Skip to content

Betiltott könyvek ajánlott listája

betiltott könyvek listája

A “betiltott könyv” címkét felfoghatnánk egy jó marketingfogásnak is, azonban ez sajnos még mindig nincs így. Bár tagadhatatlanul van egy olvasásra sarkalló hatása a tiltott tudás ígéretének, azonban a történelem során az írókat inkább a történetük mögötti mondanivaló, napjainkban pedig a politikai korrektség jegyében hallgattatnak el.

Ez nem az a tiltott tudás, amire sok kattintásvadász cikkben utalnak.

Mégis furdalt a kíváncsiság, amikor egy Kínában napjainkban is betiltott könyv olvasásán kaptam barátnőmet. 

Több kérdést is felvetett a felismerés, hogy még mindig léteznek betiltott könyvek:

  • Miért tiltanak be egy könyvet a 21 században? 
  • Melyek a történelem során leggyakrabban cenzúrázott művek? 
  • Milyen okok állnak a kötetek betiltása mögött?

Rendkívül hosszú a történelem során betiltott könyvek listája, ezért cikkemben igyekeztem olvasásra érdemes köteteket és néhány mai napig betiltott könyvet összegyűjteni. 

A politikai célból betiltott, túlnyomórészt politikai céllal íródott esszék felsorolása helyett inkább olyan regényeket gyűjtöttem össze, amelyek amellett hogy értékes könyvek, még egy jó háttérsztorival is bírnak.

1. Lewis Carroll: Alice csodaországban

Alice csodaországban

Az Alice csodaországban történetét az egyetem dékánjának kicsi lánya inspirálta, ahol Charles Lutwidge Dodgson, írói álnevén Lewis Carroll matematikát oktatott. Alice sok időt töltött az egyetemen Dodgson társaságában, az író pedig fantasztikus történetekkel és kitalált világokkal szórakoztatta.

Egy piknik alkalmával Dodgson egy furcsa fantasztikus világról és egy kislány kalandjairól mesélt Alice-nak és két testvérének. A kibontakozóban lévő történetet később leírta a matematikatanár és ajándékba adta Alice-nak.

A népszerű filmadaptációnak hála széleskörűen ismertté vált Alice története, azonban a Kalapossal, Nyalka Nyúllal és Vigyori úrral fémjelzett világ a 20. században heves kritikákat kapott, néhány amerikai államban és egy ízben Kínában be is tiltották.

A tiltás okai

A pszichedelikus drogok népszerűsítése

Az 1960-as években bekövetkező társadalmi változások hatására szülők egy csoportja az USA-ban úgy gondolta, hogy hallucináló karakterek ábrázolása közvetetten promótálja a droghasználatot. 

A drogok által keltett vizuális hatásokhoz hasonló illusztrációkat pedig úgy vélték, fel lehet használni az LSD és a gombák népszerűsítésére.

Emberszerű állatok ábrázolása

Egy kormányzati cenzor, Ho Chien tábornok 1931-ben betiltotta az Alice csodaországban könyveket Kína Huan tartományában. A betiltása oka a könyvben ábrázolt állatok túl emberszerű mivolta volt. 

Az emberek és állatok egyforma bonyolultságú ábrázolása Ho Chien tábornok szerint katasztrofális következményekkel lehet a társadalomra, különösképpen a gyerekekre.

2. Williams Golding: A legyek ura

a legyek ura

Egy csapat angol kisfiú egy repülőgép katasztrófa után egy lakatlan szigetre kerül. Kalandregény helyett egy erőszakban és konfliktusokban bővelkedő történet a legyek ura, ahol saját kis társadalmuk megszervezése egy disztópikus akciófilmbe csap át. 

Az emberi lélek sötét oldalát sem fél ábrázolni Golding, ami miatt aggódó szülők az USA-ban folyamatosan próbálják eltávolítani a kötetet a kötelező olvasmányok listájáról. Néhány amerikai könyvtárban pedig egyszerűen levették a polcokról A legyek urát.

A tiltás okai

  • Túlzott erőszak 
  • Káromkodások

3. Jung Chang: Vadhattyúk

vadhattyúk

A Vadhattyúk egy memoár, háromgenerációs családtörténet, ami kendőzetlen mutatja be az utóbbi 100 év Kínában zajló változásait és a hétköznapi emberek életét. 

A Londonban élő kínai írónő, Jung Chang saját, édesanyja és nagyanyja történetén keresztül mutat be egy politikailag zavaros, háborúk dúlta Kínát.

A kötet megjelenése óta tiltólistán van Kínában.

A szerző szavaival élve:

“A közelmúlt történetének valósághű ábrázolás továbbra is tabu.”

4. George Orwell: 1984 és Állatfarm

1984
állatfarm

George Orwell disztópikus világai, amelyek a sztálini kommunizmus visszáságaira, a tekintélyelvű rendszer abszurditására mutatnak rá, hamar tiltólistára kerültek a Szovjetunióban.

A Nagytestvért, a besúgórendszert, az értelmetlen munkát ösztönző tervgazdálkodást és a gondolkodás keretek közé szorítását szimbolikusan bíráló 1984 a Szovjetunióban 1950 és 1990 között tiltólistán volt. 

Sztálinnak is átjött a kötet szimbolizmusa.

Az Állatfarm történetében pedig Mr. John farmján disznók vívják ki szabadságukat, majd kezdenek saját társadalom építésébe, ami nem végződik sikertörténetként. A szintén kommunizmus kritikának is felfogható disznó disztópiát nem csak politikai okokból tiltották be.

2002-ben az Egyesült Arab Emirátusok iskoláiban azért került tiltólistára a kötet, mert az iszlám értékekkel ellentétes szöveget és illusztrációkat tartalmaz. Konkrétan a beszélő malacok csapták ki a biztosítékot.

5. Aldous Huxley: Szép új világ

szép új világ

A Szép új világban Huxley egy 26. századi Londonba kalauzolja el az olvasót. A jövőbeli disztópikus társadalomban a genetika és a hipnózis az élet meghatározó építőköveivé válnak. Kasztokba sorolva, különböző színű ruhát viselve élnek a jövő emberei.

Nincsenek háborúk és mivel a technológiai megoldotta a mindennapi problémákat, így a szép új világban élők a hedonisztikus élményeket keresik.

1932-es megjelenése után azonnal betiltották Írországban a kötetet és azóta is lobbiznak a Szép új világ polcokról való eltávolítása mellett. Továbbá 2011-ben felkerült a könyv az Amerikai Könyvtárosegyesület (ALA) leginkább betiltani kívánt könyvek top 10-es listájára is.

A tiltás okai

  • A testiség és morális kérdések ütköztetése
  • Drogok propagálása

6. J.K. Rowling: Harry Potter könyvek

harry potter könyvek

A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola fali között és azokon túl nyúló kalandokat nem minden olvasó fogadta kitörő örömmel. 2001-ben a Maine állambeli Lewistonban aggódó szülők egy csoportja összegyűjtötte a környéken fellelhető Harry Potter könyveket és egy jó öreg középkori könyvégetés keretein belül védték meg gyermekeiket az okkultizmustól.

A könyvben ábrázolt világ, a varázsigék, és a kötetek “kereszténységgel össze nem egyeztethető értékei” miatt amerikai iskolákban napjainkban is aktuális téma a Harry Potter könyvek tiltólistára helyezése. 

2019-ben egy katolikus iskola Tennessee államban úgy döntött, hogy megtiltja könyvtárában a Harry Potter könyvek kölcsönzését, mivel azok “valódi varázsigéket” tartalmaznak.

Egy másik aktuális téma is árnyalja a Harry Potter univerzum gondtalan terjeszkedését. J.K Rowling elkezdte aktívan használni a Twittert, és megosztotta nézeteit a transzgender kérdéssel kapcsolatban a közösségi médiában, illetve blogján

Véleménye miatt sokan támadják Rowlingot, néhányan pedig egyenesen az elhallgattatását követelik. HP rajongók egy csoportja a történet és az író személyének különválasztását szorgalmazza.

7. Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!

Ne bántsátok a feketerigót!

Harper Lee 1960-ban megjelent klasszikusa több, mint 30 millió példányban fogyott világszerte. A Pulitzer díjas kötet a brit könyvterjesztők toplistáján még a Bibliát is megelőzte. 

A kötet témája a faji megkülönböztetés és a diszkriminációhoz szorosan kapcsolódó erőszak amerika déli államaiban. A komoly téma ellenére a novella hangvétele kellemes, néhol humoros. 

Bár a kötet tananyag az Amerikai Egyesült Államokban, azonban betiltására a múltban számtalan kampány indult. Néhány iskolában sikerült elérni a kötet eltávolítását a kötelező olvasmányok listájáról.

8. Anthony Shaffer: Operation Dark Heart

operation dark heart

A végére egy rendkívül érdekes részben betiltott könyvet hagytam, aminek nem csak a tartalma, hanem a megjelenése is egy fordulatos történet. 

Az Operation Dark Heart kötet írója, Anthony Shaffer az amerikai hadsereg nyugalmazott alezredese, aki 2010-ben megpróbálta publikálni a Védelmi Hírszerző Ügynökség kötelékében töltött 5 hónapos afganisztáni küldetésének történetét. 

A kötet olyan részletesre sikerült, hogy hírszerzési tisztek valódi neveit tartalmazta, és a publikálás időpontjában is még titkos műveleteket mutatott be. A Védelmi Hírszerző Ügynökség, a CIA, a Nemzetbiztonsági Ügynökség és az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnoksága is véleményezte a kéziratot, amiben 250 oldal titkosított információt azonosítottak.

Mindezek ellenére kinyomtatták 9500 példányban az eredeti kézirat alapján készített kötetet. A publikálás folyamata pedig itt éles fordulatot vett, ugyanis azonnal felvásárolták $47,300 értékben az első kiadást és a Pentagon kérésére azt megsemmisítette a kiadó.

Később egy cenzúrázott példány került a könyvesboltok polcaira, azonban az első kiadás több példányát nem sikerült megsemmisíteni. Ezek a példányok ma is szabadon keringenek, mellettük pedig a “finomított” történet is elérhető.

Te olvastad már a vitatott könyvek bármelyikét?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük