Skip to content

A leghasznosabb appok szubjektív listája

Egy irányított meditációs alkalommal kezdem a napot. Utána átpörgetem a kedvenc szakmai blogjaim legújabb cikkeit, majd elmentek néhányat könyvjelzőként. Munka közben kellemes akusztikus zenét hallgatok. Dél van. Véget ért az időszakos böjtölés megpróbáltató szakasza, amit fel is jegyzek a szokáskövetőben.

A reggeli rutinom egyik legfurcsább eleme, hogy több hasznos szokást is appok segítségével sikerült beépíteni a mindennapjaimba. Hasznos appokkal. Ez a legjobb appok szubjektív listája, amiben megosztok veled:

 • Egy forradalmi jegyzet appot
 • Egy fura multifunkcionális produktivitás appot
 • Egy információs diétát segítő applikációt
 • Egy fitness appot
 • Egy appot zene- és podcast hallgatáshoz
 • Egy különleges meditációs appot

Érdekel? Vágjunk bele!

1. Roam Research

roam research
Pillanatkép a Roam Research használata közben

Szeretek olvasni. A könyvek új gondolatokkal szolgálnak, gyakran érzéseket tömören összefoglaló idézeteket találok bennük, esetleg hivatkozásokat, amelyeket azonnal le kell jegyeznem. Így van ez sok más médiummal is. Cikkekből új trendekről tanulok, podcastokból értékes gondolatokat jegyzek le.

Ha nem írom le ezeket az ötleteket, akkor nem fogok emlékezni rájuk. Ha leírom, akkor pedig nem fogom sosem újraolvasni a jegyzeteimet és ugyanúgy nem fogok emlékezni a feljegyzett ötletekre.

A hagyományos jegyzet appok, mint az Evernote, Microsoft OneNote, vagy épp az Apple Notes hierarchikusak. Egy struktúrába kényszerítenek. Mappákat hozol létre ezekkel a hasznos appokkal. A mappákba szervezett jegyzeteid rendezettek lesznek ugyan, azonban nem lesz lehetőséged felfedezni a különböző mappákba kerülő jegyzetek közötti kapcsolatokat.

A Roam Research szakít a hagyományos jegyzeteléssel és segít összekötni a gondolataidat. Faágstruktúra helyett egy gráfot hozol létre jegyzeteiddel, amelyek egymásra is hivatkozhatnak.

Az összekapcsolt gondolatok segítik a kreativitást, jegyzeteid segítségével eddig nem látott kapcsolatokat fedezhetsz fel gondolataid között.

App előnyei:

 • Hatékonyabbá teszi a jegyzetelést, segít feleleveníteni a régi jegyzeteket is
 • Strukturált blokkok, egyedi elemek, formázási lehetőségek
 • Részletes útmutatók, elvakult rajongók #roamcult

App hátrányai:

 • Különböző eszközök körülményes szinkronizálása
 • Nehéz megtanulni az app használatát. Olyan érzésem volt az appal kezdetben, mintha ki kellene vágnunk egy fát, ahhoz, hogy készítsünk egy fejszét, amivel ugyancsak fát vághatunk.
 • A legköltségesebb jegyzetelést segítő app a maga 15 $/hó árával. 

Roam Research Alternatívák:

2. Notion

hasznos appok
Szokáskövető tábla Notion-ben

A Notion egy Excellel keresztezett Microsoft Word, ami közben valami sokkal hasznosabbá nőtte ki magát. Az angol nyelvű produktivitás guruk körében évek óta nagy népszerűségnek örvendő Notion idén ingyenessé tette a személyes fiókok használatát. A kíváncsiságtól vezérelve én is adtam egy esélyt az eszköznek, azonban a szervezettség egy teljesen új szintjét tette elérhetővé számomra az eszköz.

A korábban több appal megoldott szokáskövető táblámat, tartalomgyártási naptáramat, jegyzeteimet költöztettem át a multifunkciós appba. A számszerűsíthető céljaim követésére és személyes pénzügyeim tervezésére is teljes mérték alkalmas az eszköz.

Thomas Frank egy videójában vizuális programozási nyelvnek nevezte a Notiont.

Nem csupán egy szoftver a Notion, hanem egy eszköz, amivel olyan rendszereket készíthetsz, amelyek a te problémáidra jelentenek megoldást. Ha szeretnél egy kicsivel több tudatosságot vinni az életedbe kukkantsd meg mi mindenre alkalmas még a Notion (és hogyan használom én):

App előnyei:

 • Rugalmas. Nem dobozos megoldást kapsz, hanem építőkockákat.
 • Izmos projektmenedzsment elemekkel (timeline, kanban nézetek, feladatok felhasználókhoz rendelése, sablonok) rendelkezik és segíti a másokkal való együttműködést.
 • Gyors és bármilyen eszközzel könnyen használható, egyszerűen szinkronizálható.

App hátrányai:

 • Könnyű elindulni a Notion-nel, de az appban rejlő lehetőségek kihasználása sok tanulást igényel.
 • Mindenre alkalmas, mégsem jó mindenre. 

Notion Alternatívák:

3. Feedly

feedly
Esztétikus hírolvasó app = Feedly

A Feedly egy híraggregátor app, amit iOS és Android platformokon, valamint a  böngészőben is használhatunk. Az app jóval okosabb egy egyszerű RSS olvasónál, kialakítása mégis kellően minimalista, hogy ne terelje el a figyelmet kedvenc cikkeinkről.

Nem tudom te hogy vagy vele, de rám folyamatosan, minden irányból ömlik az információ. Csak a megfelelő források kiválogatása egy örökkévalóságig tartana, ha nem vetnék be valamilyen automatizált megoldást.

A Feedly segítségével blogokat, híroldalakat, Twitter és Reddit hírfolyamok tartalmait, valamint hírleveleket olvashatunk egy appban anélkül, hogy bárhová máshová navigálnánk az interneten. Címkézhetjük, kategorizálhatjuk információforrásainkat, kiszűrhetjük a zajt és a valóban fontos tartalmakra koncentrálhatunk.

App előnyei:

 • Egyszerűen használható app
 • Segít a nekünk tetsző tartalmak felfedezésében
 • Gördülékeny szinkronizáció eszközök között

App hátrányai:

 • Nem is a Feedly, mintsem általánosan az aggregátoroldalak tipikus hibája, hogy egyoldalú információfogyasztásra ösztönöznek. Érdemes különböző, véleményünknek ellentmondó forrásokat is hozzáadni az apphoz, hogy elkerüljük a szűrőbuborékokat.

Feedly Alternatívák:

4. Pomodor.app

Faékegyszerű webapp a pomodoro technika alkalmazására. Testre szabhatjuk a fókuszált munkával töltött időt, kapunk értesítéseket és statisztikákat is láthatunk pomodoro szakaszainkról.

A Pomodor-nál több nem is kell egy hatékony pomodoro session-höz. Engedd meg, hogy eltekintsek az előnyök – hátrányok felsorolásánál egy ilyen egyszerű app esetében. Inkább mutatok pár hasonló alkalmazást.

Pomodor Alternatívák:

5. adidas Running App by Runtastic – Run Tracker

fitness app
Statisztika 2020-as futásaimról

Szerepel újévi fogadalmaid között egy maraton teljesítése, vagy csak szeretnél többet futni? Nagyobb valószínűséggel fogod elérni céljaidat, ha méred is azokat. Futásod minden apró részlete nagyszerűen nyomon követhető ingyenes vagy épp prémium appokkal. Ezek egyike a Runtastic.

2015 óta használom az appot futásaim mérésére. Kíváncsiságból kipróbáltam más fitness appokat is, de különböző problémák miatt (GPS jel elvesztése, pontatlan mérés, más appokkal “összeakadás”) mindig visszatértem a Runtastichoz.

App előnyei:

 • Pontos mérések, megbízhatóság
 • Hasznos statisztikák
 • Edzéstervek, célok, kihívások

App hátrányai:

 • Én ugyan nem tapasztaltam, de néhány ismerősöm panaszkodik a GPS jel elveszítésére.
 • Folyamatosan (és egyre hatékonyabban) a prémium verzió felé terel az app, miközben pár Adidas cipőt is ránk aggat.

Hasonló fitness appok:

6. Spotify

spotify

A cikk írásakor is a fülemben szól a Spotify napi mixe, nem sokkal előtte pedig kedvenc podcastjaimat hallgattam futás közben az app segítségével. Az ingyenes podcast appok és a félig legális zenestream koppintások annyi bosszúságot okoztak nekem, hogy pár éve már mindenféle audiotartalmat a Spotify segítségével fogyasztok.

Az ingyenes verzió limitációi (számok közötti hirdetések, offline letöltések, tetszőleges hallgatási sorrend hiánya) nekem elég okot adtak arra, hogy felüljek a Spotify Premium vonatra.

Ha jó zenét szeretnél hallgatni és nem akarsz a lépcsőházban toporogni míg egy random app lassan leszenved egyetlen podcast epizódot, akkor érdemes egy esélyt adnod a Spotify-nak.

App előnyei:

 • Kiváló hangminőség
 • Egyedi ajánlók, mixek, rádiók
 • Gyors letöltés, offline zene- és podcast hallgatás

App hátrányai

 • Premium előfizetés nélkül sok fontos funkció nem elérhető

Spotify alternatívák

7. Waking Up

meditációs appok
Waking Up számok

Ha meditációs appot keresel az interneten, akkor másodpercek alatt rátalálhatsz a méltán népszerű Headspace-re, amit szorosan követ a Calm. Ha tudsz angolul, akkor okos megoldás kipróbálni mindkét appot.

Én egy kicsit más utat választott a számomra megfelelő meditációs app kiválasztásánál. Kipróbáltam a Headspace-t, tetszett, de 7 nap után nem győzött meg. Utána egy kevésbé ismert appal gyakoroltam (Insight Timer), ahová több oktató meditációs alkalmai is megtalálhatóak. Így akadtam rá Sam Harris irányított meditációira, amelyek minden korábbi útmutatónál hasznosabbnak bizonyultak.

Kiderült, hogy Sam Harris nemrég indította el saját meditációs applikációját, a Waking Up-ot, így adtam egy esélyt ennek az appnak is.

Egy huszonöt napos bevezetővel kezd az app, amiben Sam Harris megismerteti velünk a meditáció alapjait. A bevezető alkalmak után minden nap egy új meditációt kapunk, továbbá vendégoktatók kurzusait, spirituális leckéket és tematikus beszélgetéseket is elérünk az appon keresztül.

Már több, mint egy éve meditálok a Waking Up-al és csak ajánlani tudom neked mind az appot, mind a meditációt.

App előnyei:

 • Egyértelmű útmutatók, kiváló minőségű leckék
 • Az irányított meditációk mellett extra tartalmak (leckék, beszélgetések)

App hátrányai

 • Néha bugos az app. Nem tölti le az audiot offline meditációhoz, nem számolja pontosan az alkalmakat a statisztikában.

Spotify alternatívák

Ez az én szubjektív listám a leghasznosabb applikációkról.

Te mivel egészítenéd ki?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük