Skip to content

23000/6/30 – Az írás kihívás

Írni mindenki tud. Megtanítottak minket. Először fecskefarkat, vonalakat, köröket, majd egész betűket rajzoltunk apró vonalas füzetekbe. Érettségin verseket elemeztünk, esszéket írtunk két-három oldalon. Tíz oldalas beadandókat körmöltünk az egyetemen, kifejtős kérdések százaira válaszoltunk és egy kisebb könyvet „publikáltunk” tanulmányaink megkoronázásaként.

Mindez elég szép referencia lehetne, azonban ezek az írások speciálisak. Meghatározott céljuk van (a kettes) és általában egyetlen személynek íródnak (aki gyakran el sem olvassa).

Nem kell hatással lenned, nem kell szépen fogalmaznod. Vissza kell mondanod a megtanultakat. Az írás csak eszköz. Nem hatni akarsz, hanem bizonyítani szeretnéd tudásodat.

Ez a 80. cikk, amit a blogon publikálok. Lassan egy éve írom az OlvasóListát, alkalomadtán vendégblogolok és legalább még egyszer ennyi tartalmat készítettem ügyfeleknek.

Sosem tanultam írni és nem is tudok. Az írásaimnak mindig is céljuk volt. Régebben egy ötös az ellenőrzőbe, most pedig egy érdekes téma összefoglalása, egy jobb Google helyezés, több forgalom vagy épp extra bevétel. Ezeket a célkitűzéseket rendszerint sikerül teljesíteni, mégis mindig marad bennem egyfajta üresség.

Lehetne ezt jobban is csinálni. Lehetne más fajta szövegeket is írni. Lehetne nagyobb hatást is elérni. Ezek a cikkek is lehetnének jobbak.

Olvasás közben a szó szerinti idézetek és értékes gondolatok mellé két betűt illesztek:

  • SZ. F. – Szép Fogalmazás.

Az én írásaimnál vajon hányan biggyesztenének SZ.F -et a mondatok végére?

Félre ne érts! Nincsenek irreális céljaim a saját szösszeneteimmel. Olyan írókat olvasok, akik régebben forgatják a tollat, mint amióta én élek, azonban imposztor szindrómának sem gondolom ezt az érzést.

Egyszerűen lenyűgöz egy jó novella, egy fantasy módjára szórakoztató tényirodalmi könyv vagy egy mérnöki precizitással összeállított hírlevél. Szeretnék jobban írni. Megkapó történeteket, önmagát olvastató cikkeket és Szép Fogalmazásokat.

Látom a problémákat és a lehetőségeket. Olvastam jó írásokat és látom saját gondolataim hiányosságait. Most gyakorlásra, a képességeim fejlesztésére, 10.000 órára van szükségem. 

A 19. század előtt ez viszonylag egyszerű volt. A céhrendszer egyik legjobb vívmánya volt a tanoncság. Hét évre inasnak szegődtél egy mester mellé, a mesterség legapróbb részleteinek elsajáítása után pedig készítettél egy mestermunkát. Sikeres teljesítés esetén más városba utaztál és saját üzletet nyitottál.

tanonság
Tanoncság – Forrás: Repro. of painting by (Louis-?) Emile Adan (1839-1937)

A korai fejlődési görbének – napjainkhoz hasonlóan – van egy fontos katalizátora: a szakértő, a mester, a mentor. A mester segítségével nem kell újra feltalálnod a kereket, mások felfedezéseit és tapasztalatait használva válhatunk jobbakká.

Bármilyen képesség fejlesztését, tudás elsajátítását tűzzük ki célul, sokkal könnyebb dolgunk van napjainkban, mintha a középkorban vagy akár csak 50 évvel ezelőtt próbálkoztunk volna. A legtöbb területen részletes útmutatókat találunk a képesség elsajátításáról. A középkorban egy mester mellé kellett szegődnöd, mert a szükséges tudás csak a szakik fejében volt meg. A nyomtatás elterjedésével, majd a digitalizáció térnyerésével, azonban sokkal könnyebb helyzetben vagyunk manapság.

A mester ott van az okostelefonodban, a hangoskönyvben, az interneten. Lebilincselő regényt szeretnél írni? Ma beülhetsz Margaret Atwood vagy Neil Gaiman kurzusaira a nappalidban. A fenébe is! Stephen King írt egy könyvet az írásról!

A nagy kihívás: megtanulok írni

Az évértékelő cikkemben a következőképp írtam az új évre vonatkozó terveimről.

“2020-ban új területekbe fogok belekóstolni, amelyek ugyan lazán kötődnek az eddig ismertekhez, mégis új világokra nyithatnak kaput és nem utolsó sorban izgalommal töltenek el. Továbbra is fogok írni, de inkább a tapasztalataim dokumentálását állítva a középpontba, mintsem a mindenáron publikálás kényszerét.”

Nem csak írni szeretnék érdeklődésem tárgyairól, hanem nyakig elmerülni bennük. Személyes kihívásokat állítok magam elé, és ezeknek a kihívásoknak a tapasztalatait szeretném veled megosztani. Tettem már ezt a villámolvasással, a meditációval vagy a jegyzetelési rendszerem tökéletesítése kapcsán.

Az írással a következő szintre akarom emelni ezeket a kihívásokat. Korábban egy-két könyv elolvasása, egyetlen részterület megismerése és annak gyakorlását követően írtam meg a tapasztalataimat összegző cikket. Most több szempontból is változtatni szeretnék az eddigi felálláson.

1. Kutatás – Anyaggyűjtés

Több könyvet fogok olvasni, több szerzőtől. Hat régóta kiszemelt forrással kezdem a tanulást, de most nem csak könyvekből fogok okosodni. Előadások, podcastok, blogposztok, online kurzusok. Bármi, ami hasznos lehet, jöhet.

Kezdő források:

Az olvasottakból egyetlen giga összefoglalót fogok írni, illetve csekklistákat készítek, amiket a kihívás további részében használni fogok. Az olvasás során utamba kerülő új forrásokkal később fogom kiegészíteni a cikket. 

Ha tudsz egy jó könyvet az írásról, dobj egy e-mailt!

2. Eredményközpontú gyakorlás

Korábban túl nagy hangsúlyt fektettem a folyamat dokumentálására. A kihívásokról készített blogcikk már-már fontosabbá vált, mint a gyakorlott képesség maga. A határidőket és a projekt eredményes teljesítését is a blogbejegyzésekhez kötöttem, így pedig nem tudtam olyan mélyen elmerülni az egyes témákban, amennyire érdemes lett volna.

Az írásnál nem az összefoglaló megírása, és nem is csekklisták elkészítése lesz a teljesítés feltétele.

Egyértelmű mérföldköveket határoztam meg, amelyek a következők:

  • 3 értékesítésre szánt landoló oldal (min. 1000 szó)
  • 5 esszé (min. 2000 szó)
  • 5 könyvajánló vagy cikk (min. 1000 szó)
  • 5 rövid elbeszélés (min. 1000 szó)

Minimum 23.000 szót kell írnom a kihívás során. Ehhez csapódik még a már említett könyvek olvasása, és az egyes szövegekhez anyaggyűjtés. Ezt a rémisztő mennyiségű feladatot könnyű szívvel elkezdeném további megkötések nélkül, de a hatékonyság érdekében még egy dologra van szükségem. Egy határidőre.

A kiválóság hatalma című könyvében Robert Greene így ír a határidőkről, amit különösen találónak tartok:

“Az érzés, hogy végtelen időn van a munkánk befejezésére hamis és gyengítő hatással van az elménkre. A figyelmünk és gondolataink szétszórttá válnak. Az intenzitás hiánya nehézzé teszi az agyunknak, hogy egy magasabb fokozatba kapcsoljon. Ezért kell mindig határidőkkel dolgoznod.”

Méghozzá 30 napos határidővel.

Ha május 30-án nem látnád jelen cikk alján a 3 db értékesítésre szánt landoló oldalt, 5 db esszét, 5 db könyvajánlót vagy cikket és 5 novellát belinkelve, akkor az a csúfos bukásomat jelentené.

3. Elkészült tartalmak megosztása

A kihívás célja a gyakorlás. Végig akarom verekedni magamat különböző stílusú és gyökeresen eltérő témájú szövegeken. A tervezett tartalmakhoz – a könyvajánlók és cikkek kivételével – fogalmam sincs, hogyan kezdjek hozzá és még homályosabb a végtermék. 

Azonban, ha csak a fióknak írnék, akkor nem lennék olyan elkötelezett, mint ha mindezt nyilvánosan, a végeredményt is mindenki számára elérhetővé téve tenném.

Jól sejted! Nemsokára elbeszéléseket olvashatsz tőlem. Az elkészült történetek és cikkek linkjeivel folyamatosan frissíteni fogom ezt a cikket. 

Szeretnéd e-mailben nyomon követni a projekt alakulását? Iratkozz fel a levelezőlistámra!

Apró megjegyzések

Az olvasás előnyeit ecsetelő egyik kedvenc érvem az öt könyv szabály. A szabály szerint, ha egy szűkebben vett területről 5 könyvet olvasol, akkor a világ népességének 90%-ánál többet fogsz tudni az adott témáról. Egy hasonló fegyvertény kétségkívül motivál az olvasásra, azonban a szabály azt nem említi, hogy a terület szakértőinek tudásától még így is fényévekre leszel.

Így van ez velem és a projekttel is. 

Az igazán jó írók nyomába sem fogok érni a feladatok bravúros megoldása után sem. Nem is ez a célom. Még csak a tömegtől való megkülönböztetés sem érdekel. Jobban szeretnék írni. Magamnak, nektek és mindenkinek aki olvas.

***

Tapasztalatok

Nem sikerült a felvázolt formában teljesíteni a kitűzött célokat, mégis rengeteget tanultam. Nem szeretném ezt addig csűrni-csavarni, míg kiderül miért is én vagyok a faszagyerek. Inkább összegyűjtöm mit tanultam és legközelebb mit csinálnék másként.

Célállítás – Időbecslés

Az írás egy egyszerűen megbecsülhető része volt a kihívásnak. 23.000 szó az átlagos írásra fordított időmmel teljesíthető lett volna egy hónap alatt. Amit nem vettem figyelembe, az a cikk írását megelőző kutatás és a módszertani könyvek, cikkek, hírlevelek olvasása. A Gary Halbert leveleket például két hétig olvastam és nem értem a végükre. Fogalmam sem volt mennyi időbe telik ezeket a forrásokat elolvasni, így nem is olvastam el mindent.

Tanulság: Érdemes egy becsült időkeretet meghatározni minden részfeladathoz!

Történetmesélés

A semmiből kitalálni egy történetet piszok nehéz. Jól megírni még nehezebb. Az öt rövid elbeszéléssel vért izzadtam, pedig csak kettőt sikerült befejezni. Ez a két sztori is olyan izzadtságszagú lett, hogy inkább meghagyom egy biztonságos Google Drive mappában, nehogy letartóztasson a storytelling rendőrség.

Tanulság: Hiába az elhatározás és a befektetett munka, ha nincs ötletem és/vagy gyakorlatom valamiben. A kreativitást nem csettintésre működik és vannak kihívások, amelyek teljesítéséhez nem elég két könyvet elolvasni.

Eredmények

  • Szószám: 14.266 / 23.000 
  • Feldolgozott források: 4 / 6 
  • Megírt cikkek: 9 / 18

Nem sikerült egyik célt sem elérni, mégis sokat tanultam. Rájöttem, hogy szeretek esszéket írni. Jobban írok, ha egy cikk terjedelmét nem az előre meghatározott kvóta határozza meg, hanem a téma. Az összegző cikkben felsorolt tippeket sikerült alkalmaznom és ezek a trükkök már velem maradnak.

…de nézzük a publikált cikkeket:

1/3 értékesítésre szánt landoló oldal (min. 1000 szó)

Eddig sem volt titok, hogy amikor nem az aktuális kihívásokat nyüstölöm, akkor SEO szakértőként segítek másoknak elérni online céljaikat. Bár a blogon ritkán írok marketingről, organikusan mégis érkezett több megkeresésem érdekes projektekre. Épp ezért a marketinges énemet kidomborítva írtam egy landoló oldalt, ahol érdeklődhetnek mindazok, akik SEO / online marketing terén szeretnének segítséget kérni.

3/5 esszé (min. 2000 szó)

5/5 könyvajánló vagy cikk (min. 1000 szó)

5 rövid elbeszélés (min. 1000 szó)

Kíváncsi vagy a következő projektre? Iratkozz fel az OlvasóListára!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük