Skip to content

Engedély nélküli tanoncság

Lenyűgöz a hozzéférhető tudás mennyisége és az évszázadokon keresztül fejlődő gondolkodás minősége.

Szeretek tanulni.

Nem önmagában a tanulás folyamatát szeretem, hanem a kitáruló kapukat. Bármilyen témát is próbálok megérteni, a tanulás folyamatát legjobban egy lombkoronához tudom hasonlítani.

A felfedezést először a téma alapjaival kezdjük. Ez a törzs.

A törsz vastagabb ágakra bomlik, amelyeket napjainkban már külön tudományágakként ismerünk el. Ezek az ágak folyamatosan újabb hajtásokat hoznak, amelyek egyre szűkebb területet fednek le.

Végül elérkezünk az ötletek szintjére. Ezek a levelek.

tudásfa

A masszív lombkorona szerénységre sarkall. Sosem leszek képes megérteni minden egyes levelet, nem is beszélve az erdő többi fájáról. Mindig kezdő leszek. Sosem leszek egyetlen terület szakértője sem.

Ez egy tudatos döntés is.

Alázattal tekintek a tanulásra. Mindig feltételezem, hogy van egy újabb ág, egy újabb könyv, egy újabb probléma.

De a tanulás, a famászás egyre több ember számár elérhető és egyre könnyebb.

Korábban a legtöbb gyümölcsöt hozó ágakat nehéz volt elérni. A tudást zárt közösségekben szerezhetted meg. Például egy elit egyetemen. Ezek az intézmények pedig az exkluzivitásra építetenek. Megválogatják kit engednek be a falaik közé és részben ennek az exkluzivitásnak köszönhetik a sikerüket. Az ott szerzett papírnak értéke van.

A tudomány kőépületei mellett a szakértők tudása is kevésbé volt hozzáférhető.

Elmehettél tanoncnak egy középkori kerékgyártóhoz vagy fizetetlen gyakornoknak egy PR ügynökséghez. De ha bármelyikük is visszautasított, akkor ugyancsak egy fal előtt találtad magadat.

Izgalommal tölt el, hogy a tudást őrző kapuőrők elhagyták bástyáikat. Továbbra is értékes az ezeken a helyeken megszerzett papír, státusz és kapcsolatok, de a tudás hozzáférhetőbb lett. Az elit egyetemek online kurzusként töltenek fel egész szemesztereket az internetre, a középkori kerékgyártóhoz pedig nem kell 300 kilométert szekéren utazni, hanem egy kattintásnyira van a tudása.

Manapság, ha a hagyományos intézmények és kapuőrök viszzautasítanak, akkor is maradnak lehetőségeid.

Engedély nélküli tanoncságba kezdhetsz.

Összeállíthatod a saját tantervedet, kereshetsz számtalan jó tanárt, elsajátíthatod az alapokat az interneten elérhető forrásokra alapozva.

Ha pedig a következő szintre lépnél, akkor több lehetőséged lesz, mint kezdőként.

Ki tudja, talán a korábban csukott ajtók is kitárják kapuikat, ha nem egy teljesen zöldfülő ostromolja azokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük