Skip to content

Hogyan befolyásolja a Libri irodalmi díj a Google kereséseket?

A Libri irodalmi díjakat idén negyedik alkalommal adták át. A 2016-ban alapított díj célja a kortárs szép- és tényirodalom megismertetése a nagyközönséggel. Nemes cél, kivételesen jó könyvek és egy masszív marketingkampány fémjelzi a könyváruház díját. Bár a 154 nevezett kötetből is jócskán talál mindenki ízlésének megfelelőt, azonban a legjobb 10 közé való bekerülés az elismerés mellett komoly publicitással is jár.

Ideális esetben én is csupán kiválasztottam volna pár könyvet a listáról, most pedig recenziót írnék, de valami érdekeset figyeltem meg időközben. Az egyik forgalmas metróállomás mozgólépcsőjéről pillantottam meg először a Top 10 kötet plakátjait. Még a lépcső tetejére sem értem, amikor már rá is kerestem az egyik szerző nevére.

Marketinges fejjel gondolkodva rögtön több kérdés is felvetődött bennem:

  • Hányan keresnek még rajtam kívül ugyanazon okból az irodalmi díj döntős szerzőinek, illetve köteteinek nevére?
  • Hogyan befolyásolják az offline marketing eszközök a keresési trendeket?
  • Milyen marketingértéke lehet a Libri irodalmi díjnak?
  • Képes-e túlszárnyalni a díj által keltett marketingzaj az egyes kötetek megjelenésekor generált érdeklődést?

Bár az offline plakátokon kívül nyilvánvalóan nagy szerepe van

  • az online PR-nak, a több országos elérésű médiumban megjelent cikkeknek,
  • a Libri speciális nyereményjátékának
  • a törzsvásárlóknak dedikált hírlevélnek
  • a Libri Könyvesboltok Facebook kommunikációjának
  • és minden olyan marketingtevékenységnek, amellyel nem találkoztam (podcast esetleg?).

Olvasóként, releváns célközönségként több ízben is találkoztam a 10 döntős kötettel. A kérdésem ebben az esetben az volt, hogyan befolyásolta a díj, a mögötte lévő kommunikációval együtt a keresési trendeket.

Libri irodalmi díjak – A kísérlet

A keresési trendek elemzése a Google Kulcsszótervezőjének segítségével viszonylag egyszerű feladat. A kérdéseim megválaszolása szempontjából fontos volt, hogyan változik a szerzők nevére, illetve a kötetük címére való havi keresési mennyiség. A Google eszköze az elmúlt 12 hónap havi átlagos keresési mennyiségét mutatja a megadott kifejezésekre. Habár nem végletekig pontosak ezek az adatok, azonban a trendek szemléltetésére megfelelőek.

Mivel maga a kötetcím önmagában több döntős mű esetében sem utal egyértelműen a könyvre (Nílus, Verseim, Újabb drámák), illetve a szerző + cím kombinációra többen keresnek, mint a kötetcímre magában, ezért a könyvcímekre való keresés változását a szerző + kötetcím kifejezésekre (Például: Kemény István Nílus) való keresési mennyiségen keresztül vizsgáltam.

Fontosabb időpontok

Megjelenési időpont

Mind a szerzők, mind a kötetek nevére való kereséskor megkerülhetetlen tényező a kötet megjelenési dátuma. Egy új könyv megjelenése mögé tett promóció láthatóan befolyásolja a trendeket, általában két-három hónapos megnövekedett érdeklődést generálva a megjelenés időpontját követően.

A könyvek napra pontos megjelenési időpontjának kinyerése komplexebb feladatnak bizonyult, mint ahogy az elsőre gondoltam. Legtöbbször kiadói információkból, online könyváruházak termékoldalainak publikálási dátumaiból, valamint az első recenziók megjelenésének időpontjaiból dolgoztam. Tehát előfordulhat, hogy a díjazott kötetek megjelenési dátumai nem 100%-ban pontosak.

Az oszlopdiagramon sárga színnel jeleztem a megjelenési időpontokat. Ha az 2018 júniusánál korábban volt, akkor automatikusan a júniust jelöltem.

Díjjal kapcsolatos mérföldkövek

Közönségszavazás: 2019. március 25-től május 12.

Díjátadó: 2019. május 15.

A legolvasottabb magyar online hírpotálokon és magazinoldalakon (HVG, 24.hu, Origo, Index) a Libri irodalmi díj híre a közönségszavazás kezdete előtt rövid idővel, illetve néhány helyen április elején jelent meg. Ugyancsak a március végi időpontra tehetjük a többi marketingcsatorna élesítését is.

Az eredményhirdetés időpontja sem elhanyagolható, mivel a Libri irodalmi díj nyertese Szvoren Edina, illetve a Libri irodalmi közönségdíjat kiérdemlő Krusovszky Dénes számára a díj többek között extra médiamegjelenéseket (24.hu, HVG, Kulter) is jelentett, amik szintén visszaköszönhetnek a két szerzőre történő keresések változásában.

A március végi start miatt elsősorban a keresési trendek április változására voltam kíváncsi, ezért minden diagramon zölddel jelöltem az áprilisi keresési mennyiségeket.

Hogyan változtak a keresések?

A győztes mindent visz

Krusovszky Dénes – Akik már nem leszünk sosem

Krusovszky Dénes költő, műfordító Akik már nem leszünk sosem című könyvével vitte el a Libri közönségdíját. A kötet 2018 júniusában jelent meg, míg az első számottevő keresések a következő hónapból származnak. 2018 júliusában 110-en kerestek a kötet szerzővel kiegészített címére. Bár az irodalmi díj startja után, áprilisban ez a szám több, mint a nyitó hónap dupláját, 260 havi keresést jelentett, azonban mégsem mondhatjuk, hogy a szerző a díjnak köszönhette volna a megnövekedett online érdeklődést, mivel januárban és februárban ennél is többen kerestek a kötetre. Ezt okozhatta például a különböző könyves havi sikerlistákon (pl. Líra) elért előkelő helyezés az adott hónapokban.

A szerző nevére való keresésnél azonban egyértelmű növekedést jelentett a díj, majd az eredményhirdetés után ez az emelkedés tovább folytatódott. A díjazott kötet megjelenésének hónapjában 260, míg az eredményhirdetés hónapjában 2400 alkalommal ütötték be Krusovszky Dénes nevét a Google-be.

krusovszky dénes
akik már nem leszünk sosem

Szvoren Edina – Verseim

Szvoren Edina novelláskötete, a Verseim nyerte a Libri irodalmi díjat 2019-ben. A könyv ugyancsak 2018 júniusában jelent meg, de Szvoren Edina esetében mind a szerző nevére, mind a kötet címére való keresésnél jelentős növekedést jelentett 2019 áprilisa. Az eredményhirdetés után a keresések még áprilishoz képest is megduplázódtak. Míg a szerző nevére 2018 júniusában 480-an, addig 2019 májusában 1900-an kerestek.

Amiben feltett szándékunk lenne bebizonyítani a Libri irodalmi díj keresési trendeket befolyásoló hatását, akkor talán Szvoren Edina, illetve kötete lenne a tökéletes példa. Egyenletes havi keresések után hirtelen kiugrást jelentett a díj, mind a szerző, mind a kötet címére való kereséseknél.

szvoren edina
szvoren edina verseim

A jó startot nehéz felülmúlni

A legtöbb jelöltnél megfigyelhetjük, hogy kötetük megjelenése után a rájuk irányuló keresések az újdonság erejével és a megfelelő promócióval megtámogatva jelentős növekedésnek indulnak, majd 2-3 hónap után csökkenni kezdenek. A díj keresésekre gyakorolt hatása a legtöbb kötetnél kimutatható, ugyanakkor nem tudja felülmúlni a megjelenés után látott számokat.

Simon Márton – Rókák esküvője

Simon Márton
rókák esküvője

Szilasi László – Luther kutyái

szilasi lászló
szilasi lászló luther kutyái

Általános tendenciaként figyelhetjük meg, hogy a szerzők nevére indított kereséseket annál kevésbé befolyásolja a díj, minél többen keresnek a nevükre. Pintér Béla vagy Barabási Albert László nevére való több ezres keresések csupán moderáltan változtak áprilisban.

Pintér Béla – Újabb drámák

pintér béla
pintér béla újabb drámák

Barabási Albert László – A képlet

barabási albert lászló
barabási albert lászló a képlet

Ahol nem kell magyarázni a bizonyítványt

Négy kötet esetében állíthatjuk magabiztosan, hogy a Libri irodalmi díj hatására a könyv címére való keresések növekedtek, esetenként túlszárnyalták a megjelenés utáni számokat is. Érdekesség, hogy a szerzők nevére való keresések is hasonlóan alakultak, áprilisban mind a négy szerző nevére legalább ugyanannyian, vagy többen kerestek, mint a díjazott kötet megjelenésének hónapjában.

Kemény István – Nílus

kemény istván
kemény istván nílus

Dragomán György – Rendszerújra

dragomán györgy
rendszerújra

Mán-Várhegyi Réka – Mágneshegy

Mán-Várhegyi Réka
mágneshegy

Takács Zsuzsa – A vak remény

takács zsuzsa
takács zsuzsa a vak remény

Mennyit ér marketing szempontból a listán való szereplés?

Az online keresések nem egy zárt doboz, amit csupán az általunk kiszemelt tényezők befolyásolnak.

Nincs ez másképp a kísérletünkkel sem. A vizsgált egy éves időszakban a szerzők közül néhányan a díjazott köteten kívül is előrukkoltak egy újabb könnyvel, a díjtól függetlenül recenziókat publikáltak jelentős elérésű honlapokon, esetleg egy másik (akár nem irodalmi) díjat vettek át.

A tíz szerző nevére indított keresések havi szummája, valamint a kötetcímekre keresők havi összege az egyéni eredményektől függetlenül egy két ponton jelentős növekedést mutató görbét írnak le. Először szeptemberben (a több szeptemberi megjelenés miatt), majd áprilisban (a díj hatására) tapasztalhatunk növekedést a keresések mennyiségében, ami különösen a szerzők nevére való keresésekben nyilvánul meg.

libri irodalmi díjak és a keresési trendek

Mennyit ér a Libri irodalmi díj, ha a Google keresési trendekre való hatását nézzük?

Szerzőnként rendkívül változó.

Van olyan szerző, akinek a nevére márciusról áprilisra csupán 60-al kerestek többen, míg akad olyan is akinek a nevére 600-al többen kerestek egyik hónapról a másikra. A kötetcímekre kevesebben keresnek, ezért a keresések növekedése is moderáltabb. Itt a változás a havi plusz 20 kereséstől a havi extra 200 keresésig terjed.

Bár a szerzők nevére való keresések sokkal nagyobb mértékben nőttek, azonban nem érdemes lebecsülni a kötetcímek kereséseinek növekedését sem. Míg egy szerző nevére való keresésnek nehezen forintosítható az értéke, addig a könyvcímek mögött valószínűsíthető a vásárlási szándék. A címekre az első pozícióban legtöbbször a Libri megfelelő termékoldala rangsorol, amire kattintva, ha nem is feltétlen vásárol a felhasználó, de a megfelelő remarketing kampánnyal kombinálva valószínűbben teszi kosarába a terméket.

Bár a kötetek címére indított néhány száz keresés nem tűnik soknak, de ha figyelembe vesszük, hogy olyan nemzetközi bestsellerekre sem keresnek itthon havonta 300-nál többen, mint Yuval Noah Harari Sapiense (2019 május: 260 keresés), Margaret Atwood A szolgálólány meséje (160), vagy Jordan B. Peterson 12 szabály az élethez (170), akkor máris imponálóbbak a tíz döntős számai (a fenti számok a szerző + könyvcím kifejezésekre történő kereséseket mutatják).

Olvasóként és marketingesként is egy nagyszerű kampánynak tartom a Libri irodalmi díjakat, ami úgy tűnik képes a tíz szerző nevére, illetve a köteteikre keresők viselkedését is formálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük