Skip to content

A Gartner-féle hype görbe: egy modell a változáshoz

A Gartner piackutató cég által létrehozott hype görbe szerint a legtöbb innováció egy előre meghatározó pályát ír le. Attól függően, hogy egy technológia hol helyezkedik el a hype görbén, megfontolt döntéseket hozhatunk használatáról.

Bár a Gartner-féle hype görbét leggyakrabban nagyvállalati környezetben használják új technológiák értékelésére, stratégiai irányok meghatározására viszont egyéni döntésekhez is hasznos lehet a különböző folyamatok hype cikluson elfoglalt helyét szemlélni.

Olyan kérdéseket válaszolhatunk meg a hype görbe segítségével, mint például:

  • Érdemes-e első fejlesztőként csatlakoznom egy metaverse startuphoz, ha kerülöm a kockázatokat?
  • Hogyan alakul a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek részvényárfolyama?
  • Megéri apró cégként blokklánc alapú csillámpóni tokeneket kibocsátani?
  • A Facebook, a LinkedIn vagy a Tiktok kecsegtet nagyobb növekedési potenciállal egy kezdő tartalomgyártónak?

A hype görbe segít azonosítani azokat a trendeket, amelyek a korai szakaszban való kiaknázása nagy kockázatot jelent, de ha megélik a technológiai áttörés pontját, akkor nagyobb megtérülést biztosítanak a korán csatlakozóknak.

hype görbe

A hype görbe szakaszai

  • Technológiai áttörés: A technológia alkalmazásának korai tervei napvilágot látnak. Jelentős figyelem irányul a technológiára, viszont gyakran még nem társul működő prototípus a technológiához és kereskedelmi létjogosultsága sem bizonyított.
  • A felfokozott várakozások csúcsa: Megjelennek a technológiát gyakorlatban elsőként sikeresen alkalmazó cégek történetei a bukásokkal együtt. Egyre több cég indít a technológiával kapcsolatos projekteket, de sokan még távol maradnak.
  • A csalódás görbéje: A technológia körüli izgatottság alábbhagy, ahogy egyre több projekt képtelen eredményt felmutatni. A technológia használatának megtérülése csökken és a trend csak akkor lép a ciklus következő szakaszába, ha siker megoldani a technológiát korán alkalmazók problémáit.
  • A megvilágosodás emelkedője: A technológia több hasznos alkalmazási módja merül fel és egyre többen kezdik megérteni a technológia lényegét. A korai alkalmazók után a felhasználók egy újabb hulláma érkezik, de a konzervatív cégek még távol maradnak.
  • A produktivitás fennsíkja: Megkezdődik a technológia széleskörű adaptációja, miután az bizonyította kereskedelmi hasznát.

A hype görbe utolsó szakaszába egy technológia átlagosan 3-5 év alatt jut el, ugyanakkor ez csak egy ökölszabály. Vannak példák ennél jóval gyorsabb innovációkra, épp úgy mint évtizedeket igénylő trendekre is.

Ugyanakkor attól, hogy egy technológia megjelenik a görbén nem biztos, hogy eléri a széleskörű adaptációt. Bármikor eltűnhet egy trend vagy átveheti helyét egy új.

Példák a hype ciklusra

A keretrendszert kidolgozó Gartner piackutató minden évben összeállítást készít különböző területek feltörekvő technológiáiról. A hype ciklus önmagában nem túl hasznos, ha nem tudunk egy adott folyamatot elhelyezni rajta, viszont ezek a példák pontosan ezt teszik meg.

Találhatunk hype görbét feltörekvő technológiákra:

Feltörekvő technológiák hype görbéje – Gartner

Mesterséges intelligenciára:

A mesterséges intelligencia gartner-féle hype görbéje – Gartner

Illetve létezik görbe marketing trendekre is:

Marketingtechnológiák hype görbéje – SmartInsights

Érdemes követni a Gartner honlapját a friss és több területet lefedő hype ciklusokért, ha egy kicsit több rendszert szeretnél vinni a változásokról való gondolkodásba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük