Skip to content

Értékekről, munkáról és eredményekről: a Bill Walsh könyv tanulságai

Bill Walsh a San Fransisco 49ers amerikai futballcsapat vezetőedzője és menedzsere volt. A 49ers -t az amerikai futballtörténelem egyik legrosszabb csapataként vette át, és az egész szervezetet olyan rendszerré alakította, amely három Super Bowlt eredményezett (1981, 1984, 1988), és a nyolcvanas évek legjobb NFL csapatává tette a  49ers -t.

Steve Jamison, számos vezetőkről és vezetésről szóló bestseller könyv szerzője, a 49ers évek után megkereste Walsh-t, hogy dokumentálja vezetői filozófiáját és elveit, amelyek lehetővé tették látványos eredményeit.

Amikor elkezdtek dolgozni a The Score Takes Care of Itself könyvön, Bill Walsh már népszerű szemináriumokat tartott vezetéselméletről a Stanford Graduate School of Business hallgatóinak. Az együttműködés megszűnt, amikor Welsh visszatért az NFL -be, és a könyv életében nem fejeződött be.

Miután Walsh elhunyt Jamison és Welsh fia, Craig befejezte az általuk évekkel korábban megkezdett munkát. A könyv 2007 után jelent meg, de nagyrészt Welsh szavaival.

The Score Take Scare of Itself az egy NFL egyik legkreatívabb és legsikeresebb edzőjének személye térképe a sikerhez, legyen szó futballról vagy bármi másról. A könyv nem csak a vezetésről, a hatékonyságról és folyamatokról szól. Megtanulhatjuk, hogyan kell helyesen bánni az emberekkel, és hogyan kell olyan kultúrát építeni, ahol az eredmények csupán  kellemes melléktermékek.

Bill Walsh nemcsak értékekről és módszerekről ír. A valóságba ültette át ezeket az elveket, és ezzel látványos sikereket ért el a bolygó egyik legnehezebb bajnokságában.

A The Score Takes Care of Itself című könyvet az egyik legpraktikusabb könyvnek találom arról, hogyan lehet nagyszerű dolgokat megvalósítani anélkül, hogy feladnánk értékeinket.

Ha a rövid bevezető alapján érdekesnek találod a könyvet, és el szeretnéd elolvasni, akkor azt javaslom, hogy állj meg itt. Az összefoglaló következő részében a konkrét listákat, tanácsokat és elveket osztom meg. Ezek habár felbecsülhetetlen értékűek, de tönkretehetik az olvasási élményt, ha még nem olvastad a könyvet.

the score takes care of itself

A sikerhez vezető út listákkal van kikövezve

Bill Walshnak szinte mindenről volt egy listája. Ez része volt annak a folyamatnak, ahogyan az összetett folyamatokat egyszerűen emészthető, végrehajtható feladatokká egyszerűsítette. A könyvben a legfontosabb listáiról olvashatunk, mint például a híres Teljesítmény Standardről vagy karaktervonásokról, amelyeket egy játékosban keresett.

A listákat módosítás nélkül csatolom:

Teljesítmény Standard

A versenysportot hullámhegyek és hullámvölgyek jellemzik. Különösen a csapatépítés korai szakaszában nehéz megindokolni a befektetett munka megtérülését, ha az eredmények nem kedvezőek.

Bill Walsh megoldotta ezt a kihívást a Teljesítmény Standard bevezetésével, amely egy viszonyítási pont, ami szilárd alapot jelentett csapatának.

Ezekre az elvekre összpontosítva az eredmény helyett a 49ers minden mérkőzést a szokásos módon játszhatott, ahelyett, hogy megfeszült volna a győzelemért. A Teljesítmény Standard lehetővé tette, hogy a 49ers megnyerje a nagyobb meccseket, amelyen nem feltétlenül számított esélyesnek.

Az értékeknek és elvek listája, amelyek irányították Bill Walsh munkáját a 49ers -szel:

 • Mutass egy elszánt és intelligens módon alkalmazott munkamorált, amely a folyamatos fejlődésre irányul;
 • tanúsíts tiszteletet a szervezet minden egyes személye és az általa végzett munka iránt;
 • köteleződj el a tanulás és a tanítás mellett, ami a saját szakértelmed növelését jelenti;
 • legyél igazságos;
 • bizonyítsd karaktered;
 • tiszteld a részletek és a fejlődés közötti közvetlen kapcsolatot, és könyörtelenül törekedj az utóbbira;
 • mutass önuralmat, különösen amikor a legjobban számít: nyomás alatt;
 • mutass és értékeld a hűséget;
 • használj pozitív nyelvezetet és pozitív hozzáállást;
 • légy büszke erőfeszítéseidre, amely elkülönül ezen erőfeszítés eredményétől;
 • legyél hajlandó megtenni a szervezet érdekében az extra távolságot;
 • kezeld megfelelően a győzelmet és a vereséget, az imádatot és a megaláztatást (ne őrülj meg a győzelemtől és ne törj össze a vereségtől);
 • népszerűsítsd a nyílt és valós kérdéseket megvitató belső kommunikációt (különösen stressz alatt);
 • keress egyensúlyt magadban és azokban, akiket vezetsz; tedd a csapat jólétét a saját prioritásaid elé;
 • tartsd fenn a koncentráció egy abnormálisan magas szintjét
 • az áldozat és elkötelezettség legyen a szervezet védjegye.

Bill Walsh öt nem listája:

A nehézségek minden út részét képezik, amelyet érdemes követni.

A Teljesítmény Standard mellett Bill Walshnak volt egy listája, hogy leküzdje a nehézségeket, legyőzze az áldozat mentalitását és nagyszerű munkát végezzen, függetlenül a körülményektől.

 1. Ne kérdezd: „Miért én?”
 2. Ne várj együttérzést.
 3. Ne fájjon a hasad.
 4. Ne fogadj el folyamatos részvétnyilvánításokat.
 5. Ne hibáztass másokat.

Tanulságok és leckék

Íme azoknak a gondolatoknak a listája, amelyek nagy hatással voltak rám és potenciálisan értékesek lehetnek számodra is:

 • Számíts a vereségre: A vereség a játék része. Várd, tanuld meg kezelni, győzd le.
 • Az elmébe vésett küldetés: A 49ers csapatnak nem volt a falra írt küldetésnyilatkozata, vagy egy tetoválásként jól hangzó mondata. Bill Walsh létrehozott egy küldetésnyilatkozatot, és mindenki fejébe véste azt.
 • Felemelő elvárások: Amikor tudod, hogy mások sokat várnak tőled, felnősz a feladathoz.
 • A kegyetlen, de szükséges lépésekről: Bill Walsh a teljesítmény és a szigorú értékek köré épülő kultúrát teremtett. Ahhoz, hogy hű legyen ezekhez az értékekhez, nehéz döntéseket kellett hoznia. Amikor a játékosok túl voltak a karrierük csúcsán, Walshnak ki kellett vennie őket a szervezetből. Mindig kegyetlen, de szükséges lépés volt.
 • Az énkép felemelése: Először is hinned kell magadban, mielőtt bármit is megpróbálsz elérni. Itt kezdte Walsh a munkát a 49ers -szel. Javította az énképüket annak ellenére, a vereségek ellenére.
 • Fel nem használt erőforrások: A kétségbeesés nem ösztönözhet innovációt. Mindenkinek először az alapokra kell összpontosítania. Bill Walsh még egy kérdést is rögzített post-it fecniként ezzel a gondolattal kapcsolatban: „Milyen eszközeink vannak jelenleg, amelyeket nem használunk ki?”
 • Ami idehozott, nem visz tovább: Megnyugvást találunk abban, ami korábban működött, és ragaszkodunk hozzá, még akkor is, ha az már nem segít nekünk. Ne állj ellent az újnak, a szokatlannak. Ezek a növekedés szükséges elemei.
 • Következő szintű gondolkodás: A játékosok egyik leggyakrabban emlegetett megjegyzése Bill Walsh-ról az volt, hogy más szinten való gondolkodásra ösztönözte őket. Elvárta, hogy a játékosok edzjék csapattársaikat, segítsék ugyanabban a pozícióban játszó játékostársaikat, és gondoljanak a hosszú távra. Emelte a játékosok teljesítményét, a szervezet kultúráját és a játékosok későbbi karrierjét (több játékosa lett NFL edző).
 • A döntésekről:  Bill Walsh nyitott volt, és nagy érdeklődéssel hallgatta a tanácsokat és a visszajelzéseket. De ugyanakkor szörnyen makacs volt, és talán ez volt a kulcsa a játékot megváltoztató döntéseinek kulcsa: előzetesen összegyűjtött minden szükséges információt, de mindig ő döntött. Mint mondta: „A vezetőnek rendelkeznie kell vízióval, amely egyszerűen egy szebb szó a célra.”
 • Járd az utat: Ha járod az utat, nem kell beszélned a beszédet.
 • Negatívok láncolata: Nehéz lehetett játékosainak megbirkózni Bill Walsh folyamatos kritikájával, de az edző tisztában volt maximalizmusával, és egy érdekes trükköt használt ennek ellensúlyozására. A negatív visszajelzések után mindig megpróbált valami felemelő dolgot mondani, hogy elkerülje a negatív láncolatát.
 • A munka nem számít eredménynek: Walsh szembe ment a közkeletű mondással, amely szerint a részvétel fontosabb, mint a győzelem. A legendás kosárlabdaedzőt, John Wooden-t idézi erről: „Ne téveszd össze a tevékenységet a teljesítménnyel.”
 • Az alapokat mindig érdemes gyakorolni: Joe Montana és Jerry Rice, a két kiváló játékos még a karrierjük utolsó szakaszában is gyakorolták a futball alapjait. Tudták a közvetlen összefüggést az alapok elsajátítása és a bennük rejlő lehetőségek elérése között. Sosem ostobaság visszatérni az alapokhoz.
 • Találd meg a megfelelő módszert, nem feltétlenül a te módszered: Egy másik idézet John Wooden -ből azt mondja: „Inkább foglalkozz a helyes, mintsem a saját módszered megtalálásával.”
 • Tisztességes játék és csapatszellem: Csupán az, hogy korrekten bánunk másokkal, sokkal nagyobb hatást gyakorolhat, mint gondolnánk. A 49ers esetében az alkalmazottak a jövedelmezőbb ajánlatok ellenére a maradás mellett döntöttek, és az új játékosok a 49ers ajánlatot vonzóbbnak találták a szervezet imázsa miatt. Nem zsoldosok voltak, hanem egy csapat.
 • Gondoljon a másolókra bókként: Bill Walsh beceneve a „Géniusz”, mert innovatív módszereket és új játékelmeket dolgozott ki. Úgy vélte, nincs nagyobb bók, mint valami újat létrehozni, és nézni, ahogy mások is megvalósítják.

Habár „Az én filozófiám a vezetésről” alcímmel jelent meg a The Score Takes Care of Itself, mégis sokkal többet kaptam ettől a könyvtől, mint néhány leckét vezetésről.

Megtanultam, miért érdemes mélyen gondolkodni hatékony rendszerek tervezésén. Olvastam arról, hogyan kell többre törekedni anélkül, hogy feláldoznám a jelent, és hogyan maradhatok hű értékeimhez, függetlenül a rövid távú hátrányoktól.

Határozottan ajánlom Bill Walsh The Score Takes Care of Itself című könyvének olvasását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük