Skip to content

Így manipulálta Boris Johnson a Google keresési találatait

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió szeszélyes és néhol komikus elválásának történetében 2019. július 24-től Boris Johnson, a szigetország új miniszterelnöke is főszerepet vállal. A korábbi külügyminiszter és londoni polgármester megosztó személyiség, korábban a Brexit-kampány vezetője volt, populista és EU ellen uszító üzenetei miatt azonban sokakban merült fel kétség a miniszterelnöki posztra való alkalmasságáról.

Boris Johnson és a buszok

Júniusban feltűnt Boris a talkRadio beszélgetős műsorban, ahol Ross Kempsell politikai szerkesztő furcsa irányba vitte a beszélgetést. Megkérdezte az akkor még csupán az egyik legesélyesebb miniszterelnök-jelöltet, hogy mit csinál pihenésképp, hogyan kapcsolódik ki. 

Boris Johnson felfedte unalmasnak tűnő hobbiját: szabadidejében buszmodelleket készít.

Ami egy unalmas politikai interjúnak tűnt, ekkor meglepő fordulatot vett, ugyanis Boris Johnsonnak hosszú történe van a buszokkal:

“We send the EU £350 million a week”

A Brexit kampány során egy piros buszra festetett feliratot Boris Johnson, ami szerint az Egyesült Királyság hetente 350 millió fontot küld az EU-nak. A populista üzenet természetesen nem vette figyelembe az engedményeket és az országnak biztosított előnyöket sem. Bár Brexit-párti politikusként a busszal készített képek előnyösek voltak, a kilépést menedzselő miniszterelnökként azonban már inkább kínosak.

boris johnson busz

Új London Routemaster buszok

London polgármestereként az egyik fontos ígérete volt Boris Johnsonnak a városi buszhálózat fejlesztése a meglévő modellek lecserélésével. A Wrightbus által gyártott új modellekkel azonban sok probléma volt/van. 

Nem működött a légkondicionáló a buszokon, a korábbi modellekhez képest szűkek voltak és a hibrid elektronikus buszok legtöbbje szimplán dízel módban tudott üzemelni.

A korábbi kampányígéret olyan kudarccá vált Boris Johnson számára, ami évek után is kísérti.

Döglött macska stratégia

Az új brit miniszterelnök valószínűleg nem készít buszmodelleket szabadidejében. Az egész történet egy jól kitervelt és végrehajtott médiahack, amelynek a célja a közbeszéd formálásán túl a Google keresési találatainak manipulálása volt.

A történet szépsége, hogy a döglött macska stratégiaként ismert Tory-kampánymódszert maga Boris Johnson ismertette 2013-ban.

“Tegyük fel, hogy elveszítesz egy vitát. A tények ellened szólnak és minél több ember figyel a valóságra, annál tovább romlik a helyzet. A legjobb esélyed, hogy egy olyan manővert hajtasz végre, amit a nagy kampányszakértők ‘döglött macskaként’ emlegetnek. Mindenki azt, fogja kiabálni, hogy ‘Nézd, ott egy döglött macska”’, mindenki a döglött macskáról fog beszélni és nem pedig arról a kérdésről, ami olyan sok fejfájást okoz neked.”

Boris Johnson

A konzervatív párt előszeretettel használta korábban is a döglött macska stratégiát. 

2013-ban Paul Flowers a Cop-op Bank korábbi elnökének, munkáspárti politikusnak drogbotrányait kihasználva kreáltak egy történetet, ami szerint Flowers nagy összegű hitelt nyújtott a pénzügyi gondokkal küzdő Munkáspártnak.

Bár a történetet nem tudták bizonyítani, a konzervatív kormány számára ez nem volt fontos. A megélhetési költségek növekedése helyett a korábbi munkáspárti miniszter drogszokásairól, a növekvő közüzemi számlák helyett pedig Flowers kokainszámláival foglalkozott a közbeszéd.

A döglött macska stratégia elérte a célját.

Hogyan alakította át a találati listát az interjú?

A szokatlan hobbi említése Boris Johnson esetében nem a közvélemény nagymértékű befolyásolására, hanem a Google keresési találatainak befolyásolására irányult. A ‘boris johnson bus’ kifejezésre keresve 2019 júniusa előtt vagy a Brexit-busszal vagy az elhibázott londoni buszreformmal foglalkozó híreket, videókat és képeket találtunk. 

Ez gyökeresen átalakult az interjú után.

boris johnson médiahack
Találatok a Boris Johnson bus kifejezésre 2019. június 20-án.

A BBC, The Guardian, The Independent, Huffington Post, The Sun, the Express, The Mirror, The Daily Mail, The London Economic és sok más hírportál is lehozta a konzervatív politikus kissé ironikus hobbiját. 

A magas hitelességgel rendelkező oldalak a buszmodellező hobbi híreivel kezdtek el rangsorolni a korábban negatív hírek uralta találati listán. A Brexit-buszokat cuki buszmodellek képei váltották fel a képtalálatok között.

boris johnson busz modell

Az interjú utáni hetekben az első három találat a hobbival, mintsem a negatív hírekkel foglalkozott. Mivel az első három találatra kattint átlagosan a keresők 75%-a, így Boris Johnson kampánya képes volt gyökeresen átalakítani egy alapvetően negatív tartalmakat mutató keresési kifejezés találati oldalát, ugyanakkor teljesen nem tudta kiszorítani a negatív tartalmakat.

Boris bus találatok – 2019. szeptember 22

A találati lista folyamatosan változik

Boris Johnson médiahackje júliusban és augusztusban is egy többnyire számára előnyös bugyuta hobbiról szóló találati listát hozott létre.

Szeptemberben történt egy olyan változás, ami egy harmadik típusú hírrel is kiegészítette a keresési találatokat és frissessége nyomán sokszor az első három helyezés kialakulásába is beleszól. 

boris johnson busz szeptember
Boris bus találatok – 2019. szeptember 22

A Wright Group, amely a Boris Johnson reformjához köthető Routmaster buszokat gyártotta pénzügyi problémái miatt tárgyalásokba kezdett a vállalat felvásárlásáról. Boris Johnson szempontjából ez a korábbi találatokhoz képest semleges, viszont mégis van benne egy negatív él.

Betudhatnánk ezt a ‘korrekciót’ a Google zsenialitásának és a rendszer megfelelő működésének bizonyítékaként, de akkor figyelmen kívül hagynánk a döglött macska stratégiát.

A médiahack-kel Boris Johnson elérte a célját. 

Június 25-én került fel az interjú, július 24-én pedig a konzervatív párt miniszterelnökké választotta Boris Johnsont. 

A szeptemberi találatokat is tarkítják a könnyed beszélgetésnek köszönhető hírek, de a miniszterelnök egy kritikus időszakban tudta reputációját befolyásolni az online térben, ami akár szavazatokat is jelenthetett számára.

Mit tanulhatunk Boris Johnson esetéből?

A hírportálok felelőssége. 

Ha egy nagy hitelességgel rendelkező weboldal, mint a BBC, The Guardian, The Independent lehoz egy médiamanipulációra épülő és egy átgondolt stratégia részét képező bugyuta hírt, akkor azzal akár fontos tényeket temethetnek el a keresési találatok között.

A legtöbb hírportál persze nem teheti meg, hogy egy olvasók érdeklődésére számot tartó hírt ne hozzon le, de utólag képesek lehetnek egy az okos stratégia elemzésével foglalkozó cikkel színezni a találati listát.

Ezt sajnos a legtöbb hírportál nem tette meg, a médiahack-kel foglalkozó SEO oldalak pedig inkább a közösségi médiában és a találati lista első oldalának aljáról szereztek olvasókat.

A Google nem tökéletes.

Hiába a folyamatosan változó kifinomult algoritmus, ha egy szakértő kihasználja a talán legfontosabb rangsorolási faktort, a weboldalak hitelességét

Mások médiáján keresztül megváltoztatni a találati listát nem csak lehetséges, hanem a leghatékonyabb járható út és ezt Boris Johnson csapata pontosan tudta.

2019 június 6-tól ugyanazon domaintől maximum 2 találatot jelenít meg a Google, így egyetlen weboldalra nem támaszkodhat valaki, ha egy keresett kifejezés első oldalát le szeretné fedni.

Boris Johnson esete nem egyedi. A Google Washing több iparágban létező jelenség és ez alól a politika sem kivétel.

Ha tudsz hasonló esetről, oszd meg velünk kommentben, ha pedig szívesen kapnád elsőként kézhez a következő hasonló cikket, akkor iratkozz fel a hírlevelemre.

Hasonló témájú cikkeim:

Felhasznált irodalom:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük