Introvertáltnak vagy extrovertáltnak lenni csupán egy skála végpontjai. Mindkét személyiségjegynek megvannak az előnyei és hátrányai. Ha megismerjük hová is esünk ezen a skálán, akkor tudatosan dolgozhatunk a területeken, amelyekkel kevésbé vagyok elégedettek miközben erősségeinkkel összhangban hozhatunk döntéseket.

Milyen területeken teljesít fenomenálisan egy introvertált? Milyen markáns tulajdonságok jellemzik az introvertált embereket? Az introvertáltak feltétlenül szégyenlősek? Tudatos munkával változtathatunk személyiségünkön? Ezekre a kérdésekre keresek válaszokat a cikkben, hogy jobban megértsem magamat és téged is segítselek önmagad megismerésében.

Mit jelent az introvertált, extrovertált és az ambivertált?

introvertált vs extrovertált

Az introvertáltság / extrovertáltság kutatásával már több, mint 100 éve foglalkozik a pszichológia, azonban a személyiségjegyek felismerése jóval korábbra nyúlik vessze. Már az ókori görög orvos, Hippokratész is írt a vérmérséklet szerinti személyiségtípusokról (szangvinikus, kolerikus, melankolikus, flegmatikus), ami nagyvonalakban lefordítható a ma ismert típusokra.

Az introvertáltság és társai azonban megfigyelésen alapuló fogalmak, nem abszolút, velünk született tények. Ezek a megfigyelések és tanulságaik alapján tipizálás hasznos lehet önmagunk megismerésében. De mi jellemzi az introvertált és mi az extrovertált személyeket? Mi az ambivertált? 

Introvertált jelentése

Az introvertáltak érdeklődése befelé irányul: gondolataikat, érzéseiket és cselekedeteiket elsősorban belső tényezők motiválják, mintsem a külvilág. A társadalmi interakciók leszívják energiáikat, de ez jelenti azt, hogy antiszociálisak lennének. Megfigyelés után cselekednek, megfontoltak.

Extrovertált jelentése

Az extrovertáltak érdeklődése azonban a külvilág felé irányul: gondolataikat, érzéseiket és cselekedeteiket inkább a környezetük befolyásolja. A társadalmi interakciók feltöltik az extrtrovertáltakat, könnyen ismerkednek, szeretnek és tudnak beszélni.

Ambivertált jelentése

Az introvertáltság és extrovertáltság egy szakasz két vége, ami felveti a kérdés: mi van a kettő között? Jung is elfogadta egy harmadik kategória létezését, amelybe tartozókat ambivertáltnak nevezzük. Az ambivertáltak esetében nehéz meghatározni, hogy motivációjukat belső vagy inkább külső tényezők befolyásolják. Úgy tűnik az ambivertáltak introvertált és extrovertált tulajdonságokkal is bírnak, afféle átmenetet képeznek a két típus között.

Személyiségtesztek és az introvertált személyiség

Hogyan jöhetsz rá, hogy melyik típusba tartozol, ha a rövid fogalmak olvasása során egyiknél sem érezted úgy, hogy ez rólad szólna? A legtöbb személyiségteszt vizsgálja az introvertált-extrovertált spektrumon való elhelyezkedésed. Az OCEAN személyiségjegyek egyike az extrovertáltság (openness, conscientiousness, extraversion, agreeableness, and neuroticism), de a Myers–Briggs-típuselmélet is megmondja milyen típusba tartozol.

Az MBTI teszt a személy preferenciáit négy kulcs területen vizsgálja:

  • Energia irányítása és fogadása. Extrovertált (E) vagy introvertált vagy (I)?
  • Információszerzés. Inkább megfigyelés alapján (S) vagy ösztöneidre hagyatkozva (N) tájékozódsz?
  • Döntéshozatal. Inkább a gondolkodást (T) vagy az érzelmeket (F) részesíted előnyben?
  • Megközelítés a külvilág felé. Inkább bíráló (J) vagy észlelő (P) típus vagy?
introvertált jelentése

Csak óvatosan a kategorizálással!

Bizonyára te is szeretnél egy csoporthoz tartozni. Kényelmesen hangzik, hogy egy tudományos igényességű módszerrel bekategorizálnak, megismered személyiséged előnyeit-hátrányait, majd egy random blogger leírja miért is nagyszerű mindez, miért vagy te olyan nagyszerű. 

Azonban a helyzet az introvertált – extrovertált személyiségjegyek esetében sem olyan egyszerű, mint ahogy arról női magazinok top 5 tipp introvertáltaknak című cikkeiben olvashatsz.

Mielőtt beleugrunk a hogyan maxold ki az életet introvertáltként blokkba, érdemes tudnod, hogy:

  1. Az introvertáltság / extrovertáltság emberek által alkotott fogalmak. Nincs egy introvertált személyiségért felelős agysejt a fejedben és a DNS-nek sem sok köze van sötét szobában gubbasztó hajlamodhoz. Ezek a megfigyelésen alapuló személyiségjegyek egy egyszerű keretet nyújtanak, amely segítségével a végtelenül sokszínű emberiséget viselkedési minták alapján tudjuk kategorizálni
  2. Az introvertáltság és társai egy skálán helyeznek el téged. 61%-os és 98%-os emelt érettségire is egy kövér ötöst kapsz, épp ahogy introvertált és introvertált között is lehet nagy különbség.

Introvertált tulajdonságok

Az introvertáltak gyakran úgy érzik, hogy külső elvárásoknak kell megfelelniük, egy extrovertáltak uralta világban kell érvényesülniük, miközben tökéletesen elvannak a maguk szűkebb környezetében. Vagyis én sokszor érzek így. A lényeg, hogy nálam okosabb emberek kutatták is az introvertáltak viselkedését és olyan jellemzőket azonosítottak, amelyeknek épp annyi előnyük van, mint hátrányuk.

Például:

1. Az introvertáltak társas helyzetekben visszahúzódóak

Érezted valaha úgy, hogy a téged körülvevő tömeg szép lassan elszívja az energiádat? Akkor lehet, hogy te is introvertált vagy. Az introvertáltak általában visszahúzódóak, kerülik a társas interakciókat.

Ez nem azt jelenti, hogy az introvertáltak antiszociálisak lennének, csupán arra enged következtetni, hogy nem a nagy társadalmi összejövetelek azok a helyzetek, ahol egy introvertált keresni fogja a boldogságot. 

A társadalmi helyzetektől való idegenkedés negatívan befolyásolhat minden introvertáltat foglalkozástól és élethelyzettől függetlenül. A tömegtől és networking eseményektől való idegenkedés nagyszerű emberek megismerését is meggátolja, holott jól érezzük magunkat hasonlóan gondolkodó emberek, barátok szűk körében.

2. Az introvertáltak nem olyan hangosak

Csak ámulva nézzük (vagy megvetjük) egy extrovertált tapintható energikusságát, gyors beszédtempóját, hangos megnyilvánulásait és heves gesztikulációját, amellyel akkor is képes életben tartani egy beszélgetést, amikor mi már régen elengedtük volna. 

Az extrovertáltak többet beszélnek, erélyesebben érvelnek, jobban használják és jobban olvassák mások non-verbális jeleit, testbeszédét (Akert & Panter, 1988). Az extrovertáltak előnye nem genetikai eredetű, csupán több tapasztalatuk van társadalmi interakciókban, mint introvertált társaiknak. 

A hatékony kommunikáció ezért egy olyan terület, amelyet az introvertáltaknak tanulniuk érdemes, miközben extrovertált társaiknak ez a legtermészetesebb képesség.

3. Az introvertáltak megfigyelés útján tanulnak

Ameddig az extrovertáltak gondolkodás nélkül belevágnak kihívásokba és a gyakorlatban sajátítják el a szükséges tudást, addig az introvertáltak inkább megfigyelés útján tanulnak. 

Az introvertáltak szeretnek addig nézni másokat egy tevékenység végzése közben, ameddig ők maguk meg nem tudják ismételni a látottakat. Amikor gyakorlásra kerül a sor, inkább magányosan tesztelik és fejlesztik képességeiket, mintsem a nyilvánosság előtt tennék ugyanazt.

Ha te magad is inkább megfigyeléssel töltött hosszú órákkal sajátítasz el új képességeket, mintsem próbálkozások sorozatával, akkor valószínűleg introvertált személyiséggel rendelkezel. Bár a “trial and error” módszernek jó a PR-e, azonban a megfigyelés az introvertáltak egyik szuperképessége lehet, amire később még visszatérünk.

4. Az introvertált nem egyenlő a szégyenlőssel!

Ha egyszer saját feliratos pólót dobok a piacra, akkor a következő mondat fog szerepelni minden egyes darabon:

Míg a szégyenlős fél a társadalmi interakcióktól, addig az introvertált csupán nem szereti azokat.

Az introvertált emberek nem szégyenlősek, sőt élvezik a hozzájuk közel lévő emberek társaságát. Egy introvertált személy fárasztónak és feleslegesnek találja a céltalan csevegést, a pár perces small talkot, ugyanakkor értékeli és élvezi a mély beszélgetéseket. Az introvertáltak szeretik végiggondolni a hallottakat, mielőtt saját véleményt formálnának. Ez a hozzáállás pedig laikusként nem a legjobb az időjárás megvitatására.

introvertált személyiség és egy pad
Az introvertált személyiség (és egy pad)

Az introvertált személyiség rejtett előnyei

Miután az előző bekezdésekben írtam szinte mindenről, amiben lepipálnak bennünket az extrovertáltak, ismertettem az introvertált-extrovertált fogalmak apróbetűs részét, most elérkezettnek látom az időt, hogy az introvertáltak szuperképességeit vegyük sorra.

1. Önkifejezés az interneten

“Az interneten senki sem tudja, hogy introvertált vagyok” címmel publikálta Amichai-Hamburger, Wainapel, & Fox kutatásukat, amiben az internetes kapcsolatok való életre gyakorolt hatásait vizsgálták.

Rájöttek, hogy az introvertáltakat az internet nagymértékben hozzásegíti “valódi énük” (ki is vagyok valójában) megtalálásához, míg az extrovertáltak inkább a hagyományos társadalmi kapcsolatok útján ismerik meg önmagukat.

Önmagunk megismerése és az önkifejezés nem csak a maslow-piramis tetején csücsülő huncutságok, hanem mentális egészségünket jelentősen befolyásoló tényezők. A kutatásban azt a tényt próbálták cáfolni, miszerint az internet elmagányosodáshoz és depresszióhoz vezet. 

Az eredmények alapján azok az introvertáltak, akik hagyományos kapcsolatok útján nem merték felvállalni valódi énüket félve a megbélyegzéstől, az interneten könnyebben megnyíltak, és értékes kapcsolatokat alakítottak ki hasonlóan gondolkodó emberekkel.

Az introvertáltak számára az internet lehetőségek tárházát jelenti, amelyet hatékonyan ki tudnak használni.

2. A magányos kikapcsolódás ereje

Egy 1984-es kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy az introvertált / extrovertált spektrumon való elhelyezkedésünk és kikapcsolódásul választott tevékenységek típusa között összefüggés van.

Diener, Larson, & Emmons szerint az extrovertáltak nagyobb valószínűséggel fognak társas szabadidős tevékenységet választani kikapcsolódás céljából, míg az introvertáltakat inkább magányos tevékenységek töltik fel (micsoda meglepetés).

Miért lenne ez szuperképesség?

Hallottad már valaha, hogy “én biztos nem lennék képes elolvasni egy könyvet” vagy “meditáció? ne viccelj már, megbolodulok a csendtől” esetleg “addig jó, amíg van mit csinálnom”.

Bár nem tűnik nagy számnak, mégis óriási lehetőség rejlik abban, hogy nincs szükséged szinte semmire a kikapcsolódáshoz.

Az önismeret fejlesztéséhez csendre, befelé figyelésre, gondolkodásra van szükséged, ami introvertáltként a természetes közeged. Jobban elmerülhetsz gondolataidban, jobb megfigyelővé válhatsz, ami alkotó tevékenységnél is hasznodra válik. Valószínűleg J.K Rowling sem egy kerti partin sütögetve jött elő a dementorok ötletével és George R.R. Martin számára is kapóra jött masszív kötetein dolgozva, hogy ő amúgy élvezi egyedül ülni egy karosszékben és írni.

3. Introvertált tanulási stratégiák

A személyiségjegyek és nyelvtanulási stratégiák összefüggését vizsgáló kutatásban arra az eredményre jutottak, hogy az introvertáltak többféle metakognitív és kognitív stratégiát  (észlelésre, megértésre, emlékezésre vonatkozó stratégiákat) használnak az extrovertált tanulóknál [Naci-Kayaoglu (2013)]

Az introvertáltak tudatosan használtak célorientált módszereket a szükséges információ elsajátítására, megjegyzésére és előhívására, míg az extrovertált nyelvtanulók inkább a másokkal való gyakorlást részesítették előnyben.

Ez végső soron jelentheti az introvertáltak mélyebb tudását az adott témában és olyan tanulási stratégiák elsajátítását, mint a rendszeres ismétlések módszere, vagy a hatékony jegyzetelés.

Képesek az introvertáltak megváltozni?

Az introvertáltság személyiségünk stabil pontját képezi, amelyek kialakulásában a környezeti hatások éppúgy szerepet játszottak, mint a genetikánk. Az agy funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatával foglalkozó kutatások arra engednek feltételezni, hogy az introvertáltak és az extrovertáltak agyuk eltérő részeit használják, tehát az introvertáltak és extrovertáltak közötti biológiai különbségekre mutatnak rá.

Ettől függetlenül az introvertáltak képesek elsajátítani extrovertált képességeket, például egy introvertált is lehet jó előadó vagy fenomenális small talkokat tolhat egy liftben, ha gyakorolja ezeket a tevékenységeket.

Tim Ferris bestseller író,  podcast host gyakran említi, hogy ő egy olyan introvertált, aki megtanult extrovertáltként viselkedni különböző helyzetekben. A tanult extrovertált viselkedés kihívások elé állít bennünket, segítségével új embereket ismerhetünk meg és személyiségtől függetlenül pozitív élményekben lehet részünk. Persze ez nem azt jelenti, hogy meg fogod szeretni a small talk-ot, de ha jobb leszel benne, akkor kevésbé lesz fájdalmas és talán képes leszel értelmes beszélgetéssé formálni az egyébként kínos csendet.

Introvertált személyiség
Introvertált személyiség – Összefoglaló Gondolattérkép

1 thought on “Introvertált jelentése, az introvertált személyiség jellemzői”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük