Skip to content

Morgan Housel: A pénz pszichológiája [Összefoglaló]

Morgan Housel az egyik kedvenc pénzügyi íróm. A The Wall Street Journal és a The Motley Fool ex-rovatvezetőjének egyedi stílusa, a személyes pénzügyek és a globális gazdasági folyamatok ötvözése már eddig is olyan írásokat eredményezett, amelyeket nem győztem ajánlani. 

A pénz pszichológiája (The Psychology of Money) című könyvében érdekes történeteken keresztül mutatja be Housel a pénzzel kapcsolatos viselkedésünket. A szerző szerint a pénz megfelelő kezelésében kis szerepe van annak, hogy milyen okosak vagyunk és sokkal több annak, hogyan viselkedünk. 

Ezekről a viselkedési mintákról, tippekről és pszichológiai fogásokról ír Morgan Housel.

A könyv lényege

  • Növeld a befektetési időtávodat! Az idő növeli a nyereséget és elsimítja a veszteségeket.
  • Tudd milyen játékot játszol! Ne hasonlítsd magad másokhoz! Tudd mi a fontos neked és azzal összefüggésben tervezd pénzügyi céljaidat!
  • A legfontosabb a megtakarítási ráta! Nem az a fontos, hogy mennyit keresel, sem a befektetéseid hozama. Vagyont lehet magas jövedelem nélkül építeni, de magas megtakarítási ráta nélkül nem.
  • A szabadság boldogabbá tesz, mint a pénz! Használd a pénzed az időd kiváltására.
a pénz pszichológiája

Bevezetés

Ronald Read és Richard Fuscone története

Ronald James Read 25 évet dolgozott egy benzinkúton, majd 17 évet gondnokként egy J. C. Penney-ben.  Read volt az első a családjában, aki befejezte a középiskolát. Átlagos állásai voltak szerény keresettel, amiből sokat spórolt. Spórolt pénzét pedig blue chip részvényekbe fektette.

Végrendeletében Read 2 millió dollárt hagyott mostohagyermekeire, 6 millió dollárt pedig a helyi kórházra és könyvtárra.

Richard Fuscone, a Merrill Lynch egyik korábbi topvezetője nem messze lakott Ronald Read-től a tizenegy fürdőszobás luxusvillájában. Fuscone a Harvardon diplomázott, sikeres karriert futott be, majd korán nyugdíjba vonult, hogy karitatív ügyekkel foglalkozzon.

Fuscone 2000-ben csődbe ment és szinte mindent elveszített.

Ronald Read és Richard Fuscone történetének két magyarázata lehet:

  1. A pénzügyi eredményeket nagyrészt a szerencse befolyásolja, függetlenek az egyéni intelligenciától és erőfeszítéstől.
  2. A pénzügyi siker nem tudományos alapú, hanem egy soft skill. Az, hogy hogyan viselkedsz fontosabb, mint hogy mit tudsz.

Ez a soft skill a pénz pszichológiája.

De nem sokan birtokoljuk ezt a soft skillt. 

Leginkább azért, mert úgy gondolkodunk és úgy tanítanak bennünket a pénzről, mintha az a fizikához hasonló (szabályokkal és törvényekkel leírható) tudomány lenne, nem pedig úgy, mint a pszichológia (érzelmekkel és árnyalatokkal tarkított).

Ahhoz, hogy rájöjjünk miért vesznek fel az emberek indokolatlanul sok hitelt, nem a kamatlábakat érdemes tanulmányozni, hanem a mohóság, a bizonytalanság és az optimizmus történetét.

1. Senki sem bolond

Kihívás számunkra, hogy semmiféle tanulás vagy nyitott gondolkodásmód nem képes valóban visszaadni a félelem és a bizonytalanság érzését.

Olvashatok arról, milyen volt mindent elveszíteni a nagy gazdasági világválság idején, de nincsenek meg bennem ugyanazok az érzelmi hegek, mint azokban akik valóban megtapasztalták a válságot.

Minden pénzügyi döntés, amit egy személy meghoz, értelmesnek tűnik számára az adott pillanatban.

Lottó

Az amerikaiak többet költenek lottószelvényekre, mint filmekre, videójátékokra, zenére, sporteseményekre és könyvekre összesen. 

És kik lottóznak? 

Többnyire a szegények.

A legalacsonyabb bevételű amerikai háztartások átlagosan 412$-t     költenek évente lottószelvényekre. Négyszer többet, mint a legmagasabb bevételű háztartások.

A 400$-ért lottószelvényeket vásárlók ugyanazok az emberek, akik elmondásuk szerint képtelenek 400$-t félretenni váratlan kiadásokra. Felégetik a védőhálójukat valami olyanért, aminek egy a millióhoz az esélye, hogy bejön.

Ha beleképzeled magadat a legszegényebbek helyzetébe, akkor rájössz, hogy az alacsony jövedelműeknek a lottószelvény egy racionális döntés.

A lottószelvény az egyetlen esély az életükben, hogy megkapják mindazokat a jó cuccokat, amiket te magától értetődőnek tekintesz. Egy álomért fizetnek, amelyet te nem érthetsz meg, mert már azt az álmot éled. Ezért vásárolnak a kevésbé tehetősek több lottószelvényt, mint te

2. Szerencse és kockázat

A szerencse és a kockázat testvérek

A kudarc kezelésénél az a trükk, hogy a pénzügyi életedet úgy tervezd, hogy egy rossz befektetés itt, egy elmaradt pénzügyi cél ott ne legyen képes térdre kényszeríteni, így addig játszhatsz, amíg az esélyek számodra kedvezően nem alakulnak.

Évekkel ezelőtt megkérdezték a közgazdasági Nobel-díjas Robert Shiller-t, “Mit szeretne tudni a befektetésekről, amit most nem tudunk”. “A szerencse pontos szerepét a sikeres eredményekben.” – válaszolta.

3. A sosem elég

A legnehezebben elsajátítható pénzügyi készség, hogy képessé váljunk a célszámaink megállítására. De ez az egyik legfontosabb is.

A társadalmi viszonyítás itt a legnagyobb probléma. Ahogy Nassim Taleb magyarázza:

“A valódi siker a végtelen versengésből való kilépés azért, hogy szabályozzuk tetteinket a nyugalom érdekében.”

Sok olyan dolog van, amelyet nem érdemes kockáztatni. Ilyen esetekben nem számít a potenciális nyereség.

Ne ragaszkodj túlságosan semmihez – hírnévhez, teljesítményhez vagy hasonlókhoz. Ha egy dolog igazságtalanul rombolta le a hírnevemet az csak akkor zavar, ha ragaszkodom a hírnevemhez.

4. Egymásra rakódó eredmények

A jégkorszakok nagy tanulsága, hogy nincs szükséged irdatlan mennyiségű erőre, hogy hihetetlen eredményeket érj el. 

Egy jégkorszak akkor kezdődik, amikor a nyár nem képes annyira felmelegedni, hogy elolvassza az előző tél havát. A visszamaradó jég könnyebbé teszi a hó felhalmozódását a következő télen, ami még ennél is több hó felhalmozódását teszi lehetővé az azt következő télen. Az örök hó több napsugarat ver vissza, ami több havat eredményez. Néhány száz év alatt egy szezonális hótakaró mindent beborító kontinentális jégréteggé változik.

Ha valami összeadódik, akkor egy kevés kiindulási alap is vezethet olyan rendkívüli eredményhez, ami megcáfolja a logikát.

5. Jómódúvá válni vs. Jómódúnak maradni

A pénzszerzéshez kockázatvállalás és optimizmus szükséges. De a pénz megtartásához ennek az ellenkezője kell. A pénz megtartásához alázatosság és aziránti félelem szükséges, hogy amit megszereztél épp olyan gyorsan elveszítheted. 

Takarékosság és annak az elfogadása kell, hogy eredményeid egy részét a szerencsének köszönheted, ezért a múlt sikereit nem tudod a végtelenségig ismételni.

6. Így nyerhetsz

A sikeres műtárgykereskedők hasonlóak egy indexalaphoz. 

A kereskedők nem egyenként, hanem portfólióban vásárolnak műtárgyakat. 

Vásárlás után várnak pár évet, hogy a portfólió értékes darabjainak értéke növekedjen. A portfóliót nem az összes festmény értékének összege teszi megtérülővé, hanem a néhány kivétel, amelyek aránytalanul értékessé válnak.

A Russell 3000 index hetvenháromszoros növekedést ért el 1980 óta. Ez egy látványos eredmény. Egy látványos siker. Azonban az alapban foglalt cégek 40%-a gyakorlatilag kudarcot mondott. Az alap cégeinek 7%-a azonban olyan rendkívül teljesítményt nyújtott, ami több mint elegendő volt a veszteség kompenzálására.

7. Szabadság

Kutatások szerint az élet irányításának érzése megbízhatóbb előrejelzője a pozitív jólétnek, mint életünk bármely másik objektív körülménye, amelyet figyelembe veszünk.

A pszichológusok a jelenséget reaktivitásnak hívják.

Jonah Berger, a University of Pennsylvania marketingprofesszora a következőképp foglalta össze a reaktivitást:

“Az emberek szeretik úgy érezni, hogy ők irányítanak – ők ülnek a vezetőülésben. Amikor megpróbáljuk rábírni őket valamire, akkor erőtlennek érzik magukat. Ahelyett, hogy azt éreznék, hogy ők döntöttek, inkább úgy érzik, hogy helyettük választottunk. Tehát nemet mondanak vagy mást tesznek, még akkor is, ha eredetileg szívesen tették volna ugyanazt.”

A képesség, hogy azt csináld, amit szeretnél, akkor és ameddig akarod végtelen megtérüléssel bír.

8. Az ember az autóban paradoxon

Amikor látsz valakit egy szép autót vezetni, ritkán gondolod azt, hogy milyen menő az autót vezető csávó. Helyette azt gondolod, hogy milyen menőnek gondolnának mások, ha nekem is egy ilyen autóm lenne.

Pedig nem gondolnának menőnek. 

Te sem gondolod őket menőnek.

9. A vagyon az, amit nem látsz

A vagyon a meg nem vásárolt autó. A meg nem vett gyémánt, a nem hordott óra és a visszautasított első osztályú repülőjegy. A vagyon olyan pénzügyi eszközök, amelyeket még nem változtattál át látható dolgokká.

10. Megtakarítások

A vagyonépítésnek kevés köze van a jövedelmedhez vagy a befektetési hozamodhoz, és annál több köze van a megtakarítási rátádhoz.

A vagyon csak a felhalmozódott maradék, miután elköltötted azt, amit bevállaltál. És mivel gazdagságot tudsz építeni magas jövedelem nélkül, de esélyed sincs gazdagságot építeni magas megtakarítási ráta nélkül, ezért világos, hogy melyik számít jobban.

Amikor a megtakarításokat az egód és a jövedelmed közötti különbségként definiálod, akkor rájössz, hogy sok tisztességes jövedelemmel rendelkező ember miért spórol ilyen keveset. Egy mindennapi küzdelem az ösztönök ellen az, hogy pávatollaidat a legkülső határokig kiterjeszd, és lépést tarts másokkal, akik ugyanezt teszik.

Cél nélküli megtakarítás

Csak egy konkrét célra való spórolásnak van értelme egy kiszámítható világban. De a miénk nem az. A megtakarítás fedezet az élet elkerülhetetlen meglepetéseivel szemben, hogy ne a lehető legrosszabb pillanatban érjen meglepetés.

11. Ésszerű > Racionális

Létezik egy jól dokumentált “elfogultság a hazai iránt”. Az emberek azon ország cégeibe fektetnek, amelyben ének, miközben figyelmen kívül hagyják a bolygó másik 95% -át. Ez nem lenne racionális egészen addig, amíg figyelembe nem veszed, hogy a befektetés során gyakorlatilag idegeneknek adunk pénzt. 

Ha az ismertség segít abban a hitbeli ugrásban, amely szükséges ahhoz, hogy továbbra is támogasd ezeket az idegeneket, akkor a hazai iránti elfogultság ésszerű.

A napi kereskedés és önálló részvények kiválasztása a legtöbb befektető számára nem ésszerű – az esélyek erősen a sikered ellen vannak. De mindkettő ésszerű lehet kis mennyiségben, ha a többi diverzifikáltabb befektetésedet nem érintik.

12. Meglepetés!

Scott Sagan, a Stanfordi Egyetem professzora egyszer mondott valamit, amit mindenkinek a ki kellene akasztani a falára, aki követi a piacokat és a befektetéseket:

„Folyton olyan dolgok történnek, amelyek még soha nem történtek meg azelőtt.”

Ha túlságosan a befektetési előzményekre hagyatkozol, akkor pontosan azokat a kiugró eseményeket fogod figyelmen kívül hagyni, amelyek a legjobban számítanak. A történelem egy félrevezető útmutató lehet a gazdaság és a részvénypiac jövőjét illetően, mivel nem veszi figyelembe a jelenben releváns strukturális változásokat.

A befektetések történelmének érdekes furcsasága, hogy minél visszább tekintesz, annál valószínűbb, hogy olyan világot fogsz vizsgálni, amely ma már nem érvényes. Sok befektetőt és közgazdászt vigasztal, hogy előrejelzéseiket évtizedek, sőt évszázadok adatai támasztják alá. De mivel a gazdaságok fejlődnek, a közelmúlt története gyakran a legjobb útmutató a jövőre nézve, mert nagyobb valószínűséggel tartalmaz olyan fontos feltételeket, amelyek relevánsak a jövő szempontjából.

A meglepetésekből levonható helyes tanulság az, hogy a világ tele van meglepetésekkel. Nem mintha a múltbeli meglepetéseket a jövő határainak kijelöléséhez kellene használnunk; egyszerűen el kell ismernünk a múltbeli meglepetéseket, és azt, hogy fogalmunk sincs, mi történhet ezután.

13. Hibalehetőségek

Érzelmek

A táblázatok alkalmasak arra, hogy megmondják, hogy a számok kijönnek-e vagy sem. Azonban nem tudják jól modellezni, hogyan fogod érezni magad, amikor éjszaka betakarod a gyerekeidet, és azon gondolkodsz, hogy a meghozott befektetési döntéseid vajon olyan hibák voltak-e, amelyek ártanak a jövőjüknek. 

A technikailag elviselhető és az érzelmileg lehetséges közötti különbség a tévedési lehetőségek egy figyelmen kívül hagyott változata.

Váratlan kockázatok

Minden kockázatot betervezhetsz, kivéve azokat a dolgokat, amelyek túl őrültnek tűnnek ahhoz, hogy egyáltalán elgondolkodj rajtuk. És ezek az őrült dolgok árthatnak a legtöbbet, mert ezek gyakrabban fordulnak elő, mint gondolnád, és nincs terved arra, hogy miként kezeld őket.

14. Változni fogsz

A pszichológia egyik alaptétele, hogy az emberek rossz előrejelzői jövőbeli önmaguknak. Egy cél elképzelése könnyű és szórakoztató (orvos leszel). Egy célt támogató kompetitív tevékenység a valós élet növekvő stresszfaktoraival együtt valami teljesen más (12 órás ügyelet, elveszített páciens…). 

Az USA-ban egyetemet végzettek csupán 27%-a dolgozik a diplomájához kapcsolódó pozícióban.

Annak, hogy olyan emberek, mint Ronald Read – a gazdag gondnok, akivel korábban találkoztunk a könyvben – és Warren Buffett annyira sikeresek lettek, az az oka, hogy évtizedek óta folyamatosan ugyanazt csinálták, és hagyták a kamatos kamatot dolgozni. 

De sokan annyit fejlődünk egy életen át, hogy nem akarjuk évtizedekig ugyanazt csinálni.

Ettől függetlenül a kamatos kamat akkor működik a legjobban, ha éveket, ha nem évtizedeket hagysz a növekedésre. Ez igaz nem csak a megtakarításokra, de karrierre és kapcsolatokra is. 

A kitartás a kulcs.

15. Semmi sincs ingyen

Mindennek megvan az ára, és sok mindennek csupán az a kulcsa, hogy kitaláljuk, mi ez az ár, és hajlandóak legyünk megfizetni. A probléma az, hogy sok dolog ára nem nyilvánvaló egészen addig, amíg első kézből meg nem tapasztalod azt. Ekkor azonban már ráfizetsz.

16. Te és én

Nehéz felfogni, hogy más befektetőknek más céljaik vannak, mint nekünk. Egy gondolkodásbeli hiba miatt képtelenek vagyunk felfogni, hogy racionális emberek egy miénktől teljesen eltérő lencsén keresztül is láthatják a világot.

Nehéz igazolni 700 000 dollár kifizetését egy két hálószobás floridai házért, amiben a gyerekeidet szeretnéd felnevelni, azonban teljesen logikus megvenni ugyanezt a házat, ha azt tervezed, hogy néhány hónap múlva a növekvő árakkal rendelkező piacon túladsz a házon.

Amit nem veszel észre, hogy azok a kereskedők, akik a részvény árát meghatározták, más játékot játszottak, mint te. Egy részvényért hatvan dollár elfogadható ár volt a kereskedő számára, mert azt tervezte, hogy a nap vége előtt eladja a részvényeket, amikor az ár valószínűleg magasabb lesz. De hatvan dollár katasztrófa volt számodra, mert hosszú távon akartad megtartani a részvényeket. 

A legfontosabb dolog, amit ajánlani tudok, az az, hogy tegyél meg mindent annak érdekében, hogy megtudd te milyen játékot játszol.

17. A csábító pesszimizmus

„Olyan okokból, amelyeket soha nem értettem, az emberek szívesen hallják, hogy a világ a pokolba tart.”

Deirdre McCloskey

18. Amikor mindent elhiszel

2007-ben meséltünk egy történetet a lakásárak stabilitásáról, a bankárok körültekintéséről és a pénzügyi piacok képességéről az árkockázat pontos meghatározására. 

2009-ben már nem hittünk ebben a történetben. 

Csak ez változott. 

De ez megváltoztatta a világot.

Ha egyszer stratégiát vagy oldalt választasz, akkor pénzügyi és szellemi szempontból is befektetsz beléjük. Ha azt szeretnéd, hogy egy bizonyos részvény tízszeresére emelkedjen, akkor a növekedéspártiak válnak a törzseddé. Ha úgy gondolod, hogy egy bizonyos gazdaságpolitika hiperinflációt fog kiváltani, akkor az lesz a te oldalad.

Kezeld úgy a pénzed, hogy az elősegítse az éjszakai alvást!

19. Mindent összefoglalva

Ha befektetőként jobban akarsz teljesíteni, akkor a leghatékonyabb dolog, amit megtehetsz, az az időhorizontod növelése. Az idő a legerősebb erő a befektetésben. Az apró dolgok nagyra nőnek és a nagy hibák elhalványulnak segítségével.

Használd a pénzt, hogy visszaszerezd az időd feletti irányítást

Ha nem rendelkezel idővel, akkor az egy hatalmas és egyetemes baklövés a boldogságoddal szemben. Az a képesség, hogy azt csinálj, amit akarsz, amikor csak akarsz, azzal, akivel akarsz, ameddig csak akarod, fizeti a pénzügyekben meglévő legmagasabb osztalékot.

Szeretned kell a kockázatot, mert idővel megtérül. De paranoiásnak kell lenned a romboló kockázattal szemben, mert az megakadályozza, hogy olyan jövőbeni kockázatokat vállalj, amelyek idővel megtérülnek.

20. Vallomások

A függetlenség számomra nem azt jelenti, hogy abbahagyom a munkát. Azt jelenti, hogy csak a kedves emberekkel nekem tetsző munkát végzek a kívánt időpontokban, ameddig csak akarom.

A pénz pszichológiája magyarul

Megjelenése után angolul olvastam el Morgan Housel könyvét, ami több új nézőponttal is kiegészítette a pénzhez való viszonyomat. Olvastam több pénzügyi és befektetési könyvet, de kevés volt képes bullshit nélkül mesélni a pénzzel való viszonyunk emberi oldaláról, gondolkodásunk típushibáiról.

A pénz pszichológiája ma már magyar fordításban is kapható. Ha kedvet kaptál az összefolgaló alapján a kötet elolvasására, érdemes a kiadó honlapját felkeresned, ahol az olvasolista kuponkódot használva 10% kedvezményt kaphatsz!*

a pénz pszichológiája

Az olvasolista kuponkód a kosárösszegből ad 10% kedvezményt, más kuponkóddal együtt nem használható. A 850 Ft-os szállítási díjat a kuponkód nem csökkenti, viszont 7000 Ft rendelési érték felett a szállítás ingyenes. Az olvasolista kuponkód időbeli korlátozás nélkül, többször is felhasználható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük