Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége

Sohasem olvastam ehhez hasonló könyvet. A lét elviselhetetlen könnyűsége egy filozofikus regény. A cselekmény a kommunista uralom alatti Csehországban játszódik. Világok találkoznak Kundera regényében úgy, hogy csupán két történetet mesél el az író. A kötet bevezet bennünket a művészetekbe, a politikába, bemutatja a szovjet terrorban élők mindennapjait, filozofikus kérdéseket tesz fel, miközben egy érdekes történetet mesél el. 

A könyv mondanivalójának jelentős részét valószínűleg fel sem fogtam. Egyszerűen egy olyan letaglózó könyvről van szó, amit akár többször is érdemes olvasni (de egyszer mindenképp).

Nem vesződnék a cselekmény bemutatásával vagy a könyv főbb mondanivalójának összefoglalásával. A lét elviselhetetlen könnyűségét nem lehet összefoglalni. Ezért inkább itt hagyok néhány idézetet, amiken érdemes elgondolkozni.

a lét elviselhetetlen könnyűsége

Idézetek

“A nehézség, a szükségszerűség és az érték – három, tartalmilag összefüggő fogalom: csak az a nehéz, ami szükségszerű, csak az értékes, aminek súlya van.”

“Aki folyvást “valahova följebb” törekszik, annak számolnia kell azzal, hogy egy napon elszédül.”

“Cselekedeteinknek mindig olyasvalami ad értelmet, ami számunkra tökéletesen ismeretlen.”

“A bűnös rendszereket nem bűnözők, hanem lelkes emberek hozták létre.”

“Az ember sohasem tudhatja, mit akarjon, mert csak egy élete van, s azt semmiképp sem tudja összehasonlítani az előző életeivel, vagy megjavítani az elkövetkező életei során.”

Folytatjuk e-mailben?

Írok egy hírlevelet válogatott könyvajánlókkal és egyedi tartalmakkal. Tetszett, amit olvastál és szeretnél többet? Iratkozz fel!

Érdekel mire számíthatsz? Olvass bele!


Hasonló tartalmak

Miért (nem) fizetünk a hírekért online?

Az internet nagy ígérete volt az információ demokratizálása. Az ingyenes tartalomra treníroztak bennünket, majd mi váltunk a termékké, ahelyett hogy fizettünk volna érte. Az online

Notion Útmutató – Ilyen egy produktivitási csodaapp

A Notion egy nehezen kategorizálható, minden egyben platform. Segítségével adatbázisokat, tudástárakat, to-do listákat, produktivitási rendszerek és számtalan egyéb problémára megoldást nyújtó felületet készíthetünk. A Notion

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2018-2020 – Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató

Folytatjuk e-mailben?

Nem, nem ígérek kamu pdf e-könyvet.

Helyette:

  • Kapsz havonta egy e-mailt válogatott könyvajánlókkal.
  • Küldök egy általam gondozott listát olvasásra érdemes cikkekről.
  • Új cikkekről elsőként értesülsz.