Skip to content

Legjobb befektetési és pénzügyi könyvek

Személyes pénzügyekkel kapcsolatos könyveket keresel? Kíváncsi vagy a legjobb befektetési könyvekre? Ez a legjobb befektetési és pénzügyi könyveket magában foglaló listám. Mindegyik könyvet olvastam és csak a legjobbakat ajánlom. Ha egy tágabb kategóriában keresgélsz, akkor hasznos lehet számodra a legjobb önfejleszőt könyvek lista is.

Benjamin Graham: Az intelligens befektető

Pénzügyekkel és befektetésekkel kapcsolatos könyvajánlókat olvasgatva két típusú köteten akadhat meg a szemünk. Sokan írnak szemléletmódot formáló könyveket, tanmeséket, amelyek a személyes pénzügyek fontosságáról és tudatos gyakorlásáról kívánják meggyőzni az olvasót. A kategóriába tartozó személyes kedvencem például a Babilon leggazdagabb embere. 

azt intelligens befektető

A sztorizgatós pénzügyi történeteken túl azonban megtaláljuk a befektetések gyakorlati oldalával foglalkozó, nem ritkán száraz és pénzügyi előismeretek nélkül nehezen értelmezhető könyveket.

Az intelligens befektető a két kategória ötvözete. 

A könyv írója Benjamin Graham, befektető. Nem marketingguru, mindset mentor vagy önjelölt pénzügyi blogger könyvéről beszélünk tehát, hanem a vagyonát a piacokon megszerző szakember kötetéről. 

Az esettanulmányok, konkrét példák és részletek helyett (bár megjelennek a könyvben) a hangsúlyt az ideális befektető elveire és viselkedésére helyezi a szerző.

George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

Három igazán értékes forrása volt Babilonnak: a termékeny föld, a folyók vize és tehetséges lakosai. Az ókori világ leggazdagabb városának nem voltak bányái, erdői és nem feküdt kereskedelmi útvonalak találkozásánál. A babilóniaiak mégis saját koruk leggazdagabb városát hozták létre, pedig sok előnyösebb földrajzi adottságú város is versenybe szállhatott volna a címért.  

babilon leggazdagabb embere

A Babilon leggazdagabb embere egy útmutató a pénzügyi tudatossághoz. A könyvben lévő tanmesék csupán témájukban és a közös helyszínben kapcsolódnak. George Samuel Clason könyve kemény munkáról, megtakarításokról, kamatos kamatról és a “kövér pénztárca” titkairól szól.

Írtam egy részletes cikket a könyvről, amelyben mind a véleményemet, mind a kötet összefogalóját megtalálod.

Morgan Housel: A pénz pszichológiája

Morgan Housel az egyik kedvenc pénzügyi íróm. A The Wall Street Journal és a The Motley Fool ex-rovatvezetőjének egyedi stílusa, a személyes pénzügyek és a globális gazdasági folyamatok ötvözése már eddig is olyan írásokat eredményezett, amelyeket nem győztem ajánlani.

a pénz pszichológiája

A pénz pszichológiája (The Psychology of Money) című könyvében érdekes történeteken keresztül mutatja be Housel a pénzzel kapcsolatos viselkedésünket. A szerző szerint a pénz megfelelő kezelésében kis szerepe van annak, hogy milyen okosak vagyunk és sokkal több annak, hogyan viselkedünk.

Ezekről a viselkedési mintákról, tippekről és pszichológiai fogásokról ír Morgan Housel.

A legjobb befektetők legrosszabb befektetései

Sokunkat vonzanak a szélsőségek olvasóként. Hangos sikerekről szeretnénk hallani vagy katasztrófa filmekbe illő szcenáriókról olvasni. A szakmailag megalapozott tanácsok, az emberi gondolkodás típushibáira való rámutatás és a tuti tippet nem ígérő könyvek könnyen az ingerküszöb alatt maradnak.

A legjobb befektetők legrosszabb befektetései

Talán hatványozottan igaz ez a befektetési könyvekre. A legtöbb olvasó a sikert hajhássza, közben pedig nem engedheti meg magának, hogy a nagy bukások, hibák befolyásolják kockázatvállalási kedvét. Michael Batnick könyve egy jó marketingfogást használ figyelmünk megkaparintására, majd egy felszínesnek aligha nevezhető olvasmányélményt nyújt. A Nagy hibák sokkal több, mint a nagy befektetők bukásainak krónikája

A bukások valójában csak a befektetéseket gyakran befolyásoló döntéshozatali hibáink szemléltető példái (bár annak kétségkívül hatásosak). A jól strukturált fejezetek rendre megérkeznek egy kognitív torzításra épülő magyarázathoz és a szerző gyakorlati tanácsaihoz.

Nudge – Jobb ​döntések egészségről, pénzről és boldogságról

Nem szigorúan befektetésekről szól, azonban sok pénzügyi könyvnél hasznosabb kötet. A Nudge gondolkodásunk típushibáiról, döntéseinket befolyásoló tényezőkről szól, miközben konkrét javaslatokat ad olyan környezet kialakítására, amely megkönnyíti a helyes döntések meghozatalát. 

nudge könyv

A döntéstervezésre felülről tekint, az állam nézőpontjából vizsgálja meg kérdéseket, de végül mindig eljutunk a potenciálisan legjobb egyéni döntésekig.

Érdekel, hogy

  • hogyan fogyhatsz le környezetedet átalakításával?    
  • hogyan takaríthatsz meg többet?
  • hogyan csökkentheted energiafogyasztásod?

Ha bármelyik kérdésre igennel feleltél, akkor Cass R. Sunstein és Richard Thaler könyve egy kétségkívül hasznos olvasmány lesz a számodra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük