Skip to content

Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége

Sohasem olvastam ehhez hasonló könyvet. A lét elviselhetetlen könnyűsége egy filozofikus regény. A cselekmény a kommunista uralom alatti Csehországban játszódik. Világok találkoznak Kundera regényében úgy, hogy csupán két történetet mesél el az író. A kötet bevezet bennünket a művészetekbe, a politikába, bemutatja a szovjet terrorban élők mindennapjait, filozofikus kérdéseket tesz fel, miközben egy érdekes történetet mesél el. 

A könyv mondanivalójának jelentős részét valószínűleg fel sem fogtam. Egyszerűen egy olyan letaglózó könyvről van szó, amit akár többször is érdemes olvasni (de egyszer mindenképp).

Nem vesződnék a cselekmény bemutatásával vagy a könyv főbb mondanivalójának összefoglalásával. A lét elviselhetetlen könnyűségét nem lehet összefoglalni. Ezért inkább itt hagyok néhány idézetet, amiken érdemes elgondolkozni.

a lét elviselhetetlen könnyűsége

Idézetek

“A nehézség, a szükségszerűség és az érték – három, tartalmilag összefüggő fogalom: csak az a nehéz, ami szükségszerű, csak az értékes, aminek súlya van.”

“Aki folyvást „valahova följebb” törekszik, annak számolnia kell azzal, hogy egy napon elszédül.”

“Cselekedeteinknek mindig olyasvalami ad értelmet, ami számunkra tökéletesen ismeretlen.”

“A bűnös rendszereket nem bűnözők, hanem lelkes emberek hozták létre.”

“Az ember sohasem tudhatja, mit akarjon, mert csak egy élete van, s azt semmiképp sem tudja összehasonlítani az előző életeivel, vagy megjavítani az elkövetkező életei során.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük