Legjobb befektetési és pénzügyi könyvek

Személyes pénzügyekkel kapcsolatos könyveket keresel? Kíváncsi vagy a legjobb befektetési könyvekre? Ez a legjobb befektetési és pénzügyi könyveket magában foglaló listám. Mindegyik könyvet olvastam és csak a legjobbakat ajánlom. Ha egy tágabb kategóriában keresgélsz, akkor hasznos lehet számodra a legjobb önfejleszőt könyvek lista is.

Benjamin Graham: Az intelligens befektető

Pénzügyekkel és befektetésekkel kapcsolatos könyvajánlókat olvasgatva két típusú köteten akadhat meg a szemünk. Sokan írnak szemléletmódot formáló könyveket, tanmeséket, amelyek a személyes pénzügyek fontosságáról és tudatos gyakorlásáról kívánják meggyőzni az olvasót. A kategóriába tartozó személyes kedvencem például a Babilon leggazdagabb embere. 

azt intelligens befektető

A sztorizgatós pénzügyi történeteken túl azonban megtaláljuk a befektetések gyakorlati oldalával foglalkozó, nem ritkán száraz és pénzügyi előismeretek nélkül nehezen értelmezhető könyveket.

Az intelligens befektető a két kategória ötvözete. 

A könyv írója Benjamin Graham, befektető. Nem marketingguru, mindset mentor vagy önjelölt pénzügyi blogger könyvéről beszélünk tehát, hanem a vagyonát a piacokon megszerző szakember kötetéről. 

Az esettanulmányok, konkrét példák és részletek helyett (bár megjelennek a könyvben) a hangsúlyt az ideális befektető elveire és viselkedésére helyezi a szerző.

George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

Három igazán értékes forrása volt Babilonnak: a termékeny föld, a folyók vize és tehetséges lakosai. Az ókori világ leggazdagabb városának nem voltak bányái, erdői és nem feküdt kereskedelmi útvonalak találkozásánál. A babilóniaiak mégis saját koruk leggazdagabb városát hozták létre, pedig sok előnyösebb földrajzi adottságú város is versenybe szállhatott volna a címért.  

babilon leggazdagabb embere

A Babilon leggazdagabb embere egy útmutató a pénzügyi tudatossághoz. A könyvben lévő tanmesék csupán témájukban és a közös helyszínben kapcsolódnak. George Samuel Clason könyve kemény munkáról, megtakarításokról, kamatos kamatról és a “kövér pénztárca” titkairól szól.

Írtam egy részletes cikket a könyvről, amelyben mind a véleményemet, mind a kötet összefogalóját megtalálod.

Morgan Housel: A pénz pszichológiája

Morgan Housel az egyik kedvenc pénzügyi íróm. A The Wall Street Journal és a The Motley Fool ex-rovatvezetőjének egyedi stílusa, a személyes pénzügyek és a globális gazdasági folyamatok ötvözése már eddig is olyan írásokat eredményezett, amelyeket nem győztem ajánlani.

a pénz pszichológiája

A pénz pszichológiája (The Psychology of Money) című könyvében érdekes történeteken keresztül mutatja be Housel a pénzzel kapcsolatos viselkedésünket. A szerző szerint a pénz megfelelő kezelésében kis szerepe van annak, hogy milyen okosak vagyunk és sokkal több annak, hogyan viselkedünk.

Ezekről a viselkedési mintákról, tippekről és pszichológiai fogásokról ír Morgan Housel.

A legjobb befektetők legrosszabb befektetései

Sokunkat vonzanak a szélsőségek olvasóként. Hangos sikerekről szeretnénk hallani vagy katasztrófa filmekbe illő szcenáriókról olvasni. A szakmailag megalapozott tanácsok, az emberi gondolkodás típushibáira való rámutatás és a tuti tippet nem ígérő könyvek könnyen az ingerküszöb alatt maradnak.

A legjobb befektetők legrosszabb befektetései

Talán hatványozottan igaz ez a befektetési könyvekre. A legtöbb olvasó a sikert hajhássza, közben pedig nem engedheti meg magának, hogy a nagy bukások, hibák befolyásolják kockázatvállalási kedvét. Michael Batnick könyve egy jó marketingfogást használ figyelmünk megkaparintására, majd egy felszínesnek aligha nevezhető olvasmányélményt nyújt. A Nagy hibák sokkal több, mint a nagy befektetők bukásainak krónikája

A bukások valójában csak a befektetéseket gyakran befolyásoló döntéshozatali hibáink szemléltető példái (bár annak kétségkívül hatásosak). A jól strukturált fejezetek rendre megérkeznek egy kognitív torzításra épülő magyarázathoz és a szerző gyakorlati tanácsaihoz.

Nudge – Jobb ​döntések egészségről, pénzről és boldogságról

Nem szigorúan befektetésekről szól, azonban sok pénzügyi könyvnél hasznosabb kötet. A Nudge gondolkodásunk típushibáiról, döntéseinket befolyásoló tényezőkről szól, miközben konkrét javaslatokat ad olyan környezet kialakítására, amely megkönnyíti a helyes döntések meghozatalát. 

nudge könyv

A döntéstervezésre felülről tekint, az állam nézőpontjából vizsgálja meg kérdéseket, de végül mindig eljutunk a potenciálisan legjobb egyéni döntésekig.

Érdekel, hogy

  • hogyan fogyhatsz le környezetedet átalakításával?    
  • hogyan takaríthatsz meg többet?
  • hogyan csökkentheted energiafogyasztásod?

Ha bármelyik kérdésre igennel feleltél, akkor Cass R. Sunstein és Richard Thaler könyve egy kétségkívül hasznos olvasmány lesz a számodra.

Megosztanád másokkal?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Folytatjuk e-mailben?

Írok egy hírlevelet válogatott könyvajánlókkal és egyedi tartalmakkal. Tetszett, amit olvastál és szeretnél többet? Iratkozz fel!

Érdekel mire számíthatsz? Olvass bele!


Hasonló tartalmak

Az olvasás megtérülése

Az olvasás hasznos. Ezzel az állítással szinte mindenki egyetért, bár különböző okokból. Van, aki első kézből tapasztalta meg a könyvek életére gyakorolt pozitív hatásait és

A leghasznosabb appok szubjektív listája

Egy irányított meditációs alkalommal kezdem a napot. Utána átpörgetem a kedvenc szakmai blogjaim legújabb cikkeit, majd elmentek néhányat könyvjelzőként. Munka közben kellemes akusztikus zenét hallgatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2018-2020 – Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató