Skip to content

A legjobb önfejlesztő könyvek toplistája

legjobb önfejlesztő könyvek

Az önfejlesztő könyvek és a self-help iparág rendkívül ellentmondásos. A nemzetközi bestsellerek milliós nagyságrendű eladásai sem garantálják, hogy a könyv valóban hasznos lesz számodra.

A pszichológusok gyakran bírálják az önfejlesztő könyveket azok szenzációhajhászsága, tudományos megalapozatlansága miatt, az olvasók pedig sokszor áradoznak a könyvek életükre gyakorolt rendkívüli hatásáról, majd két hét múlva arra eszmélnek, hogy semmi sem változott.

A self-help műfajt érdemes a helyén kezelni. A legtöbb könyv nem csodapirula (még ha azt ígéri is). Önfejlesztő könyveket olvasni felemelő érzés, azonban ha nem építjük be a benne foglaltakat a mindennapjainkba, akkor csupán a halogatás egy újabb módja. Vigyázni kell azonban a rossz tanácsokkal. A több millió eladott példányszám még nem validál egy írót pénzügyi tanácsadóként vagy életvezetési coachként. Ha világsikert futott be egy könyv, akkor talán számunkra is mutathat valami újat, de érdemes kritikusan viszonyulni a mézes-mázas szavakhoz.

Összegyűjtöttem a 10 legtöbbet eladott önfejlesztő könyvet, amelyek kivétel nélkül több, mint tízmilliós példányszámban keltek el, illetve több nyelvre is lefordították azokat.

Ezek lennének a legjobb self-help könyvek? Kétlem.

Mindenki egyedi, mindenki más gondolatokra rezonál. Az eladások mértékétől függetlenül sok, a tízes listában foglaltaktól jobb könyv is található a könyvesboltok polcain, de ebben a cikkben engedjük át magunkat a társadalmi bizonyítékok torzító hatásainak és vegyük szemügyre a nemzetközi self-help bestsellerreit.

1. Erőleves a léleknek – 101 erőt adó és lélekemelő történet

Jack Canfield és Marc Victor Hansen hétköznapi emberek felemelő történeteit tartalmazó könyve először 1993-ban jelent meg, azóta pedig több mint 130 millió példány kelt el a könyv különböző kiadásaiból, rövidített verzióiból.

A kötet szakít a majd én megmondom stílusú, illetve a sikeres embereket ajnározó vonallal. Hétköznapi emberek hétköznapi történeteivel világítanak rá a szerzők az élet valóban fontos elemeire és nyújtanak motivációt.

Az unortodox cím a könyven való hosszas ötletelés során született. A szerzők a lélek gondjaira kerestek gyógyírt, amikor Jacknek eszébe jutott nagymamája szavai: “Kisfiam, a húsleves mindent meggyógyít.”

Lehet, hogy nem mindenre jó a húsleves, azonban minden idők egyik legsikeresebb self-help brandjévé tette a szerzőket több milliós eladott példányszámmal, TV műsorral.

2. Gondolkodj és gazdagodj

napoleon hill gondolkodj és gazdagodj

Talán az egyik legnagyobb hatást kiváltó önfejlesztő könyv Napoleon Hill Gondolkodj és gazdagodja. Az először 1937-ben megjelent könyv több, mint 100 millió példányszámban kelt el számtalan nyelvre lefordítva.

Andrew Carnegie iparmágnás biztatására és támogatásával Napoleon Hill a kor 40 milliomosát interjúvolta meg a siker receptjét kutatva. A hosszú évek kutatómunkáját 16 szabályban és 13 alapelvben foglalta össze Napoleon Hill.

Olyan területeket érint könyvében mint az önszuggesszió és a vágyak sikere gyakorolt hatása, a mastermind csoportok szerepe és a sikertelenség okai.

A Gondolkodj és gazdagodj nem csak a gazdagságról szól, mivel a lefektetett szabályok is inkább belső értékek, kisebb részben alkalmazható praktikák.

Személy szerint nagy hatással volt gondolkodásomra Napoleon Hill, a könyvéről írt összefoglalóm érdemes lehet átlapozni, hogy tudd mire számíthatsz.

3. Gazdag papa, szegény papa

Gazdag pap, szegény papa

Robert Kiyosaki könyvében egy gyerekkori történetre felépítve mutatja be a középosztálybeli gondolkodás és a tehetősek gondolkodásmódja közötti különbséget. Míg Kiyosaki szegény papája szorgosan gyűjtögetett és az állásából, megtakarításaiból kívánt megélni, addig a szomszéd gazdag papa befektette a pénzét jövedelmet termelő eszközökbe, ingatlanokba.

A könyv először 1997-ben jelent meg, azóta pedig 58 milliónál is több példányt értékesítettek.

Vagyontárgy helyett eszközként gondolni az ingatlanra egy nagyon hasznos tanács Robert Kiyosakitól, azonban a befektetési célból hitelre vásárolt ingatlanok visszafelé is elsülhetnek.

A Gazdag papa könyvekre érdemes gondolkodásmódot befolyásoló írásokként gondolkodni, mintsem minden egyes tanácsát vakon követni

4. Éld az életed

Éld az életed!

Az önfejlesztő könyvek spirituálisabb táborához tartozik Louise L. Hay könyve, amelyet egy mentális kezeléssorozatként határoz meg az írónő.

A könyv célja a céljaink elérésében gátló mentális beidegződések felismerése és megszüntetése, annak érdekében, hogy semmi se álljon köztünk és a boldog élet között.

A spirituális könyvek vagy gyökeresen változtatják meg a gondolkodásmódunkat vagy süket fülekre találnak. Louise L. Hay könyvét 35 milliónál többen vették kézbe, sokan esküdnek rá.

5. Hová lett a sajtom?

Hová lett a sajtom?

Dr. Spencer Johnson motivációs és önfejlesztő könyve két apró egér, Szimat és Spuri segítségével mutatja be a változás elfogadását és az új helyzetekhez való idomulás fontosságát.

A történet helyszíne egy útvesztő, míg a központi eleme a sajt, ami nem csak mint cél, hanem mint metafora jelenik meg. A sajt minden lehetséges célunk metaforája: siker, pénz, elismerés, boldogság.

Az  1998-ban megjelent bestsellerből 26 milliónál is több példány fogyott világszerte, több mint 36 nyelvre fordították le és 5 évig vezette a The New York Times bestseller listáját.

6. A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

a kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Leginkább a Gondolkodj és gazdagodjhoz hasonló Stephen R. Covey bestsellere. A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása nem a gazdagságról, hanem az eredményességről, a sikerességről és az ahhoz vezető útról, értékekről szól.

A 25 milliónál többször megvásárolt könyv túllép a get-rich-quick tippeken és a sikeres emberekben közös jellemvonásokról szól.

Ha egy könyv kiérdemli az önfejlesztő könyv jelzőt, akkor az az 1989-ben megjelent A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása.

7. A Titok

a titok

Talán a legsikeresebb újhullámos önfejlesztő könyv Rhonda Byrne’s kötete. A szenzációhajhász marketing 20 millió eladott kötet fölé repítette a Titkot, amely a vonzás törvénye nevű, univerzumot mozgató erőről szól.

Sokan élnek kritikával, hogy a szerző csupán Napoleon Hill és Dale Carnegie műveit csomagolta újra és adott nekik egy figyelemfelkeltő nevet.

Valóban visszaköszönnek a klasszikusok gondolatai a Titokban, de más nézőpontból leírva, sok új elemmel kiegészítve. A könyv megjelenése óta eltelt húsz év bizonyította, hogy a Titok nem csodaszer és a vizualizáció nem megoldás mindenre. Ettől függetlenül gondolatébresztő olvasmány Rhonda Byrne’s könyve.

8. Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket

hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket

Dale Carnegie self-help guru könyve a sikerkönyvek hosszú sorát gyarapítja, azonban műfajában az egyik legelső világméretű sikert elérő kötettel.

Először 1937-ben jelent meg, 1981-ben átdolgozták, azóta pedig 36 nyelven több mint 16 millió példány kelt el belőle.

A könyv címe rendkívül lelketlenül hangzik, ha valaki Dale Carnegie művét olvassa joggal hihetnénk azt, hogy egy mindenkin átgázoló törtető.

A Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket a meggyőzőképesség fejlesztésén túl jobb előadóvá, jobb hallgatósággá és természetesen sikeresebbétesz. Vagyis ezt ígéri a könyv előszava.

9. A férfiak a Marsról jöttek, a nők a Vénuszról jöttek

a férfiak a marsról jöttek

John Gray párkapcsolati tanácsadó 1992-ben megjelent kötetéből 15 millió példánynál is több kelt el. A könyv szerint a leggyakoribb párkapcsolati problémák a nők és férfiak alapvető pszichológiai különbségei miatt adódnak. A szerző ezeket a problémákat veszi célba és ad gyakorlatias tanácsot megoldásukra. Pontosan a gyakorlatiassága miatt sokszor általánosít John Gray és a nemi sztereotípiákra érzékeny olvasók zsebében kinyílhat a bicska.

A könyv kritikusai sem tudják azonban megcáfolni, hogy a A férfiak a Marsról jöttek, a nők a Vénuszról minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott párkapcsolati könyve.

10. Az ember az értelemre irányuló kérdéssel szemben

Az önfejlesztésnek nem szabad mindig a sikerről, a befolyásolásról és a hatékonyság növeléséről szólnia. Mindezek fontosak, de csak egy nagyobb kirakó alkotórészei.

Viktor Frankl története a második világháborús koncentrációstáborokig nyúlik vissza. A könyvben a tábori viszonyokon és személyes küzdelmein keresztül keres választ a fontos kérdésre: mi az élet értelme?

Frankl úgy hiszi, hogy nem tudjuk elkerülni a szenvedést, de mi döntjük el hogyan reagálunk a külső körülményekre és hogyan tesszük magunkat túl rajtuk új célkat találva (sztoicizmus?). A szerző pontosan tudja, hogy a legembertelenebb helyzetben is van az életnek lehetséges értelme. A pszichológus Frankl tapasztalataira alapozva alkotta meg a logoterápia módszerét, amelyről további részleteket oszt meg könyvében.

Az ember az értelemre irányuló kérdéssel szemben (Man’s ​Search For Meaning) nehéz olvasmány, de minden oldala megszívlelendő tanácsokat tartalmaz.

A listában szereplő könyvek közül számomra Viktor Frankl könyve volt a legnagyobb hatással.

Útmutató önfejlesztő könyvekhez

Legyen a célod akár a személyiséged fejlesztése, produktivitási pratikák elsajátítása vagy csupán pillanatnyi motivációs löket szerzése ez a lista a segítségedre lehet.

Az imént felsorolt 10 könyv kiállták az idő próbáját és több millió emberre voltak hatással. Az önfejlesztő könyvekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy bár sokat adhatnak hozzá a gondolkodásmódodhoz, azonban nem érdemes minden bennük foglalt mondatot tényként kezelni.

Nem érdemes csodát sem várni ezektől a könyvektől. Elsősorban a látásmód szélesítését és a gondolkodásmód fejlesztését szolgálják a self-help könyvek, nem mondják meg mit csinálj, csupán azt, hogy hogyan.

A Hogyan? azonban sokszor személyre szabható. Több említett könyv is tartalmaz olyan gyakorlatokat, amelyek nem egy keretrendszerbe szeretnének betuszkolni, hanem az eszközöket adnak a kezedbe, amelyek segítenek megtalálni a saját válaszaidra.

A cikkben felsorolt és sok más könyvekből összegyűjtöttem a számomra leghasznosabb gyakorlatokat:

Tetszik, amit olvasol?

Hetente írok egy levelet, amiben klassz cikkeket osztok meg és leírom mit tanultam a héten.


Utolsó kiküldött levél: 2022.10.30.
Tagok száma: 1190

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük