Skip to content

A legjobb önfejlesztő könyvek szubjektív toplistája

legjobb önfejlesztő könyvek

Az önfejlesztő könyvek és a self-help iparág rendkívül ellentmondásos. A nemzetközi bestsellerek milliós nagyságrendű eladásai sem garantálják, hogy a könyv valóban hasznos lesz számodra.

A pszichológusok gyakran bírálják az önfejlesztő könyveket azok szenzációhajhászsága, tudományos megalapozatlansága miatt, az olvasók pedig sokszor áradoznak a könyvek életükre gyakorolt rendkívüli hatásáról, majd két hét múlva arra eszmélnek, hogy semmi sem változott.

A self-help műfajt érdemes a helyén kezelni. A legtöbb könyv nem csodapirula (még ha azt ígéri is). Önfejlesztő könyveket olvasni felemelő érzés, azonban ha nem építjük be a benne foglaltakat a mindennapjainkba, akkor csupán a halogatás egy újabb módja. Vigyázni kell azonban a rossz tanácsokkal. A több millió eladott példányszám még nem validál egy írót pénzügyi tanácsadóként vagy életvezetési coachként. Ha világsikert futott be egy könyv, akkor talán számunkra is mutathat valami újat, de érdemes kritikusan viszonyulni a mézes-mázas szavakhoz.

Összegyűjtöttem a 10 legtöbbet eladott önfejlesztő könyvet, amelyek kivétel nélkül több, mint tízmilliós példányszámban keltek el, illetve több nyelvre is lefordították azokat.

Ezek lennének a legjobb self-help könyvek? Kétlem.

Mindenki egyedi, mindenki más gondolatokra rezonál. Az eladások mértékétől függetlenül sok, a tízes listában foglaltaktól jobb könyv is található a könyvesboltok polcain, de ebben a cikkben engedjük át magunkat a társadalmi bizonyítékok torzító hatásainak és vegyük szemügyre a nemzetközi self-help bestsellerreit.

Az önfejlesztő könyvek az nem valami egzaktan megfogható téma, tehát vannak itt filozófiai könyvek, könyvek, személyes pénzügyekről, szokások kialakításáról és egyéb ilyen önéletrajzi könyvek is például.

Ezek lesznek a mai cikk témája, és mivel nem túl sokat fogok mondani egyes könyvekről, de azért elmondom, hogy mi hova és miért tesszük be ebbe a négy elemű rangsorba.

  • Az „S” az a nagyon jó, mindenkinek el kell olvasni típusú könyvek.
  • Az „A” szintén jó, de nem a legeslegjobb könyvek.
  • A „B” az átlagos könyv
  • és a „C” az, amit talán nem érdemes elolvasni.

Kezdhetjük a könyvek rangsorolását.

Ryan Holiday: Hív a bátorság

Az első könyv, az a Ryan Holiday-nek a Hív a bátorság című könyve.

Ezt én a B kategóriába tenném.

Ryan Holiday most elindult egy új tematikán, mert az előző könyvekben inkább a sztoicizmusról írt három könyvet, az volt Az ego az ellenség, Az egyensúly a kulcs és Az akadály maga az út. Ez volt a három sztoikus könyv, és most pedig az erények címke alatt ír új könyveket.

Ha jól tudom, ezután már egy, a második kötet is megjelent, és ez az erénysorozatnak az első kötete.

Ebben igazából leírja, hogy hasonlóan működik az élet, mint a híres hős útja hasonlat, ahol hív egy küldetésre az élet, vagy a sors, vagy bárhogy nevezed, gyakran visszautasítjuk ezt a hívást, de mégis a bátorság az, amivel elindultunk azon az úton, amivel jobbak lehetünk.

Ehhez sok sztorit hoz, például hogy valakinek 20-25 év telt el a küldetésre hívás és a tényleges cselekvés között, és mégis milyen nagy dolgokat tettek, de a poént nem lövöm le.

Szerintem érdemes elolvasni, viszont nem ez az életem könyve, sőt, nem is ez a legjobb Ryan Holiday könyv.

Nekem az Ego az ellenség jobban tetszett.

Ryan Holiday: Az ego az ellenség

Talán ez volt az első olyan önfejlesztő könyv, amit olvastam, de nekem ez tetszett a legjobban.

Ryan sok példát hoz arra, hogy hogyan teheti tönkre egy ember életét, vagy karrierjét az egó. És ellenpéldák is, hogy hogyan például a sztoikusok hogyan menedzselték az egójukat, és jó gyakorlati példák vannak, meg a sztorik is érdekesek benne, amit utána fel tudsz használni.

Az akadály maga az utat vagy nem olvastam, vagy nem hagyott bennem olyan maradandó élményt, hogy itt most a ranglistára felkerüljön. Tehát a következő kötet, amiről beszélni fogunk, az Az egyensúly a kulcs.

Ryan Holiday: Az egyensúly a kulcs

Valamivel igazából kevésbé jónak találom, mint Az ego az ellenséget. Ez a sztoikus filozófiáról és a sztoikus sztorikról szóló sorozatnak az utolsó kötete, tehát a harmadik volt, ha minden igaz.

A Holiday könyveknek az az egyik előnye, hogy nagyon sok kutatást tesz bele, és sok érdekes sztorit oszt meg, még hogyha az nagyon távolról kapcsolódik bármilyen filozófiához is. Ezekből a sztorikból lehet erőt meríteni, és nem is az, hogy ez egy önfejlesztő könyv, és megmondja, hogy csináld ezt, hanem megosztod a sztorikat, hogy történelemben kinek mi vált be.

Például Az egyensúly a kulcsban a halogatásról ír, ami nem is a halogatásról, hanem hogy folyton csinálnunk kell valamit, és az élet felgyorsult, és erre hoz például egy példát, hogy Napóleonnak volt egy szokása, amivel kezelte ezeket a felfokozott elvárásokat, mégpedig hogyha érkezett egy level, azt két hétig nem bontotta ki.

Ha letelt a két hét, azt kibontotta, és hogyha sürgős volt, akkor úgyis valamilyen más módon újra keresték és foglalkozott vele. Ha pedig nem volt súlyos, akkor egyszerűen nem rabolta az idejét, és meg tudta őrizni az egyensúlyát.

Mondjuk ez kérdéses, hogy valóban meg tud történni, de mindenesetre a sztori az egy jó tanmese.

Amiből kiindul az összes Ryanair Holidayes könyv, és az összesben van rá említés, az a Marcus Aurelius-féle Elmélkedések.

Marcus Aurelius: Elmélkedések

Marcus Aurelius egy római császár volt. Az Elmékedések pedig nem egy ilyen magát olvastató könyv, hanem naplóbejegyzéseknek gyűjteménye, amiben van egy csomó értékes gondolat, és ennek a megemésztése, vagy ebből való inspirálódás volt Ryan Holifay könyveinek a nagy része.

Szerintem az Elmélkedések, a sztoikus könyvek egyszerű ember által érthető történeteinek alfája és omegája.

Úgyhogy, ha a Ryanair Holiday könyvet kezdenél, akkor én először egy jó Marcus Aurelius könyvet ajánlanék, ami pedig az Elmélkedések. Magyarul is megjelent.

A következő pedig két Robert Green könyv, mégpedig A hatalom 48 törvénye és A kiválóság hatalma.

Robert Green: A hatalom 48 törvénye

A hatalom 48 törvény nem jelent meg magyarul. Én lefordítgattam a törvényeket és írtam róla egy összefoglalót, viszont igazából ez magyar fordításban nem jelent meg soha. Én is angolul olvastam és abból csináltam ezeket az egyszerű fordításokat.

Holiday amiket írt, annak a nagy részét és a stílusát is Robert Greentől csente el, mert asszisztenseként dolgozott sokáig. Robert Green-nél még jobban jelen van ez a sok kutatás sztori a könyvekben, és ez nics másképp A hatalom 48 törvényében sem.

Római császárok, kínai középkori sztorik, börtönmesék és nagyon sokféle ötlet, filozófia és vallás keveredik ebben a kötetben. Egy kicsit populista, egy kicsit jobban, sötétebben ábrázolja a világot talán, mint amilyen, de mindenesetre ez nem egy rossz könyv, és szerintem egy szinten van, ha nem egy kicsit jobb a Ryan Holiday-féle könyvekek.

Mondjuk a stílus az más, és nem is inkább az ilyen, hogyan győz le az egódat, vonalra áll rá, bárvan ilyen törvény is benne, de sok manipulatív jellegű érdekesség is van, ami azért a Holiday könyvekben nincs jelen, tehát ezért ezt az A kategóriába rakom.

Robert Green: A kiválóság hatalma

Ez az eddigi egyik legjobb önfejlesztő könyv, amiben gyakorlati tippek is vannak. Itt nagy klasszikusokat és sokat említ embereknek a történetein keresztül rak össze valamilyen keretrendszert Robert Greeb, hogy hogyan lehet elérni a kiválóságot,

Itt igazából három szakaszra osztja a kiválósághoz való utat.

  • tanoncság: amikor megtanulod, rájössz, hogy mit szeretsz, rájössz, miben vagy jó és abban elkezdesz elmélyülni.
  • kreatív-aktív szakasz: amikor már tudod, hogy miben vagy jó, és akkor ott elsajátítottad az alapokat, és elkezdesz kísérletezni, olyan dolgokat csinálsz, amiket más talán még nem csinált,
  • mester: a harmadik szakasz, amikor pedig már ezt többnyire fejleszted, és te leszel a legjobb abban, amit csinálsz.

Itt a kiválóság hatalmában ír egyébként Robert Green a mentorok szerepéről is, és itt van egy jó idézet, amit hoztam. A mentorokról ez pedig úgy szól, hogy

Ami neked 10 évig tartott, arra lehet elég lett volna öt év a megfelelő útmutatással.

Szerintem ez jól szemlélteti a könyvben lévő kis bölcsességbombonokat, amiket Robert Green megoszt velünk. Egyébként ez egy szép hosszú könyv.

És ez a Ryanair-díjas sztoicizmus fejezet vége is lehetne, de itt most teszünk egy sorrendbeli változást, és előhozzuk Epiktétosznak a kézikönyvecskéjét, és azt hiszem, ez az utolsó sztoikus könyv, amit most rangsorolni fogunk.

Epiktétosz kézikönyvecskéje

Igazából ez is azért került be a listába, mert ez is egy rövidebb könyv, ami nem olvasmányos, hanem inkább különböző sztorik, szituációknak a gyűjteménye. Hasonlít Marcus Aurelius Elmélkedéseihez, viszont nekem jobban tetszettek az elmélkedésekben lévő sztorik, még akkor is, hogyha Ryan Doliay és Robert Green sokat idéz a kézikönyvecskéből.

Jó, de nem az életem legjobb könyvei kategóriába sorolnám.

Tökéletes rendetlenség

A következő pedig a Tökéletes rendetlenség című könyv, és ez jól kapcsolódik a másik két könyvhöz, amit még hoztam, ilyen önfejlesztő jelleggel.

Talán úgy több értelme van, hogyha először ezekről beszélek.

Tehát az első David Allen-féle GTD módszer.

David Allen: GTD, Hatékonyságnövelés stresszementesen

Ezt a könyvet elolvastam és a benne lévő produktivitási módszert, amit dióhéjban annyi, hogy összeírod az összes teendődet, ezeken aktívan gondolkodsz, akkor lesz egy beérkező mappád, én beteszed a teendőket, azután a teendőket rangsorolod, tervet csinálsz, hogy hogyan fogod ezt kivitelezni, és a végén pedig megnézed, hogy mit sikerült, reflektálsz ezeken, és így igazából mindent kiírsz, és semmi sem marad a fejedben, ezért nem fogsz elfelejteni dolgokat.

Úgyhogy ez nagyon egy rövid egyszerűsítése volt a GTD módszernek.

Körülbelül két éve sokat változtattam rajta, ahogyan adaptálom a könyvben leírtakan, és van sok dolog, amit kihagytam belőle, mert feleslegesnek éreztem, viszont maga a módszer szerintem tök jó, és érdemes elolvasni a könyvet is, és abból kipróbálni mindent, és ami neked hasznos lehet.

Sönke Ahrens: How to take smart notes?

Míg a GTD módszer a teendőinkben tesz rendet, addig Hogyan jegyzetelj okosan? könyv pedig a jegyzeteinkbe próbál valamilyen rendszert vinni.

Hát ezt inkább a B kategóriába tenném, mert ez egy gondolatnak az összefoglalása, tehát a zettelkasten rendszerről szól, és a zettelkastennel történő jegyzetelésről szól ez a könyv. Viszont azt ugye Nicolas Lumen fejlesztette ki,az ő rendszere volt, tehát annak a lényegét próbálja átültetni egy könyvbe.

Jól leírja a rendszernek az alapjait, és érdemes elolvasni ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni ebben a rendszerben jegyzetelni. Valószínűleg ez a könyv önmagában nem elég. Ezt azért is tettem be ide, mert most megjelent a Thiago Forte-nak a How to build a Second Brain című könyve.

És az pedig igazából a a Luhmann-fée zettelkasten popularizált verziója, tehát inkább a forrással kezdtem, és a How to take smart notes került be a listába, ami pedig jó, de nem életem könyve.

A Tökéletes rendetlenség című könyv jól beillik ide, mert ez a két könyv ilyen nagyon szigorú rendet akar vinni mind a tevékenységeidbe, mind a jegyzeteidbe, és ezért jó egy ilyen egyensúlyt hozó könyv.

Nem mindig az a legjobb, hogyha mindent megtervezel, hogyha tökéletes rend van körülötted, és hoz a szerző egy csomó példát arra, hogy mikor lehet esetleg káros a rend, például amikor mindent letörölsz, fertőtlenítesz, akkor voltak erre kutatások, hogy nagyobb valószínűséggel kapsz el betegségeket, hogyha folyton minden teljesen steril körülötted.

Ez egy rövidebb könyv, viszont nagyon olvasható, és jó sztorik vannak benne a kis rendetlenség előnyeiről.

Viszont ez sem életem könyvei közé tartozik, viszont nagyon jó, úgyhogy az olvasásra javasolt kategóriába tettem.

Morgan Housel: A pénz pszichológiája

Miután a rendet és a rendetlenséget kitárgyaltuk, hoztam egy pénzügyi könyvet, ami pedig Morgan House a pénz pszichológiája.

Bár azt hinnéd, hogy önfejlesztő könyveknél itt most minden könyvből meg fognak téged tanítani, hogyan legyél szemtelenül gazdag, de ez valójában nem így történik.

A Morgan Housel-féle könyv, az inkább a pénz mögötti gondolkodásról, azokról a tipikus csapdákról szól, amikbe beleesünk, miközben a pénzünkkel bánunk, és ebben is vannak jó sztorik, hogy hogyan lehet gondolkodni a pénzről és mennyiféle módon lehet logikusan és logikátlanul gondolkodni.

A pénzzel való viszonyunk az inkább érzelmi, mintsem logikus, és ezt is érdemes figyelembe venni a pénzről hozott döntéseinkkor.

Ez egy nagyon jó könyv mlgha szigorúan véve nem is önfejlesztő könyv, de akkor is ezt itt meg akartam említeni, mert az egyik leghasznosabb könyv, amit az utóbbi években olvastam. Tehát ezt mindenképpen javaslom mindenkinek olvasásra.

James Clear: Atomi szokások

Viszont ugyanez a kategória az atomi szokások, tehát azt is nagyon-nagyon sokan vették meg, és igazából ez is közelebb hozza az emberekhez a szokásokat, és nem ez a nagyon sok kutatásból mondok egy szabályt, és azt neked meg kell csinálnod, és akkor minden jó lesz és produktív leszel.

Az atomi szokások egy emberközpontú helyzetből indul ki, és azzal foglalkozik, hogy mi a jelen helyzet, és azt hogyan tudod megváltoztatni kis lépésekben szokások útján. Innen is ered a könyvnek a címe.

Ebben nem ilyen nagyon nagy gondolatok vannak, hanem kis tippek, amik valóban változáshoz vezethetnek, és attól függetlenül nagyon sok kutatás van mögötte.

Úgyhogy ez is szintén egy nagyon javasolt könyv, nekem nagyon tetszett, és talán ideje lenne már újra elolvasni, mert kezdem elfelejteni, hogy milyenek is ezek a jó szokások.

Tim Ferris: A 4 órás munkahét

Bár nagy hatást gyakorol rám az olvasásakor, de ez a virtuális asszisztensekkel és kínaiakkal csinálhatom meg a munkám egy részét, mert olcsóbban dolgoznak, olcsóbban a béren azért, már a könyv olvasásakor is egy kicsit sántított.

A gyakorlati megvalósítás, amiről Ferris ír manapság szerintem már annyira nem működik, vagy gondoljuk úgy, hogy az nem feltétlenül a legemberségesebb módszerek, amikről a kötetben írt, viszont vannak benne használható dolgok, és nekem ez volt igazából az első önfejlesztő könyv, amit olvastam.

Jó ilyen útindító volt, úgyhogy ha te is ilyen helyzetben vagy, érdemes ezzel a könyvvel megismerkedni. És most pedig, hogy már kezdünk kifogyni a könyvekből, a lista elejére hozom ezt a többi kötetet is, és itt most már az utolsó hat-hat-hét könyvről fogunk beszélni.

Napoleon Hill: Gondolkodj és gazdagodj

A következő kötet az Napóleon Hill Gondolkodj és gazdagodj című könyve, amiben bajban vagyok, hogy hova tegyem, mert hát ez is hasonló a Tim Ferris könyvhöz, tehát sok mindenben nem értek vele egyet. Viszont amikor olvastam, akkor sűrűn bólogattam, és egy csomó dolgot felfedeztem, amiben érdemes fejlődni.

Szenzációhajhász címe van, viszont nem is igazából a meggazdagodásról szól, hanem értékesítői szemlélettel közelíti meg az életet. Napóleon Hill követte Dale Carnegie-t, a kor egyik leggazdagabb emberét, és az ő életéről tanultakat írta le ebbe a könyvbe.

A könyv arról szól, hogy hogyan keressük meg azokat a szituációkat, amikor magunknak is hasznot tudunk termelni azáltal, hogy másokat segítünk, és ez egy tök jó gondolat, de nagyon ilyen XIX. századi, vagy XX. századi értékesítői szemlélet van szerintem a könyvben, amiből lehet dolgokat használni, viszont introvertáltként nem tudom mennyit ad hozzánk ez a könyv, hogyha te is introvertált vagy.

Mindenesetre szintén egy jó könyv, ami javaslok, attól függetlenül, hogy nem ez volt életem könyve.

Ehhez kapcsolódóan van még sok ilyen könyv, mint például a Hogyan szerez barátokat és befolyásold az embereket?, ami szerintem ugyanez a kategória, és az összes ilyen nagyon furcsa borítójú idős bácsi ül a borítón és integet típusú könyvek.

Szerintem sok hasznos dolog van bennük, viszont miután elolvastam párat, rájöttem, hogy ez nem feltétlen az én világom.

Carol S. Dweck: Szemléletváltás

A Szemléletváltás növekedési szemléletről vagy másnéven growth mindsetről szól. Ebben nagyon jó kutatások vannak, a szerzőtől, aki a kutatásokat nagy részét véghezvitte a Stanfordon. Jó sztorikat hoz, hogy miért is érdemes abban hinni, hogy változhatunk, és az, hogyha azt mondják egy gyereknek, hogy ő tehetséges és elkezd hinni abban, akkor annak valódi hatása is lehet.

Tehát maga a gondolatok, amik a könyvben vannak, azok nagyon jók. Viszont tipikusan ez az a könyv, ahol nem feltétlenül kell arról 250 oldalt írni, ami pár mondatban összefoglalható lenne, viszont maga a gondolat miatt feltettem a listára és érdemes magával a növekedési szemlélettel és a növekedési szemlélet és a rögzült szemlélet közötti különbséggel megismerkedni, mert ezt szerintem gyakorlatban lehet használni.

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás

És még mindig az ilyen pszichológiai vonalon maradva. Ugyan ez nem feltétlenül önfejlesztő könyv, hanem inkább viselkedéspszichológiai, de Daniel Kahneman Gyors és lassú gondolkodása mindenképp olvasásra érdemes.

25-30 év kutatási tapasztalatait gyúrta össze Kahneman ebben a könyvben, amit a kutatótársával közösen értek el, és amiért Nobel-díjat kaptak. Leírja milyen szabályok befolyásolják a viselkedéseinket, és milyen torzításokra érdemes figyelni.

Ez egy nehezen olvasható könyv, tehát nagyon sok tudományos referencia van benne, és nem feltétlenül lehet mindent használni a való életben, hanem valami egyszerűen érdekesség, és rádöbbensz, hogy igen, ez tök jó.

Nem lehet egy hétvége alatt elolvasni ezt a kötetet, hanem inkább hetek megfeszített munkáját igényli, és nem is egy olvasmányos könyv, hanem gondolkodni kell közben, hogy fel tudj fogni valamit.

Edith Eva Eger: A döntés

Ezután pedig egy önéletrajzi jellegű könyv, amit valószínűleg sokan ismertek: az Edith Eva Eger-nek A döntés című könyve.

Ír a gyerekkoráról, a koncentrációs táborban átélt borzalmakról, arról hogyan sikerült megmenekülni, és hogyan épített új életet Amerikában.

Nehéz erről a könyvről írni.

Megdöbbentő, ilyen sok bossz dolog van a világban, ami lehet, hogy szerencsére ma már sokunk életének nem része, viszont sokat lehet belőle tanulni, ezért is tettem fel a listába. Ehhez kapcsolódóan Victor Frankle Mégis mondj igent az életre, és ehhez hasonló, nehéz élményekből táplálkozó, valamilyen szinten már pszichológiai tanácsokat megfogalmazó kötetet olvastam.

Egy idő után a történetmesélés pszichológiai tanácsba csap át vagy úgy érződik. Mindenesetre Edit Eva Eger-ből is pszichológus lett, és Victor Frankl pedig egy egész pszichológiai iskolát alapított később.

És ezután pedig maradt a három utolsó versenyző.

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Jordan B Peterson könyvét a C kategóriába szánom, tehát elolvastam Jordan Petersonnak ezt a könyvét, és a fekete borítós, még Túl a renden – Újabb 12 szabály az élethez című könyvét is. Hogyha a kettő között kell választani, akkor mindenképp az elsőt választanám.

Szerintem ez jobb könyv volt, és a másodikat inkább már azért írta, mert megvolt a szerződés a kiadóval, és az első sikerére építve el tudtak adni sok példányt a folytatásból.

Az elsőbb szerintem mélyebb, viszont, nem feltétlenül minden igaz, vagy nem feltétlenül minden tudományos alapokra támaszkodik. Például amikor a homárt hasonlítja az emberhez, és ebből von ée következtetéseket, hát azért az tudományosan kevésbé megmagyarázható, vagy alátámasztható.

Viszont maguk a gondolatok, amiket megfogalmaz, hogyha egy kis kritikus szemlélettel figyeljük, akkor sokat hasznosíthatunk belőle. Ezért igazából felkerül a listára.

Én élveztem a könyv elolvasását, viszont hogyha vakon követel mindent, akkor nem feltétlenül ez az a könyv, amit elolvasnék, vagy javasolnék másoknak.

Kell ennek a könyvnek a megértéséhez egy kicsit gondolkodni, és nem mindent rögtön elhinni, ami benne van. Viszont ettől függetlenül jó könyv, én élveztem, és így javaslom neked is, hogyha ilyen önfejlesztő könyvek között keresgélsz.

És az utolsó két könyv, Jordan Peterson után pedig A kiemelkedően eredményes emberek hét szokása.

Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek hét szokása

Az önfejlesztő könyvek többségéhez hasonlóan ennek a kötetnek is nagyon ótvar címe van, viszont jó könyv, és sok olyan gyakorlati keretrendszer van benne, kis illusztrációkkal és gazdagon elmagyarázva, amit fel lehet valójában használni a hétköznapokban.

Például a befolyásolási kör. Tehát, hogy van egy kis kör, ami az, amit te befolyásolni tudsz és van utána egy nagy körön kívül, ami minden más, minden más fontos dolog, és hogyan fejlesztheted magadat, vagy hogyan lehetsz nagyobb hatással a világra, az pedig úgy, hogy a kis körödnek az átmérőjét növeled, és minél nagyobb lesz.

Ez egy tök jó metafora szerintem, és ehhez hasonló keretrendszerek vannak még a könyvben.

Ez egy tök jó könyv és ajánlom mindenkinek. Egyébként olvasható is, tehát sokkal kevésbé tudományos például, mint a Gyors és lassú gondolkodás, viszont attól függetlenül értékes és használható.

Ray Dalio: Elvek

Az utolsó könyv pedig Ray Dalio Elvek című könyve. Ez is egy jó önfejlesztő könyv. A könyvnek a második fele az inkább menedzsmentről, csapatok építéséről és azok motiválásáról szól.

Tehát igazából én az első felét olvastam el végig, és mazsoláztam a második feléből, mert ott már így számomra annyira nem volt releváns, viszont az első fele nagyon tetszett.

Nincs az az érzésem, hogy egy gazdag fószer írt egy könyvet, hogy marketingezze magát, mert nagyon jó gondolatok vannak megfogalmazva benne, és nem is ajnározza magát, vagy ami sokszor ilyen önéletrajzi könyvekben előfordul.

Ettől függetlenül ez igazából nem egy önéletrajzi könyv, hanem konkrét önfejlesztő tippek vannak megfogalmazva benne, és nem csak Ray Dalio életéből kiindulva.

Viszont erre van egy tök jó tippem, hogyha meg akarod tudni, hogy ez jó könyve neked, az pedig az, hogy írd be ezt a könyvet a címét a Youtube-ra, és van egy 25 perces videó, ami összefoglalja szép grafikával együtt, hogy miről szól ez a könyv, és igazából a könyvnek a lényegét is összefoglalja, de hogyha érdeklődsz a könyv iránt, akkor azt érdemes elolvasni.

A személyes ajánlóm után pedig alább találod a tíz legtöbbet eladott önfejlesztő könyvet:

1. Erőleves a léleknek – 101 erőt adó és lélekemelő történet

Jack Canfield és Marc Victor Hansen hétköznapi emberek felemelő történeteit tartalmazó könyve először 1993-ban jelent meg, azóta pedig több mint 130 millió példány kelt el a könyv különböző kiadásaiból, rövidített verzióiból.

A kötet szakít a majd én megmondom stílusú, illetve a sikeres embereket ajnározó vonallal. Hétköznapi emberek hétköznapi történeteivel világítanak rá a szerzők az élet valóban fontos elemeire és nyújtanak motivációt.

Az unortodox cím a könyven való hosszas ötletelés során született. A szerzők a lélek gondjaira kerestek gyógyírt, amikor Jacknek eszébe jutott nagymamája szavai: “Kisfiam, a húsleves mindent meggyógyít.”

Lehet, hogy nem mindenre jó a húsleves, azonban minden idők egyik legsikeresebb self-help brandjévé tette a szerzőket több milliós eladott példányszámmal, TV műsorral.

2. Gondolkodj és gazdagodj

napoleon hill gondolkodj és gazdagodj

Talán az egyik legnagyobb hatást kiváltó önfejlesztő könyv Napoleon Hill Gondolkodj és gazdagodja. Az először 1937-ben megjelent könyv több, mint 100 millió példányszámban kelt el számtalan nyelvre lefordítva.

Andrew Carnegie iparmágnás biztatására és támogatásával Napoleon Hill a kor 40 milliomosát interjúvolta meg a siker receptjét kutatva. A hosszú évek kutatómunkáját 16 szabályban és 13 alapelvben foglalta össze Napoleon Hill.

Olyan területeket érint könyvében mint az önszuggesszió és a vágyak sikere gyakorolt hatása, a mastermind csoportok szerepe és a sikertelenség okai.

A Gondolkodj és gazdagodj nem csak a gazdagságról szól, mivel a lefektetett szabályok is inkább belső értékek, kisebb részben alkalmazható praktikák.

Személy szerint nagy hatással volt gondolkodásomra Napoleon Hill, a könyvéről írt összefoglalóm érdemes lehet átlapozni, hogy tudd mire számíthatsz.

3. Gazdag papa, szegény papa

Gazdag pap, szegény papa

Robert Kiyosaki könyvében egy gyerekkori történetre felépítve mutatja be a középosztálybeli gondolkodás és a tehetősek gondolkodásmódja közötti különbséget. Míg Kiyosaki szegény papája szorgosan gyűjtögetett és az állásából, megtakarításaiból kívánt megélni, addig a szomszéd gazdag papa befektette a pénzét jövedelmet termelő eszközökbe, ingatlanokba.

A könyv először 1997-ben jelent meg, azóta pedig 58 milliónál is több példányt értékesítettek.

Vagyontárgy helyett eszközként gondolni az ingatlanra egy nagyon hasznos tanács Robert Kiyosakitól, azonban a befektetési célból hitelre vásárolt ingatlanok visszafelé is elsülhetnek.

A Gazdag papa könyvekre érdemes gondolkodásmódot befolyásoló írásokként gondolkodni, mintsem minden egyes tanácsát vakon követni

4. Éld az életed

Éld az életed!

Az önfejlesztő könyvek spirituálisabb táborához tartozik Louise L. Hay könyve, amelyet egy mentális kezeléssorozatként határoz meg az írónő.

A könyv célja a céljaink elérésében gátló mentális beidegződések felismerése és megszüntetése, annak érdekében, hogy semmi se álljon köztünk és a boldog élet között.

A spirituális könyvek vagy gyökeresen változtatják meg a gondolkodásmódunkat vagy süket fülekre találnak. Louise L. Hay könyvét 35 milliónál többen vették kézbe, sokan esküdnek rá.

5. Hová lett a sajtom?

Hová lett a sajtom?

Dr. Spencer Johnson motivációs és önfejlesztő könyve két apró egér, Szimat és Spuri segítségével mutatja be a változás elfogadását és az új helyzetekhez való idomulás fontosságát.

A történet helyszíne egy útvesztő, míg a központi eleme a sajt, ami nem csak mint cél, hanem mint metafora jelenik meg. A sajt minden lehetséges célunk metaforája: siker, pénz, elismerés, boldogság.

Az  1998-ban megjelent bestsellerből 26 milliónál is több példány fogyott világszerte, több mint 36 nyelvre fordították le és 5 évig vezette a The New York Times bestseller listáját.

6. A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

a kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Leginkább a Gondolkodj és gazdagodjhoz hasonló Stephen R. Covey bestsellere. A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása nem a gazdagságról, hanem az eredményességről, a sikerességről és az ahhoz vezető útról, értékekről szól.

A 25 milliónál többször megvásárolt könyv túllép a get-rich-quick tippeken és a sikeres emberekben közös jellemvonásokról szól.

Ha egy könyv kiérdemli az önfejlesztő könyv jelzőt, akkor az az 1989-ben megjelent A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása.

7. A Titok

a titok

Talán a legsikeresebb újhullámos önfejlesztő könyv Rhonda Byrne’s kötete. A szenzációhajhász marketing 20 millió eladott kötet fölé repítette a Titkot, amely a vonzás törvénye nevű, univerzumot mozgató erőről szól.

Sokan élnek kritikával, hogy a szerző csupán Napoleon Hill és Dale Carnegie műveit csomagolta újra és adott nekik egy figyelemfelkeltő nevet.

Valóban visszaköszönnek a klasszikusok gondolatai a Titokban, de más nézőpontból leírva, sok új elemmel kiegészítve. A könyv megjelenése óta eltelt húsz év bizonyította, hogy a Titok nem csodaszer és a vizualizáció nem megoldás mindenre. Ettől függetlenül gondolatébresztő olvasmány Rhonda Byrne’s könyve.

8. Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket

hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket

Dale Carnegie self-help guru könyve a sikerkönyvek hosszú sorát gyarapítja, azonban műfajában az egyik legelső világméretű sikert elérő kötettel.

Először 1937-ben jelent meg, 1981-ben átdolgozták, azóta pedig 36 nyelven több mint 16 millió példány kelt el belőle.

A könyv címe rendkívül lelketlenül hangzik, ha valaki Dale Carnegie művét olvassa joggal hihetnénk azt, hogy egy mindenkin átgázoló törtető.

A Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket a meggyőzőképesség fejlesztésén túl jobb előadóvá, jobb hallgatósággá és természetesen sikeresebbétesz. Vagyis ezt ígéri a könyv előszava.

9. A férfiak a Marsról jöttek, a nők a Vénuszról jöttek

a férfiak a marsról jöttek

John Gray párkapcsolati tanácsadó 1992-ben megjelent kötetéből 15 millió példánynál is több kelt el. A könyv szerint a leggyakoribb párkapcsolati problémák a nők és férfiak alapvető pszichológiai különbségei miatt adódnak. A szerző ezeket a problémákat veszi célba és ad gyakorlatias tanácsot megoldásukra. Pontosan a gyakorlatiassága miatt sokszor általánosít John Gray és a nemi sztereotípiákra érzékeny olvasók zsebében kinyílhat a bicska.

A könyv kritikusai sem tudják azonban megcáfolni, hogy a A férfiak a Marsról jöttek, a nők a Vénuszról minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott párkapcsolati könyve.

10. Az ember az értelemre irányuló kérdéssel szemben

Az önfejlesztésnek nem szabad mindig a sikerről, a befolyásolásról és a hatékonyság növeléséről szólnia. Mindezek fontosak, de csak egy nagyobb kirakó alkotórészei.

Viktor Frankl története a második világháborús koncentrációstáborokig nyúlik vissza. A könyvben a tábori viszonyokon és személyes küzdelmein keresztül keres választ a fontos kérdésre: mi az élet értelme?

Frankl úgy hiszi, hogy nem tudjuk elkerülni a szenvedést, de mi döntjük el hogyan reagálunk a külső körülményekre és hogyan tesszük magunkat túl rajtuk új célkat találva (sztoicizmus?). A szerző pontosan tudja, hogy a legembertelenebb helyzetben is van az életnek lehetséges értelme. A pszichológus Frankl tapasztalataira alapozva alkotta meg a logoterápia módszerét, amelyről további részleteket oszt meg könyvében.

Az ember az értelemre irányuló kérdéssel szemben (Man’s ​Search For Meaning) nehéz olvasmány, de minden oldala megszívlelendő tanácsokat tartalmaz.

A listában szereplő könyvek közül számomra Viktor Frankl könyve volt a legnagyobb hatással.

Útmutató önfejlesztő könyvekhez

Legyen a célod akár a személyiséged fejlesztése, produktivitási pratikák elsajátítása vagy csupán pillanatnyi motivációs löket szerzése ez a lista a segítségedre lehet.

Az imént felsorolt 10 könyv kiállták az idő próbáját és több millió emberre voltak hatással. Az önfejlesztő könyvekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy bár sokat adhatnak hozzá a gondolkodásmódodhoz, azonban nem érdemes minden bennük foglalt mondatot tényként kezelni.

Nem érdemes csodát sem várni ezektől a könyvektől. Elsősorban a látásmód szélesítését és a gondolkodásmód fejlesztését szolgálják a self-help könyvek, nem mondják meg mit csinálj, csupán azt, hogy hogyan.

A Hogyan? azonban sokszor személyre szabható. Több említett könyv is tartalmaz olyan gyakorlatokat, amelyek nem egy keretrendszerbe szeretnének betuszkolni, hanem az eszközöket adnak a kezedbe, amelyek segítenek megtalálni a saját válaszaidra.

A cikkben felsorolt és sok más könyvekből összegyűjtöttem a számomra leghasznosabb gyakorlatokat:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük