Skip to content

Érzelmi intelligencia fejlesztése: tippek és tévhitek

Az érzelmi intelligencia egy félreértett, félremagyarázott és csodaszerként árult koncepció. A valóságban az EQ önmagunk és mások jelzéseinek, érzéseinek felismerése és azok alapján történő cselekvés képessége.

Személyes sikerünkhöz sokszor nélkülözhetetlen, hogy mások tudatos vagy tudattalan jelzéseit olvasva, azokra hatékonyan reagálva érjünk el számunkra kedvező hatást. Mit jelent a “számunkra kedvező”? Ennek eldöntéséhez magunkat kell megfigyelnünk, tisztázni értékeinket és azokkal összhangban cselekednünk.

Biztosan találkoztál már te is a sarokban gubbasztó géniusszal, akinek szakmai hozzáértése megkérdőjelezhetetlen, de valamiért nem tudja átlépni saját árnyékát. Másokat kritizál, nem tud hatékonyan csapatban dolgozni, vezetésre pedig végképp alkalmatlan. Hiába intelligens, nem tud előrelépni.

Milyen egy magas érzelmi intelligenciával rendelkező ember? Turistáktól hemzsegő helyeken találkozhatsz Dénessel, aki tökélyre fejlesztette zsebpénz termelő technikáit. Ha kell szélvédőt mos, a vasárnap zárva tartó bolt előtt úszógumit árul, vagy épp egy százasért útbaigazít. Nem tudja leírni a nevét, mégis átérzi mások problémáit és lehetőséget kovácsol belőlük.

***

Az érzelmi intelligencia az 1980-90-es években vált népszerűvé a kutatók és a tágabban vett közönség körében is. Az EQ a jól ismert IQ-hoz hasonlítható, azonban nem lehet egy egységes számmal leírni azt a méréséhez használt módszerek összehasonlíthatatlansága miatt.

Az EQ képes megmagyarázni, hogy intelligens emberek miért csinálnak megmagyarázhatatlan dolgokat és rámutat a kevésbé intelligens, de fifikás társaik előnyeire is.

Az érzelmi intelligenciával foglalkozó írások jelentős része az EQ-t a világ közepeként állítja be, az IQ-t pedig valami 20. századi őskövületként kezeli. A szakmai képességek és az intelligencia jelentőségét nem szabad lebecsülni. Melyik a fontosabb? 

Mindkettő, de míg az intelligenciahányadoson nehéz változtatni, addig az érzelmi intelligencia könnyebben formálható.

De miért is foglalkozzunk az érzelmi intelligenciával?

Érzelmi intelligencia és az ígéretek

Ha a cikkben lévő tanácsokat megfogadod, akkor

  • többet fogsz keresni,
  • előléptetnek,
  • képessé válsz minden konfliktus megoldására,
  • és luxusautót fogsz vezetni.

Ja, mégsem.

Süketelés helyett nézzük meg, hogy az érzelmi intelligenciának tulajdonított előnyökkel miért kell csínján bánni.

Először is nincs egy tudományos igényességű, megismételhető és elismert módszer az érzelmi intelligencia mérésére. A különböző kutatások más és más módszer szerint mérik a vizsgált alanyok EQ-ját. 

Miközben néhány kísérletben a kutatók összefüggést találtak az érzelmi intelligencia és a teljesítmény között, addig más kísérletekben ugyanezt nem sikerült bizonyítani. Népszerű magazinok és érzelmi intelligencia kurzust kínáló prospektusok természetesen előbbi kutatást fogják példaként hozni.

Valójában az érzelmi intelligencia nem biztos, hogy több pénzt hoz a konyhára. 

Néhány kutatás szerint hozhat, de az EQ inkább menedzsment módszerként vált népszerűvé, mintsem pszichológiai kutatásokkal alátámasztott objektív mérőszámként.

Miért foglalkozz az érzelmi intelligenciával?

Az érzelmi intelligencia fejlesztése segít stabilabb kapcsolatok kialakításában és hozzájárul személyes és professzionális céljaid eléréséhez. Az EQ erősítésével könnyebben fogsz tudni kapcsolódni saját érzéseidhez és az újonnan nyert tapasztalatok önazonos döntésekben fognak megnyilvánulni. 

A fejlett érzelmi intelligenciával rendelkező személyek könnyen szót értenek másokkal, empatikusak és jó csapatjátékosok. 

Ugyan nem állíthatunk egyenlőséget a magasabb érzelmi intelligencia és a magasabb fizetés között, de a magas EQ-val bírók interjú helyzetekben (Pelt, D. H. M., van der Linden, D. 2018) és bértárgyalás során is jobban teljesítenek (Schlegel, K., Mehu, M. – 2018).

Ne csak a megtérülést keresd az érzelmi intelligenciában, mert akkor a fogalom lényegét nem érted. Az EQ-val egy olyan formulát kapunk a kezünkbe, ami nem csak önismeretünk fejlesztésével kecsegtet, hanem a tapasztalatokkal jobb döntéseket hozhatunk és kapcsolatainkat is javíthatjuk. 

Nem csak tudni fogjuk, ha gyökerek vagyunk, hanem a gyökérkezelés terve is a zsebünkben lesz (sokaknak jobban fájt ez a példa, mint egy foghúzás).

Az érzelmi intelligencia modellje

Daniel Goleman pszichológus és tudományos újságíró legsikeresebb könyve az 1995-ben megjelent Érzelmi intelligencia. Több, mint 40 nyelvre fordították le a magyarul is elérhető kötetet, ami megjelenése után másfél évig vezette a New York Times sikerlistáját.

Az érzelmi intelligencia eredeti modelljét Peter Salovey és John Mayer alkották meg, amire építve, azt kiegészítve hozta létre Goleman saját értelmezését.

Az érzelmi intelligencia modellje szerint a saját magunk és társadalmi kapcsolataink, illetve a felismerés és szabályozás skáláján mozogva négy nagy területet különíthetünk el. (Goleman ugyan ötödik változóként behozta a képbe a motivációt, de az EQ értelmezéséhez más modellek és szerintem sem feltétlenül szükséges különválasztani a motivációt.)

érzelmi intelligencia

1. Önismeret

Önismeret alatt saját tulajdonságaidat, belső értékeidet, megérzéseidet, ízlésedet és mindezek ismeretét értjük az érzelmi intelligencia modelljének értelmezésében.

Megfelelő önértékelés 

EQ szempontjából különösen fontos a valóságot tükröző énkép, a megfelelő önértékelés. Ismerd erősségeidet és gyengeségeidet, legyél tisztában a korlátaiddal!

Érzelmi tudatosság

Saját érzelmeid és azok hatásainak felismerése egy különösen nehéz feladat. A közvélemény értelmezésében az érzelmi intelligencia az érzelmi tudatosságban foglalható össze és ez nincs is olyan messze a valóságtól.

Magabiztosság

A saját magadba és a képességeidbe vetett egészséges hit is az önismeret része.

2. Önszabályozás

Míg önismeret alatt csupán a tulajdonságaid és érzéseid felismerését értetjük, addig az önszabályozás már a külső hatások által kiváltott reakciókat, érzelmek megzabolását és önmagad fegyelmezését is magában foglalja.

Érzelmi önkontroll

Érzelmeid és ösztöneid kordában tartása.

Önazonos viselkedés

Ne csak ismerd az értékeidet, hanem a cselekedeteidben is felfedezhetőek legyenek!

Rugalmasság

Hogyan reagálsz a változásokra? Képes vagy a hirtelen ért hatásokra hatékonyan reagálni, miközben önazonos maradsz?

3. Társadalmi tudatosság

Az érzelmi intelligenciának épp annyira része mások megismerése, mint az önismeret. Társadalmi tudatosság alatt mások szükségleteinek, érzéseinek és gondjainak felismerését értjük.

Empátia

Mások nézőpontjának, perspektívájának megértése, problémájuk iránti aktív és őszinte érdeklődés.

Szervezeti tudatosság

Egy csoport érzelmi állapotának, erőviszonyainak hatékony olvasása.

Ügyfélközpontúság

A társadalmi tudatosság nem merül ki a szűkebben vett környezetünk iránti figyelemben, épp annyira részét képezi az ügyfelek és vásárlók igényeinek felismerése is.

empátia

4. Kapcsolatok kezelése

Képes vagy másokat fejleszteni, egy cél érdekében mozgósítani, esetleg befolyásolni? A kapcsolatok kezelése az érzelmi intelligencia modellek mások befolyásolására vonatkozó negyede. Az érzelmekre ható vagy érzelmeken alapuló cselekvés éppen annyira lehet hasznos, mint súlyosan káros. 

Az önérdekkövető befolyásolás nem más, mint manipuláció. Magas érzelmi intelligenciával rendelkező személy lehet szemtelenül önérdekkövető, ezért is tekintenek sokan a karrierlétra megmászását segítő eszközként az EQ-ra.

De mit értünk ideális esetben a kapcsolatok kezelése alatt?

Mások fejlesztése

Képes vagy mások fejlődési igényeit észrevenni és segíteni őket képességeik fejlesztésében?

Inspiráló vezetés

Csoportok és egyének motiválása, egy meghatározott cél elérésére inspirálása.

Befolyásolás

Képes vagy befolyásolási praktikákat használni mások meggyőzésére?

Konfliktusok kezelése

Tárgyalástechnikai és mediációs képességek.

Tippek érzelmi intelligenciád fejlesztésére

Azért érdekelnek a különböző önismereti modellek, mert felfoghatatlanul komplex személyiségünket és kapcsolatainkat (esetünkben) négy négyzetre osztott táblázatra egyszerűsítik le. Amit pedig fel tudunk fogni, azt hatékonyabban tudjuk fejleszteni is.

Elismerem, eddig nem hangzott el túl sok tipp, csupán leírás és egy cseppnyi értékítélet. Térjünk is rá az érzelmi intelligencia fejlesztésére! Szeretnélek segíteni a modell minden egyes ablakának fejlesztésében egy-egy konkrét tippel.

Nem vagyok sem pszichológiaprofesszor, sem valami önjelölt guru. Nekem is vannak gyengeségeim, amelyeke folyamatosan megoldást keresek, kísérletezek és írok a vélt vagy valós eredményről. Ez is egy efféle írás. Remélem hasznodra válik!

1. Tudd, mit csinálsz!

Az érzelmeid felismerése és gondolataid kémlelése szükséges, hogy világos legyen számodra a külső hatások által belőled kiváltott reakciók. 

Mi hatott rád? Mi hagyott teljesen hidegen? Milyen területen szükséges változtatnod, fejlődnöd?

Azt gondolhatod, hogy ez egy egyszerű és szinte már okafogyott tanács. Tudod, hogy mit csinálsz. Valóban tudod? Mikor kalandoztak el gondolataid legutóbb? Mikor szakítottak félbe utoljára telefonod értesítései?

Az idő nagy részében csak sodródunk az árral, robotpilóta üzemmódban élünk. A stressz, a növekvő nyomás pedig csak ront a helyzeten, még inkább az előttünk tornyosuló feladatokra öszpontosítunk és elfeledkezünk önmagunkról.

Szeretnél valóban tisztában lenni azzal, hogy mit csinálsz?

  1. Koncentrálj egyszerre egyetlen dologra! Kerüld a multitaskingot!
  2. Kapcsold ki a telefonos értesítéseket vagy csökkentsd a feltétlenül szükséges applikációkra az értesítések lehetőségét!

2. Töltsd meg az érzelmeket értékekkel!

Dolgozhatsz világklasszis munkatársakkal, megértő főnökkel egy kellemes környezetben, ha a munkád célja az emberek vagy a bolygó kizsákmányolása. Hiába a csapaton belüli szinergia, a motiváló felettes, ha a vezető a magasnak tekinthető érzelmi intelligenciájával káros tevékenységre motivál.

Mennyire érzelmileg intelligens értékek nélkül, érzelmi alapon motiválni?

Legyél tisztában értékeiddel és próbálj meg azokkal összhangban lévő problémákon dolgozni!

mindfulness

3. Irányítsd érzelmeidet céljaid mentén!

Nincs jó vagy rossz érzelem. A dolgok megtörténnek és befolyásolnak bennünket. A kérdés az, hogyan reagálsz a külső hatásokra. Ha képes vagy hideg fejjel gondolkozni és a jelenben tudsz maradni nyomás alatt, akkor megváltoztathatod a negatív gondolataidat. 

Képes leszel kontrollálni ösztönös viselkedésedet és természetes módon kezeld majd érzelmeidet is. Kezdeményező, változástűrő és rugalmas leszel, ha nem engeded, hogy az érzelmeid irányítsanak.

Az érzelmeid irányításában több módszer is segíthet. Erre talán a legjobb iskola a mindfulness, ami kifejezetten gondolatok, érzelmek és külső hatások megfigyelésére, az általuk kiváltott érzések árnyalatára tanít. 

Érdemes kísérletezni a mindfulness meditációval, aminek gyakorlati tapasztalatairól én is írtam már.

4. Figyelj másokra, ismerd meg önmagad!

Minden egészséges kapcsolat – beszéljünk családtagokról, barátokról, partnerekről vagy éppen munkatársakról – egymás érzelmi szükségleteinek felismerésével és tiszteletben tartásával kezdődik. Ezt mások figyelmes meghallgatásával, érzéseid, véleményed őszinte megosztásával érheted el. A Johari-ablak segíthet az egészséges kapcsolatokhoz szükséges arany középút megtalálásában.

A másokra való figyelés nem csökkenti saját önismeretedet. Valójában mások meghallgatásával új tapasztalatokra teszel szert, fejlődik az érzelmi intelligenciád és próbára teszed értékeidet és elveidet is. 

Például, ha valaki a pingvinek iránti dühtől elvakultan beszél a jégsapkák elolvasztásáról és téged ez érzékenyen érint, akkor lehet máris tanultál pár új dolgot magadról:

  1. Igazából te kedveled a pingvineket és nem szereted a pingvin ellenes arcokat.
  2. Fontos számodra a környezetvédelem.
  3. Furcsa barátaid vannak.

5. Ne vedd magad olyan komolyan!

A humor és a nevetés a stressz természetes ellenszere. Egy jó poén csökkenti a rád nehezedő terhet, megnyugtat, egyensúlyba hoz és megértőbbé, empatikusabbá tesz.

Hányszor fordult már elő veled, hogy a véresen komoly konfliktust egy jó vicc oldotta meg? Velem egyszer sem, de ettől te még te lehetsz vicces és csípheted a pingvineket is egyszerre.

Tetszik, amit olvasol?

Hetente írok egy levelet, amiben klassz cikkeket osztok meg és leírom mit tanultam a héten.


Utolsó kiküldött levél: 2022.10.30.
Tagok száma: 1190

EQ Útravaló

Az érzelmi intelligencia egy kétélű fegyver. Segíthet másokat segítve jobb emberként sikereket elérni vagy ugyanazon személyeket manipulálva érvényesíteni akaratunkat. Az EQ nem fontosabb, mint a nyers intelligencia, azonban könnyebben fejleszthető, ezért érdemes foglalkozni vele.

Szeretnéd jobban megismerni önmagad és jobb döntéseket szeretnél hozni?

A következő cikkek segíthetnek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük