Skip to content

Értékekről, munkáról és eredményekről: a Bill Walsh könyv tanulságai

Bill Walsh a San Fransisco 49ers amerikai futballcsapat vezetőedzője és menedzsere volt. A 49ers -t az amerikai futballtörténelem egyik legrosszabb csapataként vette át, és az egész szervezetet olyan rendszerré alakította, amely három Super Bowlt eredményezett (1981, 1984, 1988), és a nyolcvanas évek legjobb NFL csapatává tette a  49ers -t.

Steve Jamison, számos vezetőkről és vezetésről szóló bestseller könyv szerzője, a 49ers évek után megkereste Walsh-t, hogy dokumentálja vezetői filozófiáját és elveit, amelyek lehetővé tették látványos eredményeit.

Amikor elkezdtek dolgozni a The Score Takes Care of Itself könyvön, Bill Walsh már népszerű szemináriumokat tartott vezetéselméletről a Stanford Graduate School of Business hallgatóinak. Az együttműködés megszűnt, amikor Welsh visszatért az NFL -be, és a könyv életében nem fejeződött be.

Miután Walsh elhunyt Jamison és Welsh fia, Craig befejezte az általuk évekkel korábban megkezdett munkát. A könyv 2007 után jelent meg, de nagyrészt Welsh szavaival.

The Score Take Scare of Itself az egy NFL egyik legkreatívabb és legsikeresebb edzőjének személye térképe a sikerhez, legyen szó futballról vagy bármi másról. A könyv nem csak a vezetésről, a hatékonyságról és folyamatokról szól. Megtanulhatjuk, hogyan kell helyesen bánni az emberekkel, és hogyan kell olyan kultúrát építeni, ahol az eredmények csupán  kellemes melléktermékek.

Bill Walsh nemcsak értékekről és módszerekről ír. A valóságba ültette át ezeket az elveket, és ezzel látványos sikereket ért el a bolygó egyik legnehezebb bajnokságában.

A The Score Takes Care of Itself című könyvet az egyik legpraktikusabb könyvnek találom arról, hogyan lehet nagyszerű dolgokat megvalósítani anélkül, hogy feladnánk értékeinket.

Ha a rövid bevezető alapján érdekesnek találod a könyvet, és el szeretnéd elolvasni, akkor azt javaslom, hogy állj meg itt. Az összefoglaló következő részében a konkrét listákat, tanácsokat és elveket osztom meg. Ezek habár felbecsülhetetlen értékűek, de tönkretehetik az olvasási élményt, ha még nem olvastad a könyvet.

the score takes care of itself

A sikerhez vezető út listákkal van kikövezve

Bill Walshnak szinte mindenről volt egy listája. Ez része volt annak a folyamatnak, ahogyan az összetett folyamatokat egyszerűen emészthető, végrehajtható feladatokká egyszerűsítette. A könyvben a legfontosabb listáiról olvashatunk, mint például a híres Teljesítmény Standardről vagy karaktervonásokról, amelyeket egy játékosban keresett.

A listákat módosítás nélkül csatolom:

Teljesítmény Standard

A versenysportot hullámhegyek és hullámvölgyek jellemzik. Különösen a csapatépítés korai szakaszában nehéz megindokolni a befektetett munka megtérülését, ha az eredmények nem kedvezőek.

Bill Walsh megoldotta ezt a kihívást a Teljesítmény Standard bevezetésével, amely egy viszonyítási pont, ami szilárd alapot jelentett csapatának.

Ezekre az elvekre összpontosítva az eredmény helyett a 49ers minden mérkőzést a szokásos módon játszhatott, ahelyett, hogy megfeszült volna a győzelemért. A Teljesítmény Standard lehetővé tette, hogy a 49ers megnyerje a nagyobb meccseket, amelyen nem feltétlenül számított esélyesnek.

Az értékeknek és elvek listája, amelyek irányították Bill Walsh munkáját a 49ers -szel:

 • Mutass egy elszánt és intelligens módon alkalmazott munkamorált, amely a folyamatos fejlődésre irányul;
 • tanúsíts tiszteletet a szervezet minden egyes személye és az általa végzett munka iránt;
 • köteleződj el a tanulás és a tanítás mellett, ami a saját szakértelmed növelését jelenti;
 • legyél igazságos;
 • bizonyítsd karaktered;
 • tiszteld a részletek és a fejlődés közötti közvetlen kapcsolatot, és könyörtelenül törekedj az utóbbira;
 • mutass önuralmat, különösen amikor a legjobban számít: nyomás alatt;
 • mutass és értékeld a hűséget;
 • használj pozitív nyelvezetet és pozitív hozzáállást;
 • légy büszke erőfeszítéseidre, amely elkülönül ezen erőfeszítés eredményétől;
 • legyél hajlandó megtenni a szervezet érdekében az extra távolságot;
 • kezeld megfelelően a győzelmet és a vereséget, az imádatot és a megaláztatást (ne őrülj meg a győzelemtől és ne törj össze a vereségtől);
 • népszerűsítsd a nyílt és valós kérdéseket megvitató belső kommunikációt (különösen stressz alatt);
 • keress egyensúlyt magadban és azokban, akiket vezetsz; tedd a csapat jólétét a saját prioritásaid elé;
 • tartsd fenn a koncentráció egy abnormálisan magas szintjét
 • az áldozat és elkötelezettség legyen a szervezet védjegye.

Bill Walsh öt nem listája:

A nehézségek minden út részét képezik, amelyet érdemes követni.

A Teljesítmény Standard mellett Bill Walshnak volt egy listája, hogy leküzdje a nehézségeket, legyőzze az áldozat mentalitását és nagyszerű munkát végezzen, függetlenül a körülményektől.

 1. Ne kérdezd: “Miért én?”
 2. Ne várj együttérzést.
 3. Ne fájjon a hasad.
 4. Ne fogadj el folyamatos részvétnyilvánításokat.
 5. Ne hibáztass másokat.

Tanulságok és leckék

Íme azoknak a gondolatoknak a listája, amelyek nagy hatással voltak rám és potenciálisan értékesek lehetnek számodra is:

 • Számíts a vereségre: A vereség a játék része. Várd, tanuld meg kezelni, győzd le.
 • Az elmébe vésett küldetés: A 49ers csapatnak nem volt a falra írt küldetésnyilatkozata, vagy egy tetoválásként jól hangzó mondata. Bill Walsh létrehozott egy küldetésnyilatkozatot, és mindenki fejébe véste azt.
 • Felemelő elvárások: Amikor tudod, hogy mások sokat várnak tőled, felnősz a feladathoz.
 • A kegyetlen, de szükséges lépésekről: Bill Walsh a teljesítmény és a szigorú értékek köré épülő kultúrát teremtett. Ahhoz, hogy hű legyen ezekhez az értékekhez, nehéz döntéseket kellett hoznia. Amikor a játékosok túl voltak a karrierük csúcsán, Walshnak ki kellett vennie őket a szervezetből. Mindig kegyetlen, de szükséges lépés volt.
 • Az énkép felemelése: Először is hinned kell magadban, mielőtt bármit is megpróbálsz elérni. Itt kezdte Walsh a munkát a 49ers -szel. Javította az énképüket annak ellenére, a vereségek ellenére.
 • Fel nem használt erőforrások: A kétségbeesés nem ösztönözhet innovációt. Mindenkinek először az alapokra kell összpontosítania. Bill Walsh még egy kérdést is rögzített post-it fecniként ezzel a gondolattal kapcsolatban: „Milyen eszközeink vannak jelenleg, amelyeket nem használunk ki?”
 • Ami idehozott, nem visz tovább: Megnyugvást találunk abban, ami korábban működött, és ragaszkodunk hozzá, még akkor is, ha az már nem segít nekünk. Ne állj ellent az újnak, a szokatlannak. Ezek a növekedés szükséges elemei.
 • Következő szintű gondolkodás: A játékosok egyik leggyakrabban emlegetett megjegyzése Bill Walsh-ról az volt, hogy más szinten való gondolkodásra ösztönözte őket. Elvárta, hogy a játékosok edzjék csapattársaikat, segítsék ugyanabban a pozícióban játszó játékostársaikat, és gondoljanak a hosszú távra. Emelte a játékosok teljesítményét, a szervezet kultúráját és a játékosok későbbi karrierjét (több játékosa lett NFL edző).
 • A döntésekről:  Bill Walsh nyitott volt, és nagy érdeklődéssel hallgatta a tanácsokat és a visszajelzéseket. De ugyanakkor szörnyen makacs volt, és talán ez volt a kulcsa a játékot megváltoztató döntéseinek kulcsa: előzetesen összegyűjtött minden szükséges információt, de mindig ő döntött. Mint mondta: „A vezetőnek rendelkeznie kell vízióval, amely egyszerűen egy szebb szó a célra.”
 • Járd az utat: Ha járod az utat, nem kell beszélned a beszédet.
 • Negatívok láncolata: Nehéz lehetett játékosainak megbirkózni Bill Walsh folyamatos kritikájával, de az edző tisztában volt maximalizmusával, és egy érdekes trükköt használt ennek ellensúlyozására. A negatív visszajelzések után mindig megpróbált valami felemelő dolgot mondani, hogy elkerülje a negatív láncolatát.
 • A munka nem számít eredménynek: Walsh szembe ment a közkeletű mondással, amely szerint a részvétel fontosabb, mint a győzelem. A legendás kosárlabdaedzőt, John Wooden-t idézi erről: „Ne téveszd össze a tevékenységet a teljesítménnyel.”
 • Az alapokat mindig érdemes gyakorolni: Joe Montana és Jerry Rice, a két kiváló játékos még a karrierjük utolsó szakaszában is gyakorolták a futball alapjait. Tudták a közvetlen összefüggést az alapok elsajátítása és a bennük rejlő lehetőségek elérése között. Sosem ostobaság visszatérni az alapokhoz.
 • Találd meg a megfelelő módszert, nem feltétlenül a te módszered: Egy másik idézet John Wooden -ből azt mondja: „Inkább foglalkozz a helyes, mintsem a saját módszered megtalálásával.”
 • Tisztességes játék és csapatszellem: Csupán az, hogy korrekten bánunk másokkal, sokkal nagyobb hatást gyakorolhat, mint gondolnánk. A 49ers esetében az alkalmazottak a jövedelmezőbb ajánlatok ellenére a maradás mellett döntöttek, és az új játékosok a 49ers ajánlatot vonzóbbnak találták a szervezet imázsa miatt. Nem zsoldosok voltak, hanem egy csapat.
 • Gondoljon a másolókra bókként: Bill Walsh beceneve a „Géniusz”, mert innovatív módszereket és új játékelmeket dolgozott ki. Úgy vélte, nincs nagyobb bók, mint valami újat létrehozni, és nézni, ahogy mások is megvalósítják.

Habár „Az én filozófiám a vezetésről” alcímmel jelent meg a The Score Takes Care of Itself, mégis sokkal többet kaptam ettől a könyvtől, mint néhány leckét vezetésről.

Megtanultam, miért érdemes mélyen gondolkodni hatékony rendszerek tervezésén. Olvastam arról, hogyan kell többre törekedni anélkül, hogy feláldoznám a jelent, és hogyan maradhatok hű értékeimhez, függetlenül a rövid távú hátrányoktól.

Határozottan ajánlom Bill Walsh The Score Takes Care of Itself című könyvének olvasását.

Tetszik, amit olvasol?

Hetente írok egy levelet, amiben klassz cikkeket osztok meg és leírom mit tanultam a héten.


Utolsó kiküldött levél: 2022.10.30.
Tagok száma: 1190

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük